EΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΦΟΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗ»: ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ…

Άδειο το σούπερ μάρκετ μέσα…γεμάτος με εργαζόμενους όμως ο δρόμος έξω από την επιχείρηση στο γήπεδο της Τούμπας. Παρά το διαζύγιο «Καρυπίδη» – «Μαρινόπουλου» η ταμπέλα παραμένει ακόμη στη θέση της. Ο συννεφιασμένος καιρός ταιριάζει απόλυτα με την διάθεση τους: Απλήρωτοι, φοβισμένοι, χωρίς σαφή ενημέρωση για το μέλλον των επιχειρήσεων στις οποίες απασχολούνται. Σε πολλές περιπτώσεις ο μισθός ενός και μόνου εργαζόμενου συντηρεί ολόκληρη οικογένεια. 2,5 μήνες απλήρωτοι ενώ σε αρκετούς δεν έχει καταβληθεί ακόμη ούτε το επίδομα αδείας. Σήμερα πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία. Διαμαρτύρονται, ζητώντας τα αυτονόητα: Να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα και  να υπάρξει ειλικρινής πληροφόρηση για τα επόμενα βήματα της εταιρείας. Η κινητοποίηση τους έρχεται μετά την διακοπή της συνεργασίας μεταξύ της «Αφοί Καρυπίδη»  και «Μαρινόπουλος» η οποία αφορούσε την σύμβαση δικαιόχρησης των εκατοντάδων καταστημάτων «Αρβανιτίδης». Ένα από τα αγωνιώδη ερωτήματα των εργαζομένων, το οποίο όμως παραμένει αναπάντητο, είναι ποιος θα αναλάβει την τροφοδοσία των σούπερ μάρκετ «Καρυπίδη» από εδώ και πέρα…

Ο «Μαρινόπουλος» πάντως δεν έμεινε με «σταυρωμένα χέρια». Υπενθυμίζουμε την συμφωνία μεταξύ του ομίλου και του «Σκλαβενίτη» για την σύσταση κοινής εταιρείας. Το πρώτο μεγάλο επιχειρηματικόν deal της χρονιάς αναμένεται να προσφέρει βαθιές ανάσες ρευστότητας στο καταπονημένο «Μαρινόπουλο». Ενδιαφέρον πάντως θα παρουσιάσει όχι μόνο η αντίδραση των υπόλοιπων «γιγάντων» της λιανικής αγοράς τροφίμων απέναντι στο καινούργιο «γάμο», αλλά και η πορεία των σούπερ μάρκετ «Καρυπίδη». Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη αν θα κινηθούν αυτόνομα ή αν θα συμπράξουν με άλλο όμιλο…

20160217_101023

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΚΡΕΑΣ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ

«Αβέβαιο το μέλλον μας. Τα λεγόμενα της εταιρείας τα αντιμετωπίζω με μεγάλη δυσπιστία εξαιτίας όλων αυτών που έχουμε τραβήξει. Δεν μου αρέσει η τακτική που ακολουθεί. Δεν ενημερώνει τους εργαζόμενους για το τι μέλλει γενέσθαι. Τα ράφια μας είναι άδεια, οι λαμαρίνες κενές από προϊόντα. Εγώ εργάζομαι ως κρεοπώλης, αυτό που συμβαίνει όμως πρώτη φορά το βλέπω.  Εδώ και ένα μήνα δεν έχω κρέας. Δεν το έχω ξαναζήσει αυτό, ούτε στις πιο άσχημες μέρες του Αρβανιτίδη, τότε που είχαμε φτάσει να είμασταν 6 μήνες απλήρωτοι. Τα χέρια μας είναι αλυσοδεμένα, έχουμε μια θηλειά στο λαιμό και ένα σφίξιμο στη ψυχή. Έχασα τις ρυθμίσεις της εφορίας, απλήρωτος ο ΕΝΦΙΑ και την ΔΕΗ την πληρώνουμε με έναντι. Ο σύζυγος μου δουλεύει με τετράωρη απασχόληση στον Βασιλόπουλο» εξομολογείται απογοητευμένη στο bangladeshnews.gr η Γεωργίκου Κατερίνα, υπάλληλος στο σούπερ-μάρκετ «Αφοί Καρυπίδη» στην οδό Κοσμά Αιτωλού.

ΑΝ ΦΥΓΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΕ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ;

«Ζούμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Δουλεύουμε και δεν γνωρίζουμε πότε θα πληρωθούμε. Από την άλλη είναι αβέβαιο το μέλλον της ίδιας της εταιρείας. Προσωπικά αισθάνομαι χάλια, η ψυχολογία μου έχει πέσει» τονίζει ο αποθηκάριος και…περιστασιακός μανάβης του σούπερ μάρκετ «Αφοί Καρυπίδη» στην οδό Αυστραλίας, στη Νεάπολη, Μητράκας Σταύρος.  «Το ρεύμα είναι απλήρωτο, δεν έχω καταφέρει να πληρώσω τον ΕΝΦΙΑ, το νερό και τα κοινόχρηστα. Αν πτωχεύσει η εταιρεία θα μείνω στο δρόμο. Ποιος θα με προσλάβει; Κανείς δεν παίρνει εργαζόμενους της δικής μου ηλικίας. Η εταιρεία από την πλευρά της κάνει μια προσπάθεια, αλλά αυτή δεν είναι αρκετή για εμάς. Δεν λέει την αλήθεια, δεν είναι ξεκάθαρη απέναντι μας» καταλήγει.

Μητράκας Σταύρος, εργαζόμενος «ΑΦΟΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗ» – Νεάπολη: Η εταιρεία δεν μας λέει την αλήθεια.
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΖΗΤΑ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ, ΑΥΤΗ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ

«Αυτό που θα κάνουμε είναι να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας. Έχουν ήδη προηγηθεί 2 τετράωρες στάσεις εργασίας. Ο Νοέμβριος πληρώθηκε χθες στους εργαζόμενους των καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Αυτή είναι μια σύνηθης τακτική της διοίκησης, να καταβάλλει δηλαδή τους μισθούς χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, δημιουργώντας ουσιαστικά εργαζόμενους 3 και 4 ταχυτήτων. Αυτή η πληρωμή υλοποιήθηκε για ένα και μόνο λόγο: Επειδή προκηρύχθηκε η απεργία. Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που προηγήθηκε αφορά την συνέχιση των κινητοποιήσεων μας. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη 24ώρη απεργία, αυτή την φορά, έξω από το κατάστημα στο πεζόδρομο της Καλαμαριάς» μας πληροφορεί η πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Εργαζομένων «Αρβανιτίδης» Νόπη Μουστακίδου.

«Η αβεβαιότητα που υπάρχει είναι τεράστια. Η πληροφόρηση που βγαίνει από την διοίκηση της εταιρείας είναι με το σταγονόμετρο. Πιστεύω ότι οι εξελίξεις που θα σημειωθούν θα περιλαμβάνουν μειώσεις μισθών και απολύσεις προσωπικού. Από την άλλη έχεις την εργοδοσία να σου λέει τα συνηθισμένα, «κάντε υπομονή», «αυξήστε την αποδοτικότητα σας», «βάλτε πλάτη να ανεβούν τα μαγαζιά». Εμείς αυτό που ξέρουμε από την πλευρά μας, είναι ότι μεγαλώνει διαρκώς ο χρόνος αποπληρωμής, και όταν πληρώνουν αυτό γίνεται υπό την απειλή της απεργίας. Δυστυχώς τα έχουμε ξαναζήσει αυτά με τον Αρβανιτίδη. Δεν μας είχε πληρώσει για 6 μήνες» συμπληρώνει.

20160217_102354

20160217_103458
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΩ ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

«Δεν ξέρω τι θα γίνει. Περιμένω. Θα κλείσουν τα καταστήματα ή δεν θα κλείσουν; Μήπως όλο αυτό είναι μια κομπίνα; Δύσκολη πάντως η ζωή όταν είσαι απλήρωτη, όταν δουλεύεις χωρίς να σε πληρώνουν. Εγώ παίρνω δανεικά από τους γονείς μου. Δεν είναι όμως αυτό το μοναδικό μας πρόβλημα. Ακούσαμε κάτι και για ατομικές συμβάσεις. Δεν πρόκειται να δεχτώ καμιά αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις. Δεν μας συμφέρει, θα πέσουν ακόμη περισσότερο οι μισθοί μας, θα χαθούν τα όποια δικαιώματα μας έχουν απομείνει. Με εξοργίζει πάντως το γεγονός ότι δεν υπάρχει η παραμικρή σιγουριά και βεβαιότητα για το οτιδήποτε» υποστηρίζει μιλώντας στο bangladeshnews. gr η εργαζόμενη Στέλλα Κοφίδου.

20160217_103119(0)
Στέλλα Κοφίδου, εργαζόμενη: Ποιος ο λόγος να εργάζομαι αν δεν με πληρώνουν;

Οι κινητοποιήσεις που ξεκινούν από σήμερα έχουν διττό στόχο: Να ξεκινήσει η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και να μην χαθεί καμιά θέση εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει επιτέλους να ανοίξει η εταιρεία τα χαρτιά της. Δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να ζουν στις σκιές των διάφορων… «μυστικών συναντήσεων» και «επιχειρηματικών κινήσεων» που τα μαθαίνουμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το σημαντικότερο είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν προτίθενται να περάσουν αυτά που βίωσαν επί Αρβανιτίδη» σημειώνει ο Πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμπούκης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ» – ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥΜΠΑΣ

20160217_103542

20160217_103611

20160217_103630

20160217_103709

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *