ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ: ΦΤΩΧΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΤΑΦΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥΣ

Μπορεί για τον νεκρό το κόστος της κηδείας να μην έχει πλέον την παραμικρή σημασία, όπως και οτιδήποτε άλλο, για αυτούς όμως που μένουν πίσω, το ποσό που καλούνται να πληρώσουν για τα διαδικαστικά της…αιώνιας ανάπαυσης του αγαπημένου τους προσώπου, είναι ικανό να τους κάνει να στριφογυρνούν στα κρεβάτια τους. Ειδικά στην Δυτική Θεσσαλονίκη, παρά τις μειώσεις τιμών στις οποίες προχώρησαν τα γραφεία τελετών, όχι όμως και οι εκκλησίες, οι συγγενείς των νεκρών βιώνουν μια ακόμη «τραγωδία» όταν διαπιστώσουν ότι τα μοιρολόγια του καημού τους όπως… «η αγάπη μου ήταν χρυσάφι άνθρωπος» έχουν πραγματικό αντίκρισμα στα οικονομικά…του θανάτου. Στους ιδιοκτήτες των γραφείων τελετών ασκούνται συνεχείς πιέσεις για εκπτώσεις, τα παζάρια είναι απανωτά, η εναλλακτική των δόσεων διαρκώς παρούσα στο τραπέζι των συζητήσεων. Οι loux κηδείες με τους προνομιακούς από άποψη θέας και χωροθεσίας τάφους ανήκουν ανεπιστρεπτί στο παρελθόν. Η διαδικασία προσαρμόστηκε με βίαιο τρόπο στα δεδομένα της εποχής. Η τελετή οφείλει να είναι φθηνή και γρήγορη. Τον χάσαμε, τον κλάψαμε…τον θάψαμε. Όσοι όμως δεν διαθέτουν τα χρήματα για να θάψουν τους δικούς τους όπως επιθυμούν, οι εναλλακτικές είναι ελάχιστες και τρομακτικές, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη Γραφείου Τελετών και πρώην πρόεδρο του ομώνυμου συλλόγου, Αντώνη Κύρκου

15328-ekdiloseis-grafeia-teleton-brantza-maria-oe-15328_n4

ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

«O κόσμος ζορίζεται πολύ λόγω της οικονομικής κρίσης. Είχαμε περιστατικό, συνέβη πριν από ένα μήνα, όπου σύζυγος αναγκάστηκε να αφήσει άταφη την γυναίκα του για επτά ημέρες επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει για τον τάφο της στα Κοιμητήρια Ευόσμου. Άφησε την σορό της για μια εβδομάδα στο ψυγείο του νοσοκομείου επειδή δεν είχε 200 ευρώ να την θάψει. Άποροι που παραδίδουν τις σορούς των αγαπημένων τους ως δωρεά στο πανεπιστήμιο. Είχα επίσης οικογένεια που ενώ παλαιότερα τους πρόσφερα καλή κηδεία, όταν ζήτησαν ξανά τις υπηρεσίες μου, δεν μπορούσαν να πληρώσουν ούτε τα μισά. Ζητούν επίσης δόσεις για την αποπληρωμή των υπηρεσιών μας. Το μεγάλο πρόβλημα πάντως είναι με τα έξοδα της κηδείας. Εκεί έχουμε θέμα. Το ΙΚΑ δίνει 760 ευρώ για τα έξοδα κηδείας. Ο πελάτης π.χ μπορεί να μας δώσει 250 ευρώ και να μας χρωστά άλλα 510. Για να πάρει όμως τα λεφτά από το ΙΚΑ πρέπει να πάρει από εμάς μια εξοφλητική απόδειξη την οποία όμως…δεν μπορούμε να του την δώσουμε αν δεν μας εξοφλήσει πρώτα το ποσό» δηλώνει στον bangladeshnews.gr o Aντώνης Κύρκος.

20160219_113419
Αντώνης Κύρκος, Ιδιοκτήτης Γραφείου Τελετών: Οι συγγενείς ενδιαφέρονται πλέον να θάψουν, όχι να κηδέψουν. Είναι πρωτίστως θέμα οικονομικό.

«Δείχνουμε όμως εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις τους και τους δίνουμε την απόδειξη παρόλο που δεν έχουμε πάρει τα λεφτά μας. Έχουμε φάει όμως και πιστόλια. Δεν μπορούμε να εντοπίσουμε αυτούς που μας χρωστούν ούτε στα σπίτια τους, ούτε στα τηλέφωνα. Αυτό όμως που καίει πολλούς συνανθρώπους μας είναι τα έξοδα της νεκρώσιμης ακολουθίας. Ο…τιμοκατάλογος της εκκλησίας κυμαίνεται από 150 έως 180 ευρώ. Όσον αφορά τα Κοιμητήρια Ευόσμου οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με τις κατηγορίες. Η Α’ Κατηγορία, δηλαδή οι «καλοί» τάφοι αν μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε έτσι, κοστίζει 840 ευρώ για 3 χρόνια, η Β’ Κατηγορία, 330 ευρώ και η Γ’ Κατηγορία 200 ευρώ. Πλέον οι άνθρωποι κοιτούν να μην κάνουν κηδεία, αλλά να θάψουν τον αγαπημένο τους και να τελειώνουν όσο πιο γρήγορα και οικονομικά γίνεται. Είναι αστείο πάντως αν σκεφτεί κανείς ότι, παρόλο που η δουλειά μας έχει ανεβεί κατά 20% περίπου, οι τζίροι μας μειώθηκαν έως και 50%» καταλήγει.

ΜΟΥ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ…ΑΠΟ ΚΗΔΕΙΕΣ

«Οι απαιτήσεις του κόσμου έχουν πέσει πολύ. Δεν τους ενδιαφέρει πλέον τίποτα. Θέλουν να κηδέψουν τον άνθρωπο τους με την πιο απλή και φθηνή τελετή. Δεν στεναχωριούνται τόσο που έχασαν τον άνθρωπο τους, όσο για το ότι δεν διαθέτουν το απαραίτητο ποσό χρημάτων για να του προσφέρουν την κηδεία που επιθυμούν. Μου έχουν ζητήσει να πληρώνουν με δόσεις, να μου δίνουν 50 ευρώ τον μήνα. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να τους εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο τρόπο για να μην τους εκθέσουμε» τονίζει στο bangladeshnews.gr ιδιοκτήτης Γραφείου Τελετών Ευάγγελος Κάσσος.

20160219_102130(0)
Ευάγγελος Κάσσος, Ιδιοκτήτης Γραφείου Τελετών: Τα φαινόμενα αυτά συμβαίνουν και στην Ανατολική Θεσσαλονίκη που υποτίθεται είναι σε καλύτερη μοίρα από την Δυτική.

«Το είδος του φέρετρου δεν τους ενδιαφέρει. Δεν νοιάζονται για την ποιότητα και το ξύλο. Ενώ κάποτε ζητούσαν φέρετρα από μαόνι που κοστίζουν 500 ευρώ, σήμερα επιλέγουν φέρετρα από νοβοπάν που κάνουν 100 ευρώ. Το συνολικό κόστος μιας κηδείας ανέρχονταν στα 1.700 ευρώ, σήμερα την προσφέρουμε μάξιμουμ στα 1.000 ευρώ. Να γνωρίζετε όμως ότι το 30% των κηδειών τις πραγματοποιούμε δωρεάν. Έτσι και αλλιώς, ακόμη και για αυτές που πληρωνόμαστε, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Από πολλές κηδείες περιμένουμε χρήματα τα οποία δεν έχουμε δει ακόμη. Μου χρωστούν περίπου 30.000 ευρώ» παραδέχεται απογοητευμένος ο κ. Κάσσος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μόνες που δεν έχουν ρίξει τις ταρίφες τους, ακόμη και εν μέσω της κρίσης, είναι οι εκκλησίες, οι οποίες ως άλλο τραστ εταιρειών (ειδικά στην περιοχή του Ευόσμου άλλα και της ευρύτερης Δυτικής Θεσσαλονίκης) χρεώνουν την νεκρώσιμη ακολουθία, πριν η σορός κατευθυνθεί στα κοιμητήρια, από 150 έως 180 ευρώ.

4872d349a1ebfe57adba35f71c8bbf91_XL

58

ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΤΟ…ΤΕΦΤΕΡΙ

«Παίρνει τα έξοδα της κηδείας του από το ασφαλιστικό του ταμείο και μετά εμείς περιμένουμε να μας δώσει τα χρήματα αυτά. Δεν παραξενεύομαι όμως αν δεν μας τα καταβάλλει εγκαίρως ή και καθόλου. Συμβαίνει συχνά. Αν έχει να κλείσει πολλές τρύπες, ενοίκια, έχει παιδιά, είναι άνεργος τι να κάνει; Σιγά μην πληρώσει εμάς. Να ξέρετε ότι και στα Γραφεία Τελετών υπάρχει τεφτέρι… Στα Κοιμητήρια Ευόσμου υπάρχουν 3 κατηγορίες. Κάποτε, όταν ο κόσμος είχε λεφτά, σχεδόν κανείς δεν επιθυμούσε τάφο στη Γ’ Κατηγορία που είναι και ο πιο φθηνός. Σήμερα δεν προλαβαίνουν να κάνουν εκταφές προκειμένου να τοποθετήσουν καινούργιους μέσα. Σε αυτούς πάντως που έρχονται και ζητούν ακριβές τελετές, και το κάτι παραπάνω, ξέρετε τι τους προτείνω; Τα χρήματα αυτά να τα δώσουν σε καμιά οικογένεια που υποφέρει για να αγοράσει τρόφιμα. Ποιος θυμάται έτσι και αλλιώς τις κηδείες;» υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης Γραφείου Τελετών Λάμπης Ιγνατιάδης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *