ΓΚ. ΚΝΑΟΥΣ: «ΤΟ ΝΑ ΥΨΩΣΟΥΜΕ ΦΡΑΧΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»

H Γερμανία και ένας «συνασπισμός προθύμων» χωρών να δέχονται απ΄ ευθείας από την Τουρκία πρόσφυγες, να δεσμευθεί η Τουρκία να αποκαταστήσει τον έλεγχο των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο από κοινού με την Ελλάδα, διότι στη θάλασσα δεν μπορούν να ελεγχθούν πουθενά στον κόσμο χωρίς τη συνεργασία γειτονικών χωρών και να δοθεί βίζα στους Τούρκους από την Ε.Ε. Όλες αυτές οι ιδέες μας, υιοθετήθηκαν από την κ. Μέρκελ, η οποία υπεραμύνεται αυτής της στρατηγικής παντού», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Αντώνη Πολυχρονάκη ο αυστριακός επικεφαλής του ευρωπαϊκού think tank «Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Σταθερότητας» Γκέραλντ Κνάους.

Ο άτυπος σύμβουλος της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης για το μετανευστικό που διοργανώθηκε σήμερα στην Αθήνα από το Ιδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ και το Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή προσθέτει, ότι επειδή δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα «πρέπει το Μάρτιο να γίνουν οι πρώτες μετεγκαταστάσεις, ούτως ώστε να πάρει μια άλλη διάσταση και η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την επαναπροώθηση».

Επισημαίνει, επίσης, ότι η συνεργασία με την Τουρκία «δεν θα μπορούσε να έχει επιτυχία εάν δεν τεθεί υπό την αιγίδα της Γερμανίας, διότι η Ε.Ε. έχει πολύ μικρή αξιοπιστία στην Τουρκία» η οποία βρίσκει έτσι και «ένα σύμμαχο σε μια εποχή κατά την οποία βρίσκεται σε δύσκολη θέση στην εξωτερική πολιτική κατά την αναζήτηση συμμάχων στην Ευρώπη».

Ο Κνάους δηλώνει αισιόδοξος για το σχέδιό του «διότι οι άνθρωποι κλειδιά το βλέπουν θετικά. «Δεν αρκεί όμως να είναι κανείς υπέρ του σχεδίου Μέρκελ, αλλά πρέπει και να το εφαρμόσει και γρήγορα», αφού είναι εμφανές ότι «το εναλλακτικό σχέδιο του Βίκτορ Ορμπάν να υψώσουμε φράχτες δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα», όπως τονίζει.

Πάντως, δεν είναι «εντελώς σίγουρος» ότι εισακούεται και στη Βιέννη». Θεωρεί ότι η πρωτοβουλία της Αυστρίας και των βαλκανικών χωρών να κλείσουν τα σύνορα «κατά μιας χώρας μέλους της Ε.Ε. και της Σένγκεν όπως η Ελλάδα, είναι ένα βαθύ ρήγμα και κάτι πολύ ανησυχητικό», αλλά ελπίζει «ότι οι δραματικές εικόνες των τελευταίων ημερών θα οδηγήσουν τη Βιέννη να συνεργασθεί γιατί μόνον έτσι μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *