ΓΕΛΑΜΕ Η ΚΛΑΙΜΕ; ΖΕΥΓΑΡΙΑ «ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ» ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ – «ΕΚΡΗΞΗ» ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ!

«Έχω πελάτη ο οποίος δεν έρχεται να πάρει τo αντίγραφο της απόφασης διαζυγίου, το οποίο πρέπει να κοινοποιήσουμε και στην άλλη πλευρά αλλά δεν μπορούμε, γιατί προφανώς δεν έχει τα χρήματα να πληρώσει τις υπηρεσίες που του παρείχαμε. Δυστυχώς αντιμετωπίζουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις που συνδυάζονται με το βάθεμα της οικονομικής κρίσης. Το πιο σύνηθες φαινόμενο είναι να κατατίθεται ένα αρχικό δικόγραφο για την λύση του γάμου και την επιμέλεια του/των παιδιού/ων αν υπάρχουν, αλλά στην συνέχεια οι σύζυγοι να μην προσέρχονται στο δικαστήριο και έτσι η υπόθεση τους να παραμένει σε εκκρεμότητα. Ένα άλλο φαινόμενο που έχει αυξηθεί τα χρόνια της κρίσης, είναι ο πολλαπλασιασμός των αιτήσεων για δωρεάν παροχή νομικής βοήθειας καθώς οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στο ελάχιστο κόστος. Συνολικά πάντως, ένα διαζύγιο «κοστίζει» κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ και η τιμή αυτή περιλαμβάνει όλες τις φάσεις. Από την κατάθεση του δικογράφου μέχρι την έκδοση του διαζευκτηρίου. Η τιμή βέβαια μπορεί να ανεβεί ή και να κατεβεί. Εξαρτάται από τις απαιτήσεις και τις δυσκολίες που παρουσιάζει η κάθε υπόθεση. Δεν πρέπει να παραλείψουμε και τον καθορισμό των όρων χωριστής διαβίωσης και την συνεπακόλουθη επιμέλεια των παιδιών προκειμένου να εξασφαλιστεί αξιοπρεπής διαβίωση. Μιλάμε βεβαίως για υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων. Ακόμη και εκεί που το ζευγάρι δεν έχει προχωρήσει τις διαδικασίες του διαζυγίου, υπάρχουν τα ασφαλιστικά μέτρα για να προστατεύσουν την σύζυγο και τα παιδιά. Για ποιο λόγο να βγουν ασφαλιστικά μέτρα; Ο σύζυγος είναι βίαιος και χτυπά συστηματικά την γυναίκα του, είναι αλκοολικός,τοξικομανής…Διαχειριζόμαστε και τέτοιες υποθέσεις. Ακόμη και τα ασφαλιστικά μέτρα όμως, έχουν το κόστος τους το οποίο ανέρχεται και αυτό στα 1.000 ευρώ περίπου κατά μέσο όρο. Αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις, θα μπορέσει ο ένας εκ των δύο συζύγων να λάβει δωρεάν νομική βοήθειας. Σε μη-ακραίες περιπτώσεις, όπου «συνδυάζεται» η ασυμφωνία χαρακτήρων με την οικονομική αδυναμία, το ζευγάρι αναγκαστικά συνυπάρχει στο ίδιο σπίτι, με τον κίνδυνο όμως να υπάρξουν εντάσεις. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ λυπηρή γιατί στην πραγματικότητα αντικρίζουμε την συρρίκνωση ή ακόμη και την «εξαφάνιση» ενός συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος έννομης προστασίας. Τι φταίει; Οι δεινές οικονομικές συνθήκες…» δηλώνει στο bangladeshnews.gr, ο δικηγόρος Μανώλης Λαμτζίδης.

20160812_125305(0)
Μανώλης Λαμτζίδης, δικηγόρος: «Είναι όντως στενάχωρο και καταπιεστικό να θες να χωρίσεις ή ακόμη χειρότερα, να είναι επιβεβλημένη ανάγκη να χωρίσεις, αλλά να αδυνατείς λόγω άδειου πορτοφολιού. Όταν η κρίση «αδυνατίζει» τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών και εμποδίζει την πρακτική τους άσκηση, αυτό αντανακλά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία συνολικά. Την στιγμή αυτή, ζευγάρια που αδυνατούν να συνεννοηθούν ακόμη και για τα βασικά, γυναίκες που τις ξυλοφορτώνουν οι άνδρες τους, παιδιά που γίνονται μάρτυρες ή πέφτουν και τα ίδια θύματα οικογενειακής βίας, είναι αναγκασμένοι να μοιράζονται την ίδια στέγη. Αντιλαμβάνεται κανείς τις συνέπειες…».

Πολλά ζευγάρια καταφεύγουν επίσης στα «εικονικά» διαζύγια. Στόχος η υποβολή ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων και η αυτοτελής φορολόγηση. Εξακολουθούν πάντως να παραμένουν στην ίδια στέγη. Σύμφωνα με στοιχεία από το Πρωτοδικείο Αθηνών για το 2015, τα περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν το συναινετικό και όχι το κατ’αντιδικίαν διαζύγιο. Μόνο στην περιοχή της Μεσσηνίας το τελευταίο διάστημα τα συναινετικά διαζύγια έχουν παρουσιάσει αύξηση 60%! Ο λόγος είναι ό,τι, το συναινετικό διαζύγιο «βγαίνει» ευκολότερα (απαιτούνται περίπου 3 μήνες) και είναι οικονομικότερο. Μειωμένος εμφανίζεται επίσης ο αριθμός των αγωγών και των ασφαλιστικών μέτρων λόγω του κόστους της δικαστικής διαμάχης. Επιπρόσθετα, πολλά ζευγάρια επιλέγουν να «χωρίσουν» προκειμένου να επωφεληθούν από τα πάσης φύσεως κρατικά επιδόματα.

divor78
ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΝ. ΟΤΑΝ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ, ΤΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ;

«Η οικονομική ανέχεια εμποδίζει πολλούς ανθρώπους να βγάλουν διαζύγιο. Στην προσπάθεια τους αναζητούν δικηγόρους που θα λάβουν την χαμηλότερη δυνατή τιμή για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. «Κυνηγούν» βεβαίως το συναινετικό διαζύγιο. Τις περισσότερες φορές απευθύνονται σε δικηγόρους που τυγχάνει να είναι φίλοι ή γνωστοί και τους ζητάνε διευκολύνσεις. Δηλαδή να τους καταβάλλουν σταδιακά το κόστος που απαιτείται για την έκδοση του συναινετικού διαζυγίου και της κάλυψης των δικαστικών εξόδων. Το κόστος για ένα διαζύγιο μπορεί να κυμανθεί σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Ακόμη και 500 ευρώ. Και αυτό γιατί κάποτε απαιτούνταν 2 συζητήσεις για την έκδοση του συναινετικού διαζυγίου ενώ τώρα απαιτείται μόλις μία. Μην ξεχνάμε βεβαίως και όλα εκείνα τα ζευγάρια που χωρίζουν εικονικά αλλά παραμένουν στο ίδιο σπίτι. Αποσκοπούν σε ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση. Είχαμε πελάτες που μας χρωστούσαν χρήματα από διαζύγια, αλλά τελικά δεν τα διεκδικήσαμε καθώς ήταν πένητες. Αν θέλετε, τα… «απολαύσαμε» πνευματικά. Πάντως υφίστανται περιπτώσεις όπου η έκδοση διαζυγίου, ιδίως σε περιπτώσεις βίαιης συμπεριφοράς, είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Ακόμη και έτσι όμως, επιλέγουν πάλι το συναινετικό διαζύγιο και όχι το κατ’αντιδικίαν, καθότι το δεύτερο είναι περισσότερο κοστοβόρο και χρονοβόρο. Εγώ θεωρώ ότι η μόνη βοήθεια που μπορεί να παράσχει ένας δικηγόρος που διέπεται από έντονο ανθρωπιστικό ενδιαφέρον, είναι, πέρα από τα αναπόφευκτα και προκαθορισμένα δικαστικά έξοδα, να λάβει μια συμβολική τιμή για τις υπηρεσίες του απέναντι σε συναθρώπους του που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα» τονίζει στο bangladeshnews.gr, ο δικηγόρος Σωκράτης Γοριδάρης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *