ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ»
«Παλεύουμε διαρκώς για αλλαγή συσχετισμών και συμμαχιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη θα πρέπει να επιστρέψει στον ρόλο της», τόνισε από την Άρτα σε δηλώσεις της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, με αφορμή την πρόσκληση του πρωθυπουργού στην σύνοδο των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε σημαντική, την επικείμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε: «Από την αρχή της πολιτικής μας, έχουμε μιλήσει για αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη και για συμμαχίες, οι οποίες πρέπει να αναπτυχθούν απέναντι και σε μία ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία τα τελευταία χρόνια έτεινε να επικρατήσει. Μέσα σε αυτό, εντάσσεται και η πρόσκληση που έγινε στον Έλληνα πρωθυπουργό –κατ’ εξαίρεση- στη σύνοδο που έχουν οι πρωθυπουργοί Σοσιαλδημοκράτες και αρχηγοί κομμάτων της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, για να παρακολουθήσει ως παρατηρητής».
«Ήταν μία πρόσκληση που απεδέχθη ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της πολιτικής που σας ανέφερα», προσέθεσε και σημείωσε: «Παλεύουμε διαρκώς για αλλαγή συσχετισμών και συμμαχιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμμαχία μας, η καλή σχέση με τη Γαλλία και τον Πρόεδρο Ολάντ, ο οποίος έχει σταθεί και στα ζητήματα της διαπραγμάτευσης της χώρας μας ως αρωγός στη στήριξη των θέσεων μας, είναι μία πολύ κρίσιμη σχέση, και καθιστά αυτή τη συνάντηση σημαντική.
Η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη θα πρέπει να επιστρέψει στον ρόλο της. Την παρακολουθήσαμε για πολλά χρόνια να ταυτίζεται με τον… η Σοσιαλδημοκρατία της Ευρώπης φαίνεται να διατυπώνει σιγά-σιγά μία διαφορετική πολιτική άποψη. Καλείται και η Σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας να μην ταυτίζεται (με τον νεοφιλελευθερισμό), να αλλάξει πολιτική και να βρει τον δρόμο της».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε καθοριστική τη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Μαρτίου για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, και προσέθεσε ότι κινήσεις οι οποίες γίνονται κυρίως από τις χώρες Βίζεγκραντ και από την Αυστρία, βεβαίως δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πνεύμα, με την αλληλεγγύη, με την ανθρωπιά, που όφειλε η Ευρώπη να υποδεχτεί αυτούς τους ανθρώπους.
Πάντως, διευκρίνισε ότι πρόκειται για μονομερείς ενέργειες και επισήμανε ότι τις επόμενες ημέρες όλοι θα κριθούν, το ίδιο και η Ευρώπη, δηλαδή «εάν είναι αυτή που θέλαμε, που όλοι οραματιστήκαμε ότι θα κτίσουμε».
Χαρακτήρισε, επίσης, την επόμενη εβδομάδα κρίσιμη, καθώς αναμένεται να ισχύσουν οι συμφωνίες και η μετεγκατάσταση των προσφύγων απευθείας από την Τουρκία προς την Ευρώπη, αλλά και από την Ελλάδα προς τις άλλες χώρες υποδοχής, ενώ παράλληλα, όπως είπε, θα εμφανιστούν τα αποτελέσματα της επιχείρησης του ΝΑΤΟ που έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα.
«Στόχος είναι, οι πρόσφυγες από την Τουρκία με οργανωμένο τρόπο να μετεγκαθίστανται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να βλέπουμε αυτές τις εικόνες στο Αιγαίο για τις οποίες ευθύνονται οι έμποροι ψυχών.
Θέλουμε να σταματήσει αυτή η ροή. Βέβαια, υπάρχει και μία δυσκολία να πειστούν οι ίδιοι, να μπορέσει η Τουρκία να φιλοξενήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους.
Είναι σύνθετη η κατάσταση και οικονομικά, και βεβαίως γεωπολιτικά. Πιστεύω πως την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συμφωνία η οποία θα βάλει ένα πλαίσιο διαχείρισης αυτού του ζητήματος, χωρίς το βάρος να το σηκώσει ολόκληρο μία χώρα, γιατί αυτό δεν είναι δυνατόν», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Σε ερώτηση σχετική με την αξιολόγηση, είπε πως αν και η χώρα βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, τα μηνύματα είναι θετικά και εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι περίπου το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα περάσουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης.
«Είμαστε στην αρχή της αξιολόγησης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία. Όπως δείχνουν όλα τα μηνύματα, είναι μία διαδικασία που θα ολοκληρωθεί, και είμαστε υποχρεωμένοι να ολοκληρωθεί, γιατί ο στόχος είναι να αποκαταστήσουμε την οικονομία, την εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας, για να μπορέσουμε να περάσουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης, που στόχος είναι να συμβεί περίπου από το δεύτερο εξάμηνο και μετά του έτους που διανύουμε», τόνισε η κ. Γεροβασίλη και προσέθεσε:
«Η αξιολόγηση ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και εκτίμηση μας είναι, που δεν είναι μόνο δική μας, είναι και διατυπωμένη, έχουμε τα μηνύματα ότι θα προχωρήσει και σχεδόν στο Πάσχα τα ζητήματα φορολογικού, ασφαλιστικού, διαχείρισης κόκκινων δανείων και του Ταμείου αξιοποίησης περιουσίας, ζητήματα κρίσιμα, θα έχουν τελειώσει.
Πιστεύουμε πως, είμαστε σε καλό δρόμο υπάρχει μια υποχώρηση εκ μέρους του ΔΝΤ και έχει αποτυπωθεί. Ταυτόχρονα, ξεκινάει η συζήτηση για το χρέος το οποίο θεωρούμε κομβικό σημείο για την εξέλιξη της οικονομίας της χώρας και για τα επόμενα χρόνια.
Είμαστε σε κρίσιμο σημείο, πλην όμως με θετικά μηνύματα».
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ