ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΗ ΚΟΖΑΝΗ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ένα δημοτικό έργο το οποίο βρίσκεται σε τέλμα εδώ και 10 χρόνια εξαιτίας της γραφειοκρατίας, της αδιαφορίας των εκάστοτε διοικήσεων της τοπικής και δημοτικής αρχής, της ανικανότητας των υπηρεσιών να διαχειριστούν την εξέλιξη και ολοκλήρωση των διαδικασιών, και την πολιτική κατάσταση των τελευταίων ετών, ‘’κατόρθωσαν’’  το έργο να σέρνεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας με αβέβαιο μέλλον. Το έργο τείνει να καταντήσει το φάντασμα της περιοχής, επειδή κάθε φορά που γίνονται εκλογές κάποιοι υπόσχονται ότι θα συμβάλουν στην ολοκλήρωση του αλλά τίποτα δεν πραγματοποιείται μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Ένα έργο για το οποίο υπάρχει ολοκληρωμένη εγκεκριμένη μελέτη η οποία είχε εκπονηθεί από τον πρώην δήμο Ελίμειας με τεχνική υπηρεσία την καταργηθείσα ΤΥΔΚ το έτος 2006. Το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2007 και μετά την κατασκευή ορισμένων εργασιών και  την εξάντληση των διαθέσιμων κονδυλίων που υπήρχαν, το 2008 σταμάτησε με ημιτελείς εργασίες, οι οποίες κινδυνεύουν να καταστραφούν. Το έργο εντάχθηκε το 2007 στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Αθλητικό Επτά της τοπικής αυτοδιοίκησης ( πρόγραμμα για  προολυμπιακά έργα ) με προϋπολογισμό 1.124.000,00 € .

DSC_0220DSC_0219DSC_0216DSC_0214DSC_0213

Μετά την δημοπράτηση από τον δήμο Ελίμειας  αναδείχθηκε ανάδοχος ο οποίος λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης του προγράμματος, εγκατέλειψε την κατασκευή του έργου κοινή συναινέσει με τον δήμο, κατασκευάζοντας έργο αξίας 300.000,00 €  περίπου αφήνοντας ημιτελείς εργασίες οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν .

Οι εργασίες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την εργολαβία είναι οι εξής:

·         οι γενικές εκσκαφές και οι επιχώσεις.

·         το στραγγιστικό δίκτυο απορροής ομβρίων για τα δυο γήπεδα.

·          Το δίκτυο απορροής ομβρίων  για τους δρόμους με υπόγειο δίκτυο και φρεάτια υδροσυλλογής

·          Το περιμετρικό τοιχίο για την τοποθέτηση της εσωτερικής  περίφραξης του μεγάλου γηπέδου

·          Το δίκτυο σύνδεσης όλων των δικτύων με το κεντρικό αποχετευτικό αγωγό του Δήμου Ελίμειας.

·          Το υπόγειο ηλεκτρικό δίκτυο υποδομής ηλεκτροδότησης του γηπέδου με τους πυλώνες φωτισμού αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου χωρίς τα καλώδια.

Η μελέτη ‘’αθλητικό κέντρο δήμου Ελίμειας’’ (έτσι είναι ο τίτλος του έργου)  περιλαμβάνει την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου αθλητικού κέντρου με τις ακόλουθες λειτουργίες:

·         γήπεδο ποδοσφαίρου με χλοοτάπητα, ολυμπιακών διαστάσεων 96x72m με περίφραξη προδιαγραφών γηπέδων με τέσσερις εισόδους, μια σε κάθε πλευρά.

·         βοηθητικό γήπεδο ποδοσφαίρου με χλοοτάπητα  διαστάσεων 60x45m

·         γενικές εκσκαφές και οι επιχώσεις του χώρου

·         περιμετρικοί δρόμοι στο χώρο μήκους 724,00 μ. και πλάτους 6,0 μ., μπροστά από τις κερκίδες, μεταξύ των δυο γηπέδων, θέσεις στάθμευσης των αυτοκινήτων , τεχνική διευθέτηση των ομβρίων των  δρόμων με κατά μήκος και εγκάρσιες κλίσεις και φρεάτια υδροσυλλογής

·         κερκίδες με βοηθητικούς χώρους κάτω από αυτές (αποδυτήρια αθλητών διαιτητών, ιατρείο, κυλικείο, WC κοινού, γραφείο διοίκησης, αποθηκευτικούς χώρους, λεβητοστάσιο),  που χωροθετούνται στη βορειοδυτική πλευρά του σταδίου.

·         στραγγιστικό δίκτυο απορροής ομβρίων για τα δυο γήπεδα.

·         αυτόματο αρδευτικό  σύστημα για πότισμα των δύο γηπέδων και σπορά χλοοτάπητα και των περιμετρικών φυτών.

·         δίκτυο απορροής ομβρίων  για τους δρόμους με υπόγειο δίκτυο και φρεάτια υδροσυλλογής.

·          δίκτυο αποχέτευσης των κερκίδων.

·         δίκτυο σύνδεσης όλων των δικτύων με το κεντρικό αποχετευτικό αγωγό του Δήμου Ελίμειας.

·         υπόγειο ηλεκτρικό δίκτυο υποδομής ηλεκτροδότησης του γηπέδου αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου.

Στην θέση στην οποία κατασκευάζεται το νέο γήπεδο (κοινοτική έκταση 41 στρεμμάτων) υπήρχε το παλαιό γήπεδο της Ανω Κώμης, το οποίο φυσικά καταστράφηκε για τις ανάγκες κατασκευής του νέου γηπέδου και με το οποίο εξυπηρετούνταν οι αθλητικές δραστηριότητες του αθλητικού συλλόγου  και της νεολαίας. Από το έτος 2007 η Άνω Κώμη δεν διαθέτει γήπεδο ποδοσφαίρου, ορίζοντας ως έδρα για το αναγνωρισμένο τοπικό αθλητικό σωματείο άλλα γήπεδα του δήμου Κοζάνης, πληρώνοντας αντίτιμο για την διάθεση τους. Επίσης πρέπει να υπολογιστούν τα έξοδα μετακίνησης από το ένα γήπεδο στο άλλο , και φυσικά η έλλειψη της φυσικής έδρας η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία της ομάδας στο τοπικό πρωτάθλημα.

Για να αξιοποιηθούν οι υποδομές που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα  για τις απαραίτητες λειτουργικές ανάγκες διεξαγωγής αθλητικών δραστηριοτήτων (όχι ολοκληρωμένο γήπεδο) χρειάζεται να υλοποιηθεί το αρδευτικό δίκτυο , η προμήθεια φυτικού χώματος, άμμου , τύρφης , σπόρου για τον χλοοτάπητα, η κατασκευή της εσωτερικής περίφραξης του μεγάλου γηπέδου και η προμήθεια ενός προκατασκευασμένου λυόμενου χώρου αποδυτηρίων.

Οι σχετικές επαφές που έγιναν με την νέα δημοτική αρχή  κατέδειξαν την θέληση μεν για αξιοποίηση των ήδη κατασκευασμένων εργασιών, την  μη δυνατότητα δε βοήθειας με οποιοδήποτε τρόπο, παρότι το έργο θεωρείται δημοτικό και συνεχιζόμενο. Η νέα δημοτική αρχή όταν ανέλαβε την διοίκηση του δήμου, βρήκε το έργο εγκαταλελειμμένο και φυσικά δεν πρέπει να το αφήσει και αυτή στο έλεος του. Επειδή η πολιτεία επένδυσε χρήματα για το συγκεκριμένο έργο φτάνοντας το σε αυτό το σημείο,  το οποίο βέβαια απαξιώνεται όσο περνάει ο καιρός, θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια χρηματοδότησης από πόρους όπως την ΓΓΑ, τον ΟΠΑΠ, τοπικά προγράμματα χρηματοδότησης η όπου άλλου θα μπορούσε να ενταχθεί το έργο.  Ασφαλώς το αίτημα των κατοίκων και κυρίως της νεολαίας είναι το έργο να κατασκευαστεί όπως προβλέπεται σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, η οποία φυσικά πρέπει να επικαιροποιηθεί λαμβάνοντας υπόψη την σημερινή κατάσταση του εργου, με προσπάθεια ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, διότι οι δυνατότητες του δήμου δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις του έργου.

Δεδομένου  ότι υπάρχει χρηματοδότης (δωρητής κάτοικος της Ανω Κώμης διαμένων στο Καναδά) για την κατασκευή ολόκληρου του αρδευτικού δικτύου, δεδομένης της συμμετοχής των κατοίκων για διάφορες αναγκαίες εργασίες, δεδομένου ότι η ΔΕΗ δεσμεύεται για την προμήθεια φυτικού χώματος 1800m3, άμμου 900m3, αρκεί να αρθούν οι αγκυλώσεις του οργανισμού, ζητείται η συμμετοχή από την πλευρά της Πολιτείας (Δήμος Κοζάνης, Περιφέρεια Δυτ Μακεδονίας, Κράτος) στην προμήθεια τύρφης 98000 litr , σπόρου 500kg για τον χλοοτάπητα , την προμήθεια πασάλων και συρματοπλέγματος για την κατασκευή της εσωτερικής περίφραξης του μεγάλου γηπέδου, την προμήθεια ενός προκατασκευασμένου λυόμενου χώρου αποδυτηρίων έτσι ώστε το γήπεδο να γίνει λειτουργικό για διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου. Για να μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο με αυτόν τον τρόπο , χρειάζεται συντονισμός των εμπλεκομένων , βούληση  και προσπάθεια της δημοτικής αρχής. Θα μπορούσε όμως να κατασκευαστεί με μια εργολαβία, ένα τμήμα της ολοκληρωμένης μελέτης με μικρή δαπάνη για τις εντελώς απαραίτητες εργασίες που προαναφέρθηκαν.

Η ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος θα δώσει πνοή στον τόπο μας, διότι οι νέοι αλλά και οι πιο ηλικιωμένοι που θέλουν να αθλούνται θα έχουν ένα χώρο που θα τους εξασφαλίζει την άθληση και όχι την ενασχόληση τους με άλλες δραστηριότητες οι οποίες να τους οδηγούν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.  Είναι υποχρέωση της πολιτείας για τους κατοίκους της Ανω Κώμης, η οποία ίσως είναι το μοναδικό χωριό στον δήμο Κοζάνης που στερείται γηπέδου ποδοσφαίρου, έχοντας μάλιστα αναγνωρισμένο σύλλογο ο οποίος αγωνίζεται στις κατηγορίες της ΕΠΣΜ . Εφόσον η δημοτική αρχή βάζει σε προτεραιότητα τις τοπικές κοινότητες και όπως ισχυρίζεται παρέχει κίνητρα παραμονής των πολιτών στο μέρος που ζουν, καλό θα ήταν να το κάνει έμπρακτα, για τον τρίτο σε πληθυσμό οικισμό του δήμου, πριν να αρχίσει να φθίνει και αυτός όπως τόσοι άλλοι οικισμοί που έχουν μείνει μόνο οι σφραγίδες και οι κάτοικοι έχουν φύγει. Η ολοκλήρωση αυτού του έργου θα δώσει προστιθέμενη αξία στο οικισμό της Ανω Κώμης και στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας μια αξιόλογη αθλητική υποδομή για την αθλούμενη νεολαία της περιοχής μας, αρκεί να υπάρξει συνεργασία των υπηρεσιακών παραγόντων με συντονισμένες προσπάθειες, για να επιλυθούν τα όποια εμπόδια παρουσιαστούν.

Τα στοιχεία του υπογράφοντος είναι στην διάθεση για όποιον ενδιαφέρεται να συμβάλει στην απεμπλοκή ενός χρονίζοντος προβλήματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *