ΦΑΜΕΛΛΟΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΕΙΔΟΜΕΝΗΣ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
«Το κρίσιμο είναι να μπορέσουμε να εκτονώσουμε την πίεση στο νομό Κιλκίς και στα σύνορα, στο φράκτη στην Ειδομένη».
Αυτό είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να πεισθούν οι πρόσφυγες να μετακινηθούν προς τα κέντρα μετεγκατάστασης, όπου οι συνθήκες φιλοξενίας είναι πολύ καλύτερες.
Όπως είπε ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα», με τους Κώστα Παπαδάκη και Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου, στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από όλες τις απόψεις και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται, στα θέματα της κατασκευής, της σίτισης και της παροχής περίθαλψης και γενικότερης υποστήριξης, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις ΜΚΟ και από άλλους φορείς
«Νομίζω ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε υποδομές κοντά στα σύνορα, που σιγά σιγά να τους πείθουμε, λόγω των συνθηκών υγιεινής και στέγασης, να επιστρέψουν σ’ αυτές τις υποδομές και όχι να στριμώχνονται στα σύνορα, το οποίο δεν έχει και καμία προοπτική» επισήμανε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε ότι αν εφαρμοστούν οι αποφάσεις της ΕΕ, για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες, τότε οι αναχωρήσεις θα γίνονται συντονισμένα από όλες τις εξόδους της χώρας (λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικοί σταθμοί) και το πρόβλημα στην Ειδομένη θα λυθεί.
«Εκτός από την Ειδομένη στα υπόλοιπα σημεία μπαίνει μια τάξη σιγά – σιγά και δεν είναι τόσο κρίσιμοι οι αριθμοί που δεν μπορούμε να τους διαχειριστούμε, εξάλλου μιλάμε για προσωρινή φιλοξενία», τόνισε ο κ. Φάμελλος, ενώ αναφερόμενος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής είπε ότι η πλειοψηφία των κεντρικών δυνάμεων της Ευρώπης είναι με τη λογική τη Ελλάδας.
Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Καβάλα από ομάδα αγροτών, στη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φάμελλος τα χαρακτήρισε ως «οξύτατα αντιδημοκρατική πράξη που δεν αντιστοιχεί στα δημοκρατικά ήθη του ελληνικού λαού», έκανε λόγο για «στημένες προκλήσεις μικρής μερίδας εκπροσώπων άλλων κομμάτων και άλλων συμφερόντων» και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνεχίσει να ανέχεται «την παλιά διεφθαρμένη λογική του συνεταιριστικού κινήματος στην Ελλάδα».