Gala χορού με την Nadia Muzyca στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το ελληνικό κοινό έχει γνωρίσει την NADIA  MUZYCA ως  Σταχτοπούτα, μέσα από την χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα, στην ομώνυμη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον Απρίλιο του 2015, όπου και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές -«μια σπουδαία και πεπειραμένη μπαλαρίνα».
Γεννήθηκε στην Αργεντινή και άρχισε τις σπουδές χορού από 9 ετών στην σχολή μπαλέτου του ιστορικού  θεάτρου Teatro Colón του Μπουένος Άϊρες . Έγινε γνωστή μετά από την συμμετοχή της σε δυο διαγωνισμούς χορού για νέους χορευτές της Λατινικής Αμερικής, όπου κέρδισε και στους δυο το χρυσό μετάλλιο.
Ύστερα από αυτήν την διάκριση, ο παγκοσμίου φήμης χορευτής Julio Boca την πήρε στην ομάδα του, το Balleto Argentino, όπου ήταν και παρτενέρ του σε πολλές σημαντικές παραστάσεις, περιοδεύοντας ανά τον κόσμο και κερδίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.
Στη συνέχεια, το 2005, εντάχθηκε στο Μπαλέτο του Teatro Colón, του πιο σημαντικού θεάτρου στη Λατινική Αμερική  (στην σκηνή του οποίου έχουν χορέψει, μεταξύ άλλων, ο Vaslav Νijinsky, ο Rudolf Nureyev, η Alicia Alonso, η Margot Fonteyn, ο Mikhail Barishnikov).  στο οποίο έγινε η Πρώτη Χορεύτρια, αναδεικνύοντας το ταλέντο της σε παραστάσεις κλασικών μπαλέτων, όπως «Σταχτοπούτα», «Κάρμεν», «Ζιζέλ», «Λίμνη των Κύκνων», «Μανόν», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και πολλά άλλα, καθώς και σε παραστάσεις μοντέρνου χορού, φλαμένκο και τάνγκο.
Συνεργάστηκε με πολλούς παγκοσμίου φήμης χορευτές και χορογράφους και συμμετείχε σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ χορού.

To 2014 ήταν υποψήφια για το Βραβείο Benois de la Dance στην Μόσχα, ένα από τα πιο δημοφιλή βραβεία χορού παγκοσμίως, ως η Καλύτερη Μπαλαρίνα.Στην παράσταση της «Κάρμεν» την συνοδεύουν τρεις σολίστ-πρώτοι χορευτές του Μπαλέτου Colón, ο Εdgardo Trabalón, που βραβεύτηκε πρόσφατα ως ο Καλύτερος Χορευτής της Αργεντινής, ο Francisco Fernandez και ο Julian Galván, που εκτός από Πρώτος Χορευτής είναι ταλαντούχος και πολλά υποσχόμενος χορογράφος. Και οι τρεις σολίστ έχουν πολλές διακρίσεις και συμμέτοχες σε διεθνή φεστιβάλ χορού, σε κλασικό και μοντέρνο ρεπερτόριο.
Carmen – ένα από τα δημοφιλεστέρα και γοητευτικότερα έργα στην ιστορία της όπερας  πρωτοπαρουσιάστηκε στην Opera Comique του Παρισιού στις 3 Μαρτίου του 1875, αναστατώνοντας και σοκάροντας το κοινό με τους χαρακτήρες που παρουσίαζε. Όμως, δεν άργησε να θριαμβεύσει και να γίνει η πιο γνωστή όπερα σε όλον τον κόσμο. Ο Georges Bizet (1803-1875) δεν πρόλαβε να δει ούτε καν την απαρχή της λαμπρής πορείας του έργου του, αφού απεβίωσε την ίδια χρονιά.

Το έργο  είναι βασισμένο στη ομώνυμη νουβέλα του Prosper Mérimée, και αναφέρεται σε μια γυναίκα γοητευτική και ανεξάρτητη, την τσιγγάνα Κάρμεν, και την παθιασμένη ,ερωτική σχέση της. Μια γυναίκα – μύθος ,ύπαρξη σκανδαλώδης και επαναστατική ,που η ιστορία της κατέκτησε τις καρδιές των θεατών σε όλο των κόσμο ,καθώς έγινε γρήγορα διάσημη και συνεχίζει να είναι μία από τις συχνότερα παιζόμενες όπερες παγκοσμίως.

Το έργο του Bizet  χαίρει και μεγάλης αποδοχής από άλλους γνωστούς συνθέτες. O Wagner, ο οποίος απέφευγε να επαινεί άλλους συνθέτες, όταν παρακολούθησε την όπερα είπε «Επιτέλους! Μια αλλαγή. Υπάρχει κάποιος άνθρωπος με νέες ιδέες στο κεφάλι του!». O Tchaikovsky τοποθετήθηκε ίσως πιο σημαντικά από όλους στο έργο, το οποίο σίγουρα επηρέασε την οπερετική του γραφή. Είπε: «Είναι ένα από αυτά τα σπάνια έργα, που εκφράζουν τις προσπάθειες μιας ολόκληρης μουσικής εποχής. Σε 10 χρόνια η Carmen θα είναι η πιο λαϊκή όπερα του κόσμου». Τέλος ο Richard Strauss συμβούλευε του σύνθετες ως προς την τεχνική της ενορχήστρωσης: «μην μελετάτε τις παρτιτούρες του Wagner, μελετήστε την Carmen».

Gala χορού με την Nadia Muzyca

Πρώτη Χορεύτρια του Μπαλέτου Teatro Colón του Μπουένος Άϊρες
και τους  σολίστ του  Teatro Colon
στην CARMEN
& σε αποσπάσματα από τα μπαλέτα Don Quijote, Le Corsaire και Tangos

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016
Εναρξη  21:00

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ
1.    Pas de Deux – (Don Quixote)  μουσική Ludwig Minkus  χορογραφία M.Petipa
Χορεύουν: Nadia Muzyca, Federico Fernandez
2.    Pas d’ Esclave –(Le Corsaire) μουσική Adolphe Adam  χορογραφία M.Petipa/R.Drigo
Χορεύουν: Macarena Gimenez, Edgardo Trabalón
3.    Seven Sins Tango Buenos Aires -μουσική Astor Piazzolla  χορογραφία Julian Galván

Χορεύουν:
Nadia Muzyca,ωFederico Fernandez,ωEdgardo Trabalón, Macarena Gimenez, Daiana Ruiz, Magdalena Cortés, Julian Galván

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ
«Carmen» -full version (μουσική Georges Bizet,χορογραφία  A.Plisetsky )
Carmen: Nadia Muzyca
Don José: Edgardo Trabalón
Torero: Federico Fernandez
Corregidor: Julián Galván
Destino: Daiana Ruiz
Cigarreras: Macarena Gimenez, Magdalena Cortés

Ηλεκτρονικά – www.tch.gr
Τιμές εισιτήριων
Διακεκριμένη ζώνη    40 ευρώ/ *-20
Α ζώνη  – 30 ευρώ/ *15
Β ζώνη – 25 ευρώ / *12
Γ ζώνη  – 20 ευρώ /*10
Δ ζωνη – 10 ευρω
*παιδικό ,φοιτητικό, άνεργων

ΠΡOΠΩΛΗΣΗ  ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ  από 7 Δεκεμβριου
Στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (πληροφορίες 2130 895938)
Και στα εκδοτήρια της  Πλ. Αριστοτέλους

Πηγή: cityportal.gr

Αφήστε μια απαντήση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *