ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ: ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΘΑ «ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΕΙ» ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Οι αντοχές της χώρας δοκιμάζονται από την προσφυγική κρίση, διαμηνύει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στην τριμηνιαία έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού, το 2016 οι προσφυγικές ροές θα είναι μεγαλύτερης έντασης και έκτασης λόγω των εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα τόσο στην Μ. Ανατολή όσο και στην Β. Αφρική. Παράλληλα, τονίζεται ότι η εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. παρουσιάζεται κατακερματισμένη και ανεπαρκής, καθώς και ότι η μεταναστευτική πίεση όχι μόνο δεν προβλέπεται να σταματήσει αλλά θα συνεχίσει να εντείνεται.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εκτός από την οικονομική κρίση θα βιώσει και μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, επικαλούμενο προβλέψεις του ΟΗΕ για τον αριθμό των προσφύγων.

Όπως υπογραμμίζει, από τη Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας προκύπτει ότι η Ευρώπη αναλαμβάνει ρόλο χρηματοδότη, η Τουρκία με ανταλλάγματα θα αναλάβει να τερματίσει τις ροές και η Ελλάδα θα αναλάβει να διαχειριστεί έναν τεράστιο όγκο προσφύγων και μεταναστών για μεγάλο χρονικό διάστημα που δύναται να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτα και μη διαχειρίσιμα προβλήματα.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εκφράζει την ανησυχία του για τον περιορισμό των δραστηριοτήτων οργανώσεων και της Ύπατης Αρμοστείας, μετά από συμφωνία.

«Η οικονομία επιβαρύνεται»

Ως προς την σύνδεση της οικονομίας με το προσφυγικό, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού, «είναι κατανοητό ότι η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται». Στην έκθεση τονίζεται ότι, το ότι η χώρα δοκιμάζεται από την προσφυγική κρίση δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουν οι δημοσιονομικοί στόχοι. «Δεν υπάρχει, ωστόσο αμφιβολία ότι μακροπρόθεσμα το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα και με δεδομένη την οικονομική κρίση και την πολιτική αστάθεια που δοκιμάζει την Ελλάδα θα επηρεάσει δυσμενώς την οικονομία δημιουργώντας μεγαλύτερο δημοσιονομικό πρόβλημα», συμπληρώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού.

Εν συνεχεία, επικαλείται έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, βάσει της οποίας η προσφυγική κρίση μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα, ειδικότερα εάν η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν είναι επαρκής,

Συμπερασματικά, όπως προειδοποιεί το Γραφείο Προϋπολογισμού, η κατάσταση που βιώνει η χώρα σε συνδυασμό με την όλο και επιδεινούμενη οικονομική κρίση μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

«Η Συμφωνία είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί ενώ μετά και από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βέλγιο καθίσταται ακόμα πιο προβληματική. Οι διαδικασίες επανεγκατάστασης άλλα και επανοπροώθησης θα καθυστερήσουν. Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μαραθώνιο για να δημιουργήσει δομές φιλοξενίας και να χειριστεί έναν τεράστιο όγκο αιτήσεων ασύλου. Θα χρειαστεί τεχνική βοήθεια και ανθρώπινο δυναμικό. Θα μπορούσαν να υπάρχουν οφέλη από την παρουσία προσφύγων – μεταναστών αλλά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον με δεδομένη την οικονομική και πολιτική κρίση, την υψηλή ανεργία και τον αδύναμο παραγωγικό ιστό», καταλήγει το Γραφείο Προϋπολογισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *