EUROGROUP: ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΜΕ ΠΑΚΕΤΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Συμφωνία των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση για την υιοθέτηση ενός πακέτου προληπτικών μέτρων που θα ενεργοποιηθεί εάν χρειαστεί και εφόσον διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, επετεύχθη στο πλαίσιο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών των 19 χωρών της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Η συνεργασία ήταν ισχυρή και παραγωγική», είπε αρχικά ο κ. Ντάισελμπλουμ και είπε πως «πιστεύουμε οτι έχει γίνει σεβαστή πρόοδος».
«Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να υπάρξει πλήρης ολοκλήρωση των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση αλλά είμαστε κοντά», εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Όπως είπε, «ξεκαθαρίσαμε τον τρόπο για να υπάρξει πρόοδος», τονίζοντας πως η συμφωνία που επετεύχθη αφορά ένα προληπτικό πακέτο μέτρων το οποίο θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που μέχρι το 2018 διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους.
«Πρέπει να υπάρχει ένα προληπτικό πακέτο αν χρειαστεί για να επιτευχθεί ο στόχος του 2018», επισήμανε ο κ. Ντάισελμπλουμ, συμπληρώνοντας: «Αυτό χρειάζεται περισσότερη δουλειά, για το πώς θα εφαρμοστεί, ποια μέτρα θα περιλαμβάνει και πώς θα πυροδοτείται (σσ εννοεί τον τρόπο που θα αποφασίζεται η «ημιαυτόματη» ενεργοποίηση του πακέτου μέτρων-ρεζέρβα).
Ο κ. Ντάισλεμπλουμ έκανε λόγο για δέσμευση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, να υπάρξει εφαρμογή του εφεδρικού πακέτου μέτρων το οποίο τις προηγούμενες ημέρες είχε υπολογιστεί περίπου στα 3,5 δισ.ευρώ.

Νέο Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη

«Αν έχουμε το πακέτο χρειάζεται και τα προληπτικά μέτρα για να το στηρίξουν αυτό θα έχουμε ένα νέο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Όχι» σε ονομαστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους

Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους ο πρόεδρος του Eurogroup απέκλεισε την πιθανότητα ονομαστικού κουρέματος του ελληνικού χρέους λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές θα κοιτάξουν τις πιθανότητες αναδιάρθρωσης του χρέους μέσω της επιμήκυνσης και επέκτασης της περιόδου «ωρίμανσης».
Τις θετικές ειδήσεις στο πλαίσιο της προσπάθειας για ολοκλήρωση της αξιολόγησης είχε προαναγγείλει με ανάρτηση του στο twitter ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις. Ο Λετονός πολιτικός τόνιζε ότι «έχει γίνει καλή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι πλέον γίνεται συζήτηση επί των μέτρων έκτακτης ανάγκης που ζητεί το ΔΝΤ, έτσι ώστε να δώσει την έγκρισή του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *