ΦΡΙΝΤΜΑΝ: ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αν και γίνεται δύσκολα πιστευτό, η κατάσταση μέχρι τώρα ήταν όσο καλή θα μπορούσε να είναι για την Γερμανία και την Ευρώπη. Άλλωστε μέχρι στιγμής ήταν μόνο το χρέος των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης που υπήρξε η κυρία ανησυχία των αγορών.
Όπως όμως υποστηρίζει και ο Τζορτζ Φρίντμαν, κορυφαίος γεωπολιτικός αναλυτής και ιδρυτής της δεξαμενής σκέψης, «Geopolitical Futures», σε συνέντευξη του στον Business Insider, η Ευρώπη έχει τώρα ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα να αντιμετωπίσει: την Γερμανία.
Και στην καρδιά του επικείμενου προβλήματος τόσο για τη Γερμανία όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη είναι το ιταλικό τραπεζικό σύστημα.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτήν την στιγμή οι ιταλικές τράπεζες θα «διαχυθούν» στις Κάτω Χώρες και πιο συγκεκριμένα στην Ολλανδία, υποστηρίζει ο Φρίντμαν. «Από εκεί σύντομα πρόκειται να εξαπλωθεί και στη Γερμανία. Η Γερμανία είναι το νέο PIG (αναφερόμενος στην υποτιμητική προσωνυμία που χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά την περίοδο της κρίσης για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου). Η Γερμανία εξαρτάται από τις εξαγωγές, και οι αγορές της στερεύουν» τόνισε ο στρατηγικός αναλυτής.
Οι οικονομίες των PIIGS – όπως έγιναν γνωστές οι οικονομίες της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας – ήταν η βασική ανησυχία κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους το 2011 και το 2012. Και με αυτά τα προβλήματα να έχουν φαινομενικά περάσει και την Ευρώπη να επανέρχεται σε μια πορεία οικονομικής σταθερότητας, η Γερμανία φαίνεται να υπήρξε ο μεγάλος νικητής, με την οικονομία της τόσο ισχυρή όσο ποτέ πριν και το ποσοστό ανεργίας στην χώρα να κυμαίνεται κάτω από το 4,5%.
Η Γερμανία, ωστόσο, λειτουργεί με ένα διαρθρωτικό εμπορικό πλεόνασμα που υποστηρίζεται από ένα αδύναμο ευρώ, φτάνοντας τον Ιούνιο στο σημείο-ρεκόρ των 23,9 δις δολάρια. Και ο Φρίντμαν πιστεύει τώρα ότι η εξαγωγική δυναμική της Γερμανίας πρόκειται να στερέψει.
Ο Φρίντμαν υποστηρίζει ότι τα προβλήματα του ιταλικού τραπεζικού συστήματος θα μεταφερθούν στην Γερμανία – την ισχυρότερη οικονομία στην ευρωζώνη – τραβώντας την προς τα κάτω.
Τα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν στα τέλη του 2015 έδειξαν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ιταλικών τραπεζών ανήλθαν στα 300 δις €, το 17,3% δηλαδή των ανεξόφλητων δανείων της χώρας.
Αυτός είναι ένας τεράστιος αριθμός αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο μέσος όρο της ευρωζώνης είναι 6,8% και ο αντίστοιχος δείκτης της Γερμανίας είναι μόλις 2,3%.
Σύμφωνα με τον Φρίντμαν, αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, καθώς η οικονομία της Ιταλίας είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη και η όγδοη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, και οι διασυνδέσεις με άλλες οικονομίες είναι πολύ βαθιές.
Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η Ντόιτσε Μπάνκ, έχει σημαντική πιστωτική έκθεση προς την Ιταλία, και το ίδιο ισχύει και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Φρίντμαν προβλέπει ότι η Γερμανία θα αναγκαστεί τελικά να διασώσει και την Ιταλία ώστε να σώσει την ίδια της την οικονομία.
Και αυτό θα κοστίσει πολλά χρήματα!
«Δεν είναι οι χώρες των PIIGS που θα πρέπει πλέον να ανησυχούν κάποιον, αλλά η Γερμανία», υποστηρίζει ο Φρίντμαν. «Η Γερμανία δεν έχει αρχίσει ακόμη την πτώση της, αλλά όταν η Γερμανία πέφτει, και θα πέσει, τότε είναι που ο πανικός θα κυριαρχήσει».