ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»: ΞΕΚΙΝΑΕΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ;

«Eίναι πολύ πιθανό, το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας σε συνδυασμό με το «κούρεμα» των υποχρεώσεων προς τους πιστωτές, να περιλαμβάνει και το κλείσιμο αρκετών καταστημάτων, τα οποία να σημειώσουμε, είναι μαγαζιά «φιλέτο», μεγάλα και οργανωμένα, σε πολύ καλές τοποθεσίες. Η θέση των εργαζόμενων όπως εκφράζεται μέσα από το σωματείο τους είναι ξεκάθαρη: Να μην χαθεί καμία θέση εργασίας, καμία μείωση μισθών, άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων. Μέχρι στιγμής, μας οφείλουν τον μισθό Ιουνίου και το επίδομα αδείας. Στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν περίπου 35 καταστήματα που απασχολούν 1.200 εργαζόμενους. Η εργοδοσία από την πλευρά της έβγαλε μια ανακοίνωση στην οποία αναγράφεται ότι η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι…μονόδρομος. Δεν γνωρίζουμε αν ο Μαρινόπουλος θέλει να υπαχθεί στο άρθρο 99 περί πτώχευσης ή στο άρθρο 106β που προβλέπει εξυγίανση. Μέχρι να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις και έγγραφα δεν πιστεύουμε τίποτα. Μια ενδεχόμενη συμφωνία με κάποιον άλλο «παίκτη» θα περιλαμβάνει «εκκαθάριση» του Μαρινόπουλου από τα χρέη καθώς και «εκκαθάριση» των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο όνομα μιας υποτιθέμενης… «ανάπτυξης». Οι υπάλληλοι, πέρα από το αρχικό σοκ για την άσχημη αυτή εξέλιξη και την ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι, συσπειρώνονται στο σωματείο τους, ενωμένοι και αποφασισμένοι. Θα διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους. Σε περίπτωση μετάβασης σε άλλο εταιρικό σχήμα απαιτούμε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας» δηλώνει στο bangladeshnews.gr, o Hλίας Τζιώνας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Μαρινόπουλος» Β. Ελλάδας.

Ηλίας Τζιώνας, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων «Μαρινόπουλος» Β. Ελλάδας: «Αυτό που προέχει πάνω από όλα είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η καταβολή των δεδουλευμένων».

marinopoulosiciao.gr_

Στην αίτηση προστασίας που κατέθεσε η «Μαρινόπουλος Ανώνυμη Εταιρεία Γενικού Εμπορίου» αποκαλύπτεται ότι με βάση τα στοιχεία της επιχείρησης για τον Δεκέμβριο του 2015, οι συνολικές οφειλές φτάνουν στο αστρονομικό ποσό των…1,324 δισ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεων προς προμηθευτές αγγίζουν τα 553 εκ. ευρώ. Επίσης, στην αίτηση αναφέρεται ότι οι συνολικές απαιτήσεις της εταιρείας ανέρχονται σε 498 εκ. ευρώ, αλλά το ταμείο της επιχείρησης τον περασμένο Νοέμβριο μετρούσε μόλις…6,1 εκ. ευρώ, γεγονός που έφερε μεταξύ άλλων…το αδιέξοδο. Επισημαίνει πως δεν μπορεί να δανειοδοτηθεί εκ νέου από τις τράπεζες και οι μέτοχοι αδυνατούν «να διαθέσουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους» για να χρηματοδοτήσουν την εταιρεία. Ο Μαρινόπουλος υποστηρίζει πως σε περίπτωση πτώχευσης, το ποσό που θα συγκεντρωθεί από την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων δεν θα ξεπεράσει τα 280 εκ. ευρώ, ποσό που θα καλύψει μόλις…το 21,7% των απαιτήσεων των πιστωτών. Σε αυτήν την περίπτωση τονίζει, ότι ΙΚΑ, εργαζόμενοι και εφορία θα εξοφληθούν στο 100% των απαιτήσεων τους, οι τράπεζες σε ποσοστό 93,4%, με μεγάλους «χαμένους» όμως, τους προμηθευτές οι οποίοι θα πρέπει να μοιραστούν το…5,09% από όσα έχουν λαμβάνειν. Ο Μαρινόπουλος επιμένει ότι διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσης σε βάθος 15ετίας και ζητά: 1)Εξόφληση τραπεζών/Leasing σε 15 χρόνια με επιτόκιο euribor +3%, 2) Εξόφληση προμηθευτών με ορίζοντα 15ετίας, 3) Αποπληρωμή υποχρεώσεων σε ΔΟΥ και Ταμεία σε 180 δόσεις, 4) Αποπληρωμή εργαζομένων σε ένα έτος. Οι προμηθευτές από την πλευρά τους εναντιώνονται στην αίτηση προστασίας που κατέθεσε η εταιρεία, καθώς την χαρακτηρίζουν «μη νόμιμη, αβάσιμη, καταχρηστική και αναληθής». Δηλώνουν πως η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε μόνιμη και γενική κατάσταση στάσης πληρωμών καθώς οφείλει τεράστια χρηματικά ποσά και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ενταχθεί στο άρθρο 99. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» στην Πυλαία, που στεγάζεται στο εμπορικό κέντρο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», έπαυσε από τα καθήκοντα τους, τους υπαλλήλους σεκιούριτυ, με τους εργαζόμενους της επιχείρησης να εκτελούν χρέη…φύλαξης στο κατάστημα με βάρδιες. Διάχυτος είναι ο φόβος στις υπόλοιπες επιχειρήσεις του εμπορικού κέντρου. Θεωρούν βέβαιο πως ένα ενδεχόμενο λουκέτο στον Μαρινόπουλο θα επηρεάσει άκρως αρνητικά και τις δικές τους επιχειρήσεις. Όλοι πλέον περιμένουν την Παρασκευή…

marinop2

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ «ΓΩΝΙΑ» ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΕΙ…

«Eίναι μια εξέλιξη η οποία δεν πρέπει να βρει τους εργαζόμενους απροετοίμαστους. Πολλές μεγάλες εταιρείες, όχι μόνο στον δικό μας κλάδο, σχεδιάζουν και αποφασίζουν βάσει των κερδών τους και μόνο. Τα παραδείγματα από Creta Farm και Αthens Ledra «μιλούν» από μόνα τους. Η επίθεση στους εργαζόμενους δεν πρόκειται να σταματήσει, ούτε με τις μειώσεις μισθών, ούτε με το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Δεν πρέπει να περιμένουν από κάποιον άλλον να τους λύσει το πρόβλημα. Καμία θέση εργασίας δεν πρόκειται να σωθεί και κανένα δικαίωμα να παραμείνει ανέπαφο, αν οι ίδιοι κάτσουν με «σταυρωμένα» χέρια. Το κλαδικό σωματείο θα είναι στο πλευρό των υπαλλήλων που θέλουν να αγωνιστούν για τις ζωές και τα δικαιώματα τους. Όσον αφορά την στάση των εργαζόμενων στα καταστήματα «Μαρινόπουλος», θα υπάρξουν κινητοποιήσεις. ‘Εχουν δείξει ότι δεν θα το αφήσουν να «περάσει» έτσι. Θα αγωνιστούν. Μην ξεχνάμε ότι η εταιρεία το προηγούμενο διάστημα πλήρωνε τους μισθούς των υπαλλήλων της τμηματικά» υποστηρίζει η Γαρυφαλλιά Καλαμαρά, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης.

Γαρυφαλλιά Καλαμαρά, Πρόεδρος Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης: «Κανείς δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα των εργαζόμενων, παρά μόνο οι ίδιοι. Εμείς είμαστε στο πλευρό τους».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *