ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ: «ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ, ΜΕΤΑ ΘΑ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΜΕ»

«Πρώτα θα ενημερώσουμε, μετά θα εντοπίσουμε και στο τέλος θα τιμωρήσουμε». Σε αυτή τη φράση συνοψίζεται η στρατηγική του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων για να ανακόψει το κύμα νομότυπης φοροδιαφυγής με όχημα εταιρίες-«μαϊμού ή πραγματικές- που αποκτούν έδρα στη γειτονική Βουλγαρία.

Το πρόβλημα δεν είναι νέο, ωστόσο η αντιμετώπιση του δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η μεταφορά κεφαλαίων είναι ένα από τα βασικά συστατικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της οποίας είναι η Βουλγαρία. Από την άλλη, το να ασκείς δραστηριότητα στην Ελλάδα και να φορολογείσαι με 10% αντί για 26% επειδή δηλώνεις έδρα στη γειτονική χώρα, είναι προς διερεύνηση ειδικά αν έχεις και επιστροφές ΦΠΑ!

Είναι ενδεικτικό ότι σε εκτενές σχετικό άρθρο του CNBC ο Ν. Σιακαντάρης, στέλεχος δικηγορικής εταιρίας, χαρακτηρίζει την εν λόγω πρακτική «φορολογικό κανιβαλισμό», σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από φυσικά και νομικά πρόσωπα για μετεγκατάσταση στη Βουλγαρία.

Από την πλευρά του ο ΓΓΔΕ, Γ. Πιτσιλής δηλώνει ότι θα γίνει εκστρατεία προκειμένου να ενημερωθούν οι φορολογούμενοι για τα νομικά οχήματα που χρησιμοποιούνται για φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή, με στόχο την εθελοντική συμμόρφωση και την αποφυγή τέτοιων μέσων. Από εκεί και πέρα, όμως, ξεκαθάρισε ότι θα εντοπιστούν «τεχνητές» συμφωνίες, που «πατάνε» πάνω στους ευρωπαϊκούς κανόνες και θα παταχθούν όλα τα φαινόμενα κατάχρησης τους.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, από το 2009 έως το τέλος του 2015 οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στη Βουλγαρία αυξήθηκαν από τις 4.500 στις 12.500, χωρίς ωστόσο να πρόκειται για μεταφορά παραγωγικής δραστηριότητας. Στην πραγματικότητα στήνονται εταιρίες μόνο και μόνο για την αγορά αυτοκινήτων με βουλγαρική πινακίδα, τα οποία κυκλοφορούν μετέπειτα στη χώρα μας και επιβαρύνονται με ελάχιστα Τέλη Κυκλοφορίας και ασφάλιστρα.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο ανταγωνισμός με τη γειτονική χώρα δεν εξαντλείται στη φορολογία, καθώς στη Βουλγαρία αρκούν μόλις 2 λέβα, δηλαδή 1 ευρώ, για να στηθεί μια Ε.Π.Ε.!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *