ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ e-BOOKS;

Ερευνητές από το κολέγιο των Η.Π.Α. απέδειξαν αυτό που ήδη φανταζόμασταν… το ηλεκτρονικό διάβασμα, εκτός του ότι βλάπτει περισσότερο τα μάτια μας, μας στερεί τη φαντασία και την ικανότητα για αφηρημένη σκέψη.

Στο πείραμα που πραγματοποίησαν χώρισαν τα άτομα σε δύο ομάδες. Στην πρώτη έδωσαν ένα κείμενο σε χαρτί για ανάγνωση και στη δεύτερη σε ηλεκτρονική. Στη συνέχεια, έκαναν ερωτήσεις κατανόησης, στις οποίες η πρώτη ομάδα έδωσε σχεδόν τις διπλάσιες σωστές απαντήσεις!

Πέρα όμως από το ότι οι άνθρωποι δεν κατανοούν στην πραγματικότητα το κείμενο, οι επιστήμονες ανησυχούν και για έναν ακόμη λόγο. Η αφηρημένη και αφαιρετική σκέψη, δεν επηρεάζει απλά την σφαιρική αντίληψη και κατανόηση αλλά συνδέεται, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, με την αυτοεκτίμηση και την αναζήτηση και προσήλωση στους στόχους ζωής.

Όσο βολικό, γρήγορο και ανέξοδο κι αν είναι το ηλεκτρονικό διάβασμα, καλό θα ήταν να το περιορίσουμε ή να το συνδυάζουμε και με την ανάγνωση από χαρτί.

Μια απάντηση στο “ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ e-BOOKS;

  • 19 Μαΐου 2016 at 13:39
    Permalink

    δεν συμφωνώ το ηλεκτρονικό διάβασμα χαλά τα ματιά μας αν δεν έχεις καλό φωτισμό. ( και με το διάβασμα στο χαρτί το ίδιο συμβαίνει). επιπλέον το διάβασμα σε χαρτί βλάπτει το περιβάλλον ( αν δεν το ανακυκλώνουμε). το χαρτί μετά από λίγα ξεφυλλίσματα φθείρετε το ηλεκτρονικό δεν χαλά ποτέ. άσε δε που σε ένα e-reader μπορείς να έχεις 100 και πλέον βιβλία ( κυριολεκτικά όπου θες ). ενώ τα κανονικά μπορείς να έχεις 2-3 μετά γίνετε κουραστικό να κουβαλάς περισσότερα και άντε είσαι διαβαστερός τύπος στο e-reader μπορείς να χαλαρώνεις όπου θες και να διαβάσεις ότι θες

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *