GUARDIAN ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΝΑΣ ΜΕΣΑ, ΕΝΑΣ ΕΞΩ
Ένας μέσα, ένας έξω. Αυτός ήταν κατά μία έννοια ο συμβιβασμός ανάμεσα στους ηγέτες της ΕΕ και της Τουρκίας έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου αναζητήθηκε ένα μέσο διαχείρισης της κρίσης των προσφύγων στην Ευρώπη.
Οπως αναφέρει ο Guardian, η απόφαση για την εφαρμογή του σχεδίου δεν είναι οριστική αφού οι τελευταίες λεπτομέρειες παραμένουν ανοιχτές. Στο προσχέδιο περιλαμβάνεται η πρόταση να γίνεται επανεισδοχή στην Τουρκία όλων των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων των Σύρων προσφύγων. Σε αντάλλαγμα, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα υποδέχονται ισάριθμους πρόσφυγες με αυτούς που θα επαναπροωθούνται στο τουρκικό έδαφος από τα ελληνικά νησιά.
Στο δημοσίευμα του Guardian γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του Ντόναλτ Τουσκ, ο οποίος αναφέρθηκε στο τέλος του χάους στο νησιά του Αιγαίου και τονίζεται πως ίσως βιάστηκε να εκφράσει την αισιοδοξία του. Κι αυτό γιατί δεν είναι σαφές αν η συμφωνία με την Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων έχει νομική ή ηθική βάση. Εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε πως αυτή η συμφωνία αξίζει να εξεταστεί αλλά ξεκαθάρισε πως η επιστροφή ανθρώπων σε μια χώρα, η οποία δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα – κυρίως τα δικαιώματα των προσφύγων – φαντάζει εξαιρετικά προβληματική. Υπάρχει επίσης το ρίσκο παρέμβασης στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οποία ήταν ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα μετά το Ολοκαύτωμα.
Πρακτικά, το «ένας μέσα, ένας έξω» ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να διασχίσουν το Αιγαίου και παράλληλα αποθαρρύνει την τουρκική κυβέρνηση να βάλει στοπ στη διέλευσή τους. Αν η ΕΕ δεχθεί μόνο όσους πρόσφυγες φτάνουν στην Ελλάδα και μετά αυτοί επιστρέφουν στην Τουρκία, τότε τόσο οι πρόσφυγες όσο και οι Τούρκοι θα έχουν ένα ακόμη κίνητρο να βεβαιωθούν πως όλο και περισσότεροι θα φτάνουν στην Ελλάδα.
Ο Guardian, καταλήγει πως ακόμη και αν η συμφωνία μπει σε εφαρμογή, μπορεί να χρειαστούν μήνες ώστε η Τουρκία να είναι σε θέση να αποδεχθεί τον μεγάλο αριθμό όσων αιτούνται άσυλο. Τέλος, σημειώνεται πως χρόνο θα χρειαστούν οι Τούρκοι και για να έρθουν σε συμφωνία με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μη Σύριοι πρόσφυγες, κάτι που επίσης θα αποδειχθεί χρονοβόρο.