ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΙΝΩΝ

Την πρόθεσή του να επαναφέρει τη θανατική ποινή εξέφρασε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Φιλιππινών, ο λαϊκιστής δικηγόρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ενώ σχεδιάζει παράλληλα να αναγνωρίσει στις δυνάμεις επιβολής της τάξης το δικαίωμα να «ανοίγουν πυρ για να σκοτώνουν».

«Θα ασκήσω πιέσεις στο Κογκρέσο να θέσει εκ νέου σε ισχύ την θανατική ποινή διά απαγχονισμού» είπε ο Ντουτέρτε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Νταβάο, όπου είχε διατελέσει δήμαρχος επί 22 χρόνια.

Ο νέος πρόεδρος των Φιλιππινών, που εξελέγη την 9η Μαΐου, ανακοίνωσε επίσης ότι θα δώσει στην αστυνομία το δικαίωμα «να πυροβολεί για να σκοτώσει» κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον εγκληματιών κι εκείνων που θα αντιστέκονται με τη βία στις σύλληψή τους.

«Εάν αντισταθείτε, εάν προβάλλετε βίαιη αντίσταση, οι διαταγές μου στην αστυνομία θα είναι να πυροβολούν για να σκοτώσουν» προειδοποίησε ο ίδιος. Ελεύθεροι σκοπευτές του στρατού θα κινητοποιηθούν με στόχο να σκοτώνουν τους εγκληματίες, τόνισε.

Ο 71χρονος πρόεδρος των Φιλιππινών σημείωσε επίσης ότι θα ήθελε η ποινή του θανάτου, που καταργήθηκε το 2006 υπό την προεδρία της Γκλόρια Αρόγιο, να επανέλθει σε ισχύ για εγκλήματα όπως η διακίνηση ναρκωτικών, οι βιασμοί, οι δολοφονίες και οι κλοπές.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ντουτέρτε, ο οποίος θα ορκιστεί την 30η Ιουνίου για μια θητεία 6 ετών, υποσχέθηκε ότι θα εξουδετερώσει τους δεκάδες χιλιάδες εγκληματίες, προκαλώντας την οργή των αντιπάλων του αλλά γοητεύοντας παράλληλα τους δεκάδες χιλιάδες Φιλιππινέζους που έχουν αγανακτήσει μπροστά στα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας και τη διαφθορά.

Ο ίδιος έφθασε στο σημείο να πει ότι 100.000 άνθρωποι θα πεθάνουν κι ότι αυτή η ποσότητα πτωμάτων θα ριχθεί στον κόλπο της Μανίλας, για να ταϊσουν τα ψάρια.

Εξάλλου όπως επισήμανε, ο σεβασμός στο νόμο αποτελούσε τίποτα περισσότερο από μια «επιλογή» στις Φιλιππίνες και ότι εκείνος θα ήθελε να αλλάξει αυτήν την κατάσταση. «Μην καταστρέφετε την χώρα μου, διότι θα σας σκοτώσω… Δεν υπάρχει μέση οδός… Εάν προσπαθήσετε να διαφύγετε της σύλληψης, εάν αρνηθείτε τη σύλληψη.. εάν αντισταθείτε με βίαιο τρόπο, θα πω «σκοτώστε τους», υπογράμμισε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *