EUOBSERVER: ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ – Η ΕΕ ΔΙΝΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Λιγότερα απ’ όσα είχε ζητήσει ετοιμάζεται να δώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Τουρκία, σύμφωνα με νέο προσχέδιο της προτεινόμενης συμφωνίας, που «είδε» το EUobserver.

Οπως σημειώνει το EUobserver, αυτό που προβλέπεται είναι η επαναπροώθηση όλοων των μεταναστών συμπεριλαμβανομένων των Σύρων, που φτάνουν στην Ελλάδα από το έδαφός της, με τις χώρες της ΕΕ να δεσμεύονται σε διαδικασία μετεγκατάστασης Σύρων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία, σε αντιστοιχία 1 προς 1, αλλά ο συνολικός αριθμός δεν θα ξεπερνά τους 72.000 για φέτος.

«Ολοι οι νέοι παράνομοι μετανάστες που διέρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται πίσω», γράφει το προσχέδιο.

«Αυτό θα είναι ένα προσωρινό και έκτακτο μέτρο, που είναι αναγκαίο για να τερματιστεί η ανθρώπινη δυστυχία και να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη», προσθέτει.

Το προσχέδιο αναφέρει, επίσης, πως όλοι οι νέοι παράτυποι μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα θα καταγράφονται και οποιαδήποτε αίτηση ασύλου θα επεξεργάζεται εκεί. Οσων η αίτηση κριθεί «αβάσιμη ή μη θεμελιωμένη» θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Η ιδέα είναι πως δίνοντας στους αιτούντες άσυλο νομικό τρόπο να εισέλθουν στην Ευρώπη δεν θα πληρώνουν τους διακινητές και δεν θα διακινδυνεύουν την ζωή τους. Για να συμβεί αυτό, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Τουρκία θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους.

Η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυχανύνει την εξέταση των ατομικών αιτήσεων για παροχή ασύλου και διασφαλίσει ότι οι αιτούντες θα παραμείνουν στη χώρα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Από την πλευρά της, η Τουρκία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι όχι μόνο οι Σύροι αλλά και οι Αφγανοί, οι Ιρακινοί και οι άλλες εθνικότητες θα προστατεύονται.

Οι χώρες της ΕΕ ελπίζουν πως αυτή η κίνηση θα μειώσει τις προσφυγικές ροές, με την εισροή να είναι διαχειρίσιμη. Οταν ο αριθμός περιοριστεί, η ΕΕ ελπίζει πως οι απρόθυμες χώρες, όπως για παράδειγμα η Σλοβακία και η Ουγγαρία, θα είναι περισσότερο διατεθειμένες να λάβουν πρόσφυγες από την Τουρκία.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ φαίνονται σκεπτικοί για το το μοντέλο 1 προς 1, καθώς δημιουργεί ένα «pull effect», αν η εφαρμογή χρειαστεί αρκετό χρόνο.

Οπως δηλώνουν, ένα μεγαλύτερο κύμα μεταναστών θα μπορούσε να φτάσει το καλοκαίρι, εξαιτίας του θερμότερου καιρού.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι μια βιαστική λύση. Αν ανοίξουμε την πόρτα, θα είναι δύσκολο να την κλείσουμε», αναφέρουν.

Λιγότερα στην Τουρκία;

Σύμφωνα με το draft, που «είδε» το EUobserver, οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα προσφέρουν τίποτα συγκεκριμένο σχετικά με το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, κάτι που η Τουρκία έχει ζητήσει σε αντάλλαγμα.

«Η ΕΕ μαζί με την Τουρκία θα προετοιμαστούν για την απόφαση για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στη διαπραγμάτευση για την ενταξιακή πορεία όσο το δυνατόν συντομότερα», σημειώνει.

Αυτό ήταν και το βασικό σημείο τριβής για την Κύπρο.

Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που σημειώθηκε στις τρέχουσες συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης.

«Ο Τουσκ πιστεύει πως είναι τόσο συμφέρον της ΕΕ όσο και της Τουρκίας να προστατεύσει τις συνομιλίες διακανονισμού στην Κύπρο», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Παράλληλα, το προσχέδιο αναφέρει πως η ΕΕ θα επιταχύνει την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ και είναι έτοιμη να προχωρήσει στη χρηματοδότηση της Άγκυρας με άλλα 3 δισ.

Η Αγκυρα έχει επίσης ζητήσει την απελευθέρωση της βίζας μέχρι το τέλος Ιουνίου, ωστόσο, το ζήτημα είναι δύσκολο για τις χώρες της ΕΕ, που δείχνουν απρόθυμες να «ανοίξουν» σε 75 εκατ. Τούρκους.

Οπως σημειώνει το προσχέδιο η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει και τις 72 προϋποθέσεις αν θέλει η Κομισιόν να προβεί στη σχετική σύσταση για άρση των ταξιδιωτικών βεβαιώσεων.

Ακόμη, υπογραμμίζεται πως η Τουρκία θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει νέες οδούς είτε θαλάσσιων είτε χερσαίων διαδρομών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *