«ΓΟΝΑΤΙΣΕ» ΤΟ ΚΕΘΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ – ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΑ ΨΥΧΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
«Από το 2006 έχουν να πραγματοποιηθούν προσλήψεις στο ΚΕΘΕΑ. Την τελευταία πενταετία έχουν αποχωρήσει 126 εργαζόμενοι οι οποίοι…δεν αντικαταστάθηκαν. Πλέον, έχουν απομείνει 450 εργαζόμενοι που απασχολούνται σε πάνω από 100 μονάδες σε όλη την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε επειγόντως 100 προσλήψεις. Ξέρουμε ότι λόγω των συνθηκών δεν θα «αποκτήσουμε» εκατό άτομα, αλλά τουλάχιστον για τα πενήντα, είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθούν άμεσα οι διαδικασίες πρόσληψης τους. Μην ξεχνάτε κάτι πολύ σημαντικό, το σημαντικότερο όλων: Προσφέρουμε υπηρεσίες σε 13.500 άτομα περίπου. Σε χρήστες και στις οικογένειες τους. Την ίδια ώρα πάντως, η μείωση που παρουσιάζει η χρηματοδότηση μας, συγκριτικά με τα χρόνια προ κρίσης, κυμαίνεται στο 25%, ενδεχομένως και παραπάνω. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως, παραμένει η υποστελέχωση. Το υφιστάμενο προσωπικό εξαντλείται. Παράλληλα, αδυνατούμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών για δημιουργία μονάδων ΚΕΘΕΑ. Ήδη υπάρχουν σε εκκρεμότητα 15 τέτοια αιτήματα για μονάδες εκτός Αθηνών. Στην περίπτωση της Καλύμνου…ευτυχώς…βρήκαμε έναν εξωτερικό χρηματοδότη που θα μας εξασφαλίσει τα απαραίτητα ποσά για την λειτουργία της μονάδας τα επόμενα πέντε χρόνια. Βρήκαμε και το κτίριο όπου θα εγκατασταθούμε με την βοήθεια των τοπικών αρχών. Τώρα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε πότε θα «τρέξει» η ελληνική γραφειοκρατία. Πότε δηλαδή θα ανάψει το «πράσινο φως» το Υπουργείο Υγείας για την πρόσληψη δύο ατόμων. Έτσι λειτουργούμε στα χρόνια της κρίσης. Προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν, αναμένοντας από την άλλη, το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του. Σημαντικό πρόβλημα επίσης αντιμετωπίζουμε και με τα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα/Κέντρα διπλής διάγνωσης. Οι δομές αυτές απευθύνονται σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη ομάδα, όσους ανθρώπους δηλαδή είναι εξαρτημένοι από ουσίες και αντιμετωπίζουν σοβαρές ψυχικές διαταραχές. Στην Ελλάδα λειτουργούν 7 τέτοιες μονάδες. Χρηματοδοτούνταν από το ΕΣΠΑ. Τον προηγούμενο χρόνο όμως έληξε το ΕΣΠΑ, αλλά εμείς κατορθώσαμε και πήραμε μια παράταση 8 μηνών. Τον Σεπτέμβριο τελειώνει και αυτή. Έχουμε καταθέσει αιτήματα για συνέχιση του προγράμματος στο Υπουργείο Υγείας. Γνωρίζει το πρόβλημα και περιμένουμε μια λύση. Δεν θέλω να σκεφτώ καν τι θα συμβεί σε αντίθετη περίπτωση…» δηλώνει στο bangladeshnews.gr, ο Bασίλης Γκιτάκος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ.
ΧΩΡΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΤΟ ΚΕΘΕΑ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ/ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΟΥ…
«H επισκεψιμότητα προς το ΚΕΘΕΑ έχει αυξηθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η κρίση. Οι υφιστάμενες δομές δημόσιας υγείας δεν επαρκούν, κυρίως από ποιοτική άποψη, να προσφέρουν την κατάλληλη αντιμετώπιση/θεραπεία σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ο κίνδυνος να μπει λουκέτο στο Ψυχοδιαγνωστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με συνέπεια 100 περίπου άνθρωποι να μείνουν στον… «αέρα». Χρειαζόμαστε επίσης προσωπικό για την Μονάδα Απεξάρτησης στις Φυλακές Διαβατών. Το μνημόνιο δυστυχώς μας έχει κάνει την ζωή…πολύ δύσκολη. Οι εργαζόμενοι που αποχωρούν από το ΚΕΘΕΑ δεν αντικαθίστανται, με συνέπεια το υφιστάμενο προσωπικό να σηκώνει στις «πλάτες» του έναν υπέρμετρο φόρτο εργασίας» υποστηρίζει ο Φαίδων Καλοτεράκης, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ» στην Β. Ελλάδα.
Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΨΥΧΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ…
«Δυστυχώς, έτσι λειτουργεί το ελληνικό κράτος. Αφενός, ξεκινά την λειτουργία δομών για ιδιαίτερα επιβαρυμένες/ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι άνθρωποι με διπλή διάγνωση, αφετέρου αδυνατεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση έτσι ώστε αυτές οι δομές να συνεχίσουν να υπάρχουν. Κοντολογίς, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το μέλλον με συνέπεια οι ανθρωποι αυτοί να περιφέρονται από υπηρεσία σε υπηρεσία για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους. Οι εργαζόμενοι στο Ψυχοδιαγνωστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ανέρχονται στους έξι. Ο αριθμός επαρκεί για να εξυπηρετήσει τους περίπου 100 ασθενείς μας, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε στενή συνεργασία και με άλλους φορείς, όπως Κοινωνικά Ιατρεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, δημόσια νοσοκομεία, δομές ψυχικής υγείας στην ευρύτερη περιοχή, κτλ. Η μεγάλη μου αγωνία είναι τι θα γίνει, όταν στις 14 Σεπτεμβρίου, λήξουν οι συμβάσεις των εργαζομένων στα Κέντρα Διπλής Διάγνωσης. Οι ασθενείς αναγκαστικά θα απευθυνθούν σε άλλες δομές οι οποίες όμως δεν μπορούν να τους στηρίξουν όπως εμείς. Η ιδιαιτερότητα των Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων έγκειται στο ό,τι καλύπτουμε ολιστικά τις ψυχικές/σωματικές ανάγκες των ασθενών καθώς και τις εξαρτήσεις τους. Ανάμεσα στους εργαζόμενους, επικρατεί μεγάλη ανησυχία και φόβος. Προσπαθούν να οργανωθούν, ζητώντας συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς. Η λήξη των συμβάσεων τους και η συνεπακόλουθη μη ανανέωση τους σηματοδοτεί τρεις δυσάρεστες εξελίξεις: Κλείσιμο των Κέντρων Διπλής Διάγνωσης, ανεργία για το προσωπικό, μεγάλη ταλαιπωρία, που είναι και το σημαντικότερο, για τους ασθενείς. Θα πρέπει να επισκέπτονται 5-6 διαφορετικές δομές για τα προβλήματα τους, όταν σε εμάς τύγχαναν ολιστικής υποστήριξης/θεραπείας» τονίζει στο bangladeshnews.gr, η Δώρα Σιζοπούλου, υπεύθυνη του Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου ΚΕΘΕΑ στην Θεσσαλονίκη.
Yπενθυμίζουμε την ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του έτους, σχετικά με την υποστελέχωση του ΚΕΘΕΑ:
-
Πότε θα δοθεί στο ΚΕΘΕΑ η δυνατότητα για την πραγματοποίηση των 35 προσλήψεων θεραπευτικού προσωπικού αορίστου χρόνου, οι οποίες έχουν προαναγγελθεί στο γενικότερο πλαίσιο ενίσχυσης του προσωπικού στον τομέα της υγείας;
-
Mε ποιον τρόπο θα εξασφαλιστεί η ένταξη των 42 θεραπευτών που στελεχώνουν τα Πολυδύναμα Ψυχοδαγνωστικά Κέντρα, μετά τη λήξη της οκτάμηνης σύμβασής τους, στο μόνιμο προσωπικό του ΚΕΘΕΑ, ώστε να αποφευχθεί η εκ νέου διακοπή της λειτουργίας των Κέντρων και η επανάληψη της ταλαιπωρίας της εξαιρετικά ευάλωτης ομάδας την οποία υποστηρίζουν;
Σύμφωνα με την διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, οι ερωτήσεις παραμένουν αναπάντητες…
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ