ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΦΩΚΑΣ»: ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2013…ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
«Είμαστε από τον Σεπτέμβριο του 2013 απλήρωτοι. Δεν έχουμε πάρει φράγκο, τίποτα. Το μόνο που λάβαμε, και αυτό γιατί το δικαιούμασταν, ήταν ένα επίδομα από τον ΟΑΕΔ που αφορά τους…πληγέντες από την εργοδοτική αφερεγγυότητα. Φέτος το καλοκαίρι μας έδωσαν μαζεμένα τρία μηνιάτικα. Εμένα μου χρωστούν τους μισθούς ενός ολόκληρου έτους. Σε αυτούς, προσθέστε επιδόματα και βεβαίως την αποζημίωση. Μιλάμε για περίπου 15.000 ευρώ. Κανείς εργαζόμενος δεν έλαβε αποζημίωση γιατί προερχόμαστε από εταιρεία που κήρυξε πτώχευση. Πήραμε μόνο το χαρτί της απόλυσης για να μπούμε στο Ταμείο Ανεργίας του ΟΑΕΔ. Οι υπάλληλοι έχουν χωριστεί σε διαφορετικές ομάδες και διεκδικούν η καθεμιά με τον δικό της δικηγόρο τα δεδουλευμένα» δηλώνει απογοητευμένη στο bangladeshnews.gr η Λίτσα Πέτσα, πρώην εργαζόμενη της επιχείρησης «ΦΩΚΑΣ».
Κάποιοι ήταν τυχεροί και κατάφεραν να βρουν δουλειά. Άλλοι…όχι και τόσο. Και οι δύο κατηγορίες εργαζομένων πάντως αναπολούν τις παλιές καλές εποχές, τότε που δούλευαν σε μία από τις ακμαιότερες επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας. Η ονειροπόληση αυτή όμως διακόπτεται βίαια κάθε φορά που οι υποχρεώσεις της πραγματικότητας χτυπούν δυνατά την πόρτα των σπιτικών τους ζητώντας την άμεση ικανοποίηση τους. Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΦΩΚΑΣ» απολύθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2013. Έκτοτε δεν έχουν λάβει…λεπτό από τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται, ούτε τους έχει καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωση που δικαιούνται. Η μόνη βοήθεια που έλαβαν ήταν ένα πενιχρό επίδομα από τον ΟΑΕΔ, και αυτό παρά, τις συνεχείς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από τα καταστήματα της εταιρείας, μπροστά από το σπίτι του επιχειρηματία καθώς και τις υποσχέσεις του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης ότι θα προωθήσει την υπόθεση τους προκειμένου τα δίκαια αιτήματα τους να υλοποιηθούν. Η εταιρεία έχει πτωχεύσει και πλέον την υπόθεση χειρίζεται σύνδικος η οποία περιμένει να ακούσει εναγωνίως να εκδηλώνεται έστω…και το παραμικρό ενδιαφέρον για την αγορά των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της χρεωκοπημένης επιχείρησης.
Μέχρι και σήμερα, τα σημάδια μόνο ενθαρρυντικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές δεν φαίνονται, ούτε και ως μακρινές φιγούρες στον ορίζοντα. Ακόμη όμως και αν πωληθούν τα ακίνητα της οικογένειας, οι οφειλές προς το δημόσιο θα «ρουφήξουν» σαν ηλεκτρική σκούπα το ποσό που θα συγκεντρωθεί αφήνοντας «ξεκρέμαστους» για ακόμη μια φορά τους οικογενειάρχες εργαζόμενους. Είναι εξοργιστικά ειρωνικό το γεγονός ότι οι κυβερνώντες που τόσο… «νοιάζονται» για τις ανάγκες του εργατικού δυναμικού θα διοχετεύσουν τελικά τα λεφτά των αγοραπωλησιών στον «κορβανά» του δημόσιου χρέους για να κλείσουν μια αμελητέα τρύπα, στην θέση της οποίας όμως θα δημιουργηθεί μια μεγαλύτερη, αντί να παραδώσουν τα χρήματα αυτά στους εργαζόμενους πριν τους «ρουφήξει» μια και καλή η «μαύρη τρύπα» του οικιακού χρέους.
ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ…
«Έχω επικοινωνήσει με την σύνδικο που χειρίζεται το θέμα. Δυστυχώς αυτό που άκουσα είναι ότι η διαδικασία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, δηλαδή δεν έχουν εκποιηθεί τα ακίνητα της πρώην επιχείρησης, επομένως οι υποχρεώσεις του «ΦΩΚΑ» απέναντι σε αυτούς που χρωστά παραμένουν. Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν πρόκειται να πάρουμε ποτέ πίσω τα χρήματα που μας οφείλονται. Ακόμη και αν ρευστοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης, οι οφειλές προς το Δημόσιο, ειδικότερα στο θέμα του ΦΠΑ, είναι τόσο μεγάλες, που τα χρήματα αναγκαστικά θα διοχετευθούν εκεί. Για εμάς δεν θα περισσέψει ευρώ. Αυτό που συνέβη άλλαξε όλη μας την ζωή. Βρεθήκαμε από την μια μέρα στην άλλη στο δρόμο. Με τα χρωστούμενα θα καλύπταμε πολλές και πιεστικές ανάγκες. Οι υποχρεώσεις μας έμειναν πίσω. Σε όλα αυτά προσθέστε και τα δικηγορικά έξοδα. Όσον αφορά τις αποζημιώσεις που δικαιούμαστε, αυτές είναι μεγάλες γιατί η πλειοψηφία του προσωπικού εργάζονταν πολλά χρόνια στην επιχείρηση. Ήταν λίγοι αυτοί που μετρούσαν μερικά χρόνια στην δουλειά» υποστηρίζει μιλώντας στο bangladeshnews.gr, πρώην εργαζόμενη της επιχείρησης «ΦΩΚΑ» που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της. Πόσα της χρωστάνε; Περίπου 30.000 ευρώ.
ΑΝ ΔΕΝ ΕΚΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ
Σύμφωνα πάντως με τον δικηγόρο Χρήστο Μουρμούρη που χειρίζεται την υπόθεση, εκ μέρους του δικηγορικού γραφείου «Μπάμπης Αποστολίδης» η διαδικασία είναι ακόμη μετέωρη. «Βρισκόμαστε στο στάδιο εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Πρέπει πρώτα να λάβει χώρα η ρευστοποίηση και μετά, ανάλογα με τον πίνακα κατάταξης, να λάβουν τα χρήματα τους όσοι περιμένουν. Αν όμως δεν προχωρήσει η ρευστοποίηση κανείς δεν μπορεί να εισπράξει. Πρέπει να βρεθούν αγοραστές. Λόγω κρίσης όμως είναι δύσκολο να βρεθούν. Για να το πούμε απλά για να καταλάβει και ο κόσμος. Για να πάρει κάποιος τα χρήματα που του οφείλονται, πρέπει να εκποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, δηλαδή να δηλώσει προθυμία κάποιος ή κάποιοι να αγοράσουν τα ακίνητα αυτά. Μόνο τότε ο σύνδικος, αυτός δηλαδή που «τρέχει» την πτωχευτική διαδικασία υπό την εποπτεία του αρμόδιου δικαστηρίου, θα μπορέσει να πληρώσει. Αν δεν πουληθούν τα περιουσιακά στοιχεία με τι χρήματα θα πληρώσει;».
ΠΡΟΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ…
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του bangladeshnews.gr τα χρέη του «ΦΩΚΑΣ» προς το δημόσιο ανέρχονται σε περίπου 6 εκ. ευρώ. Άνθρωποι που γνωρίζουν το παρασκήνιο της υπόθεσης εκτιμούν ότι είναι δύσκολο έως αδύνατο να λάβουν οι εργαζόμενοι τα χρήματα που τους οφείλονται, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ΦΠΑ που χρωστά η επιχείρηση διογκώνεται καθημερινά λόγω των προσαυξήσεων, με το κράτος από την άλλη να «καίγεται» να συγκεντρώσει χρήματα για τις δικές του οφειλές. Υποστηρίζουν ότι η διαδικασία της εκποίησης θα ολοκληρωθεί, την δεδομένη όμως στιγμή δεν υπάρχει ενδιαφέρον για αγορές ακινήτων, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι θα εκδηλωθεί προθυμία στο εγγύς μέλλον. Θεωρούν ότι οι εργαζόμενοι θα είναι οι «ριγμένοι» αφού δεν θα δουν ούτε ευρώ να μπαίνει στην τσέπη τους, παρά μόνο αν υπάρξει δραστική αλλαγή της νομοθεσίας και καταστούν αυτοί οι «τυχεροί».
Ο «ΦΩΚΑΣ» ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΕ…
«Όλοι χρειαζόμαστε τα χρήματα αυτά. Είναι λεφτά που έχουν δουλευτεί. Τα δικαιούμαστε και πρέπει να τα πάρουμε» δηλώνει η πρώην εργαζόμενη της επιχείρησης Έφη Κουτσού. Η εταιρεία της χρωστά περίπου…30.000 ευρώ. «Την εξέλιξη αυτή δεν την περίμενα. Δεν μπορούσα να φανταστώ πως μια επιχείρηση τέτοιου βεληνεκούς θα έπαιρνε την κάτω βόλτα. Ξαφνιαστήκαμε όλοι. Δεν θέλω να πιστέψω ότι μας έπαιξε βρώμικο παιχνίδι, ότι μας εκμεταλλεύτηκε εν ψυχρώ, αλλά μέχρι στιγμής αυτό αποδεικνύεται. Έχω ακούσει πάντως ότι η οικογένεια διαθέτει πολλά ακίνητα. Είναι αδύνατον μια τέτοια επιχείρηση να μην είχε δημιουργήσει ένα αποθεματικό».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ
Pingback: ΕΣΕΕ: ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ FOKA – Bangladesh News