Φ. ΒΡΑΝΙΤΣΚΙ: «ΣΦΑΛΜΑ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ»
«Το ό,τι δεν προσκλήθηκαν η Ελλάδα και η Γερμανία στη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, ήταν ασφαλώς ένα βαρύ λάθος», τονίζει ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Φραντς Βρανίτσκι, σε συνέντευξή του στο σημερινό κυριακάτικο φύλλο της αυστριακής εφημερίδας Έστεραϊχ, σημειώνοντας πως «μια κυβέρνηση (σ.σ. προφανώς η αυστριακή) δεν πρέπει να αρνείται την πραγματικότητα».
Οι εξελίξεις στην Ευρώπη σε σχέση με το άσυλο, τις μεμονωμένες ενέργειες, την κρατούμενη στάση ο ένας εναντίον του άλλου, «είναι σε κάθε περίπτωση ανησυχητικές και ας ελπίσουμε πως δεν θα γίνουν επικίνδυνες», επισημαίνει στη συνέντευξή του ο πρώην καγκελάριος (1986-1997), ο οποίος θεωρείται μεγάλος φίλος της Ελλάδας, έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ των ελληνικών θέσεων, ενώ εδώ και δεκαπέντε χρόνια διαθέτει κατοικία στην Ιεράπετρα της Κρήτης, όπου βρίσκεται κάθε χρόνο για αρκετούς μήνες.
«Λόγω της έλλειψης αλληλεγγύης, την οποία βιώνουμε αυτή την εποχή, θα τρίζουν τα κόκαλα των πατέρων της ίδρυσης της ΕΕ, η οποία θα έπρεπε να είναι ένα εγχείρημα ειρήνης, που θα αποτρέπει τον πόλεμο στην εποχή μας. Τώρα βροντάει από όλες τις πλευρές. Με τη σημερινή αντίληψή τους οι χώρες της ΕΕ δεν πρόκειται να βρουν βιώσιμη λύση στο προσφυγικό ζήτημα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στο ερώτημα τι μπορεί να κάνει η ΕΕ, ο πρώην καγκελάριος σημειώνει πως κατ’ αρχάς απαιτείται κοινή γραμμή, ενώ εάν κάποιος θέλει πραγματικά να λύσει το πρόβλημα, πρέπει να καταπολεμήσει τις αιτίες της φυγής των ανθρώπων. Φυσικά οι άνθρωποι από το Πακιστάν ή από το Μαρόκο δεν έχουν δικαίωμα να τους χορηγηθεί άσυλο, όμως στη Συρία και στο Ιράκ ο κίνδυνος από το Ισλαμικό Κράτος είναι αιτία της φυγής, προσθέτει.
Κατά την άποψή του, τις διαστρεβλώσεις που προέκυψαν μέσα από «τον Αραβικό Χειμώνα – γιατί δεν ήταν Αραβική Άνοιξη», μπορούν να λύσουν μόνον οι μεγάλες δυνάμεις, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, και «παρά τις δικαιολογημένες επιφυλάξεις για τη ρωσική στάση και για το παρελθόν των ΗΠΑ, δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς αυτές».
Ως προς τη γνώμη του για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας αναφέρει πως αναγνωρίζει ότι είναι μία γυναίκα με αρχές, «αρχές τις οποίες δεν εγκαταλείπει, ακόμη και όταν υπάρχει ισχυρός αντίθετος άνεμος, ενώ δείχνει ηθική δύναμη και χαρακτήρα, έστω και αν κάποιος δεν συμφωνεί με το περιεχόμενο των θέσεών της», όπως τονίζει. Συμπληρώνει ότι ο ίδιος πιστεύει πως κανείς δεν τιμωρείται επειδή υποστηρίζει αρχές.
Στην αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, με θέμα τη μείωση της προσφυγικής ροής, οι προερχόμενοι από το συγκυβερνών -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Σεμπάστιαν Κουρτς, είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες με εξαίρεση της Ελλάδας, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, με διάβημα διαμαρτυρίας, δριμεία κριτική και ανάκληση στην Αθήνα της Ελληνίδας πρέσβειρας στην Αυστρία.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ