ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ…ΨΥΧΙΑΤΡΟ
Κάποτε στις αίθουσες αναμονής δεν άκουγες ελληνικά. Έβλεπες μόνο πρόσωπα από μακρινές χώρες να κάθονται υπομονετικά στις καρέκλες μέχρι να έρθει η σειρά τους για να εξεταστούν και να πάρουν φάρμακα. Ο έλληνας περνούσε βιαστικός έξω από τα κτίρια των «Γιατρών Του Κόσμου» ανίδεος, απροετοίμαστος για αυτό που έμελλε να τον χτυπήσει. Δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι μια μέρα…και αυτός θα έστεκε δίπλα από τον νιγηριανό ή αλβανό συνάνθρωπο του, περιμένοντας ελεημοσύνη. Του φαινόταν απίθανο το ενδεχόμενο, η δική του ράτσα, να αποτελεί την συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών στα πολυϊατρεία των «Γιατρών Του Κόσμου. Η πραγματικότητα όμως αποφάσισε διαφορετικά. Οι μισοί και παραπάνω επισκέπτες είναι…έλληνες. «Κατακλύζουν» τις δομές ζητώντας εφόδια που θα τους επιτρέψουν να επιβιώσουν. Εξετάσεις, φάρμακα, τρόφιμα. Δεν είχαν ποτέ τα πάντα, αλλά αρκετά για να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή ζωή. Η κρίση δεν «χτύπησε» μόνο τα πορτοφόλια και τα σώματα τους. Διατάραξε και την διανοητική τους ισορροπία. Πλέον, εκτός των άλλων, απαιτούν και την συνδρομή…ψυχιάτρου.
ΕΧΕΙ ΑΥΞΗΘΕΙ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΣΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
«Ξέρετε τι μου λένε οι εθελοντές γιατροί; Ενώ περίμεναν να περιθάλψουν τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, αντίκρισαν ανθρώπους προερχόμενους από τα μεσαία στρώματα να ζητούν βοήθεια. Αξιοπρεπείς και ταπεινούς. Με ρούχα καθαρά. Διαθέτουν ακόμη το σπίτι και το αυτοκίνητο τους. Σοκάρεσαι από το πόσο έπεσαν έξω. Για 25, 30 χρόνια πλήρωναν το ΤΕΒΕ τους, ήταν συνεπείς σε όλες τις υποχρεώσεις τους. Όταν όμως χρεοκόπησαν και τους χτύπησαν την πόρτα οι καρκίνοι και τα εγκεφαλικά, τότε αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούσαν να νοσηλευθούν, δεν μπορούσαν να θεραπευθούν. Πρόσβαση στις δευτεροβάθμιες δομές υγείας δεν έχουν. Αν περιμένουν από εκεί νοσηλεία και ιατρικές εξετάσεις «κάηκαν». Έτσι είναι όταν δεν έχεις να πληρώσεις» μας πληροφορεί απογοητευμένη η διευθύντρια των «Γιατρών του Κόσμου» στην Θεσσαλονίκη Σοφία Γκαρανέ.
ΕΙΜΑΙ 70 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΥ…
«Ήρωες οι «Γιατροί Του Κόσμου». Προσφέρουν τεράστιο κοινωνικό έργο. Να γράψεις ότι εμείς οι έλληνες είμαστε μεγάλοι βλάκες. Εμπιστευθήκαμε τα λάθος άτομα για να μας κυβερνήσουν.Ενώ έπρεπε να είμασταν Ελβετία, ζούμε σε μια Μπανανία με όλη την σημασία της λέξης. Έκλεβαν τα δημόσια ταμεία, χρέωναν τους πολίτες και το κράτος με υπέρογκα ποσά. Έδιναν δάνεια…δανεικά και αγύριστα όπως αποδείχθηκε. Αυτό που ζούμε είναι απάνθρωπο. Πολλοί γέροι ψάχνουν στους κάδους για φαγητό. Μην με ρωτάς πως τα βγάζω πέρα. Διαθέτω κάρτα σίτισης. Με «πνίγουν» οι λογαριασμοί. Το ενοίκιο επίσης. Ζω από τον Θεό, αν με καταλαβαίνεις. Ευτυχώς με την σύντροφο μου δεν έχουμε παιδιά. Δεν ξέρω ποιος θα ταϊζε ποιον» εξομολογείται στο bangladeshnews.gr o κ. Μπάμπης Τιλκερίδης.
«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Παλιά είμασταν καλύτερα. Τώρα είμαστε αναγκασμένοι να ρίχνουμε την αξιοπρέπεια μας, να ρίχνουμε τους εαυτούς μας. Επισκέπτομαι τους «Γιατρούς Του Κόσμου» από το 2013. Τις τελευταίες 15 μέρες μιλάω και σε ένα ψυχίατρο. Παλιότερα είχα κατάθλιψη και έπαιρνα φάρμακα, αντικαταθλιπτικά. Το μόνο που ξέρω είναι ότι με πιάνουν διαρκώς τα νεύρα μου. Με το παραμικρό ξεσπάω. Φταίει η κατάσταση μου; Ναι» παραδέχεται ανοιχτά η 48χρόνη Αθανασία Λασπίδου.
Τα στοιχεία από τους «Γιατρούς του Κόσμου» είναι συγκλονιστικά: Το 2015 το πολυϊατρείο της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν 15.214 ασθενείς. Οι 1.736 από αυτούς ήταν καινούργιοι επισκέπτες. Πάνω από 2.500 ήταν ανήλικα παιδιά. 1.144 περιπτώσεις νοικοκυριών ενισχύθηκαν με είδη πρώτης ανάγκης, ενώ περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι υποστηρίχθηκαν από την Κοινωνική Υπηρεσία.
Οι 7.041 επισκέπτες ήταν…έλληνες ενήλικες. Αν σε αυτούς, προσθέσει κανείς και τα ελληνόπουλα, ο ο συνολικός αριθμός αιτούντων βοήθεια φθάνει τους 8.216. Από το σύνολο των επισκεπτών το 60%…ήταν έλληνες. 1.220 συμπολίτες μας χρειάστηκαν επίσης την βοήθεια…ψυχίατρου. Κατεγράφησαν 256 περιστατικά που ακολούθησαν συνεδρίες με ψυχολόγους. 908 άτομα παραπέμφθηκαν για περαιτέρω έλεγχο.
ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΙΟ ΦΘΗΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
«Οι περισσότεροι ασθενείς είναι έλληνες. Άστεγοι, άφραγκοι. Δεν τους δέχονται τα νοσοκομεία. Από την ώρα που με είδες, έχω περιθάλψει περίπου 25 άτομα και με περιμένουν καμιά 10αριά ακόμη. Οι 20 από αυτούς είναι έλληνες. Να φανταστείς ότι τους γράφεις να πάρουν ιώδιο, σκέτο ιώδιο, και δεν διαθέτουν ούτε το ένα ευρώ που απαιτείται για την αγορά αυτή. Εκτός από άρρωστοι, αρκετοί είναι και νηστικοί. Τους βλέπεις να τρεκλίζουν από αδυναμία όταν έρχονται να εξεταστούν» τονίζει ο κ. Γιώργος Καρακατσάνης, εθελοντής γιατρός στους «Γιατρούς Του Κόσμου» και συνταξιούχος διευθυντής του ΕΣΥ.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ