ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: «ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ» ΟΙ ΦΙΝΛΑΝΔΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ – ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ!

«H Φινλανδία έχει 5,4 εκ. κατοίκους. Εγγγραμμένοι ως νοσηλευτές/τριες είναι 108.879 άτομα. Κάθε χρόνο η χώρα «παράγει» 4.094 νέους νοσηλευτές. Ο μέσος όρος ηλικίας του νοσηλευτικού προσωπικού είναι…41,9 χρόνια! Ο μέσος μισθός για ένα νοσηλευτή που εργάζεται στο δημόσιο σύστημα υγείας ανέρχεται στις…3.150 ευρώ και είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο μισθό που λαμβάνουν οι συνάδελφοι του που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Προκειμένου να κάνετε την σύγκριση, σας γνωστοποιώ πως ο μέσος μηνιαίος μισθός ενός full-time εργαζόμενου στην Φινλανδία είναι 3.284 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε επομένως πως οι αποδοχές ενός νοσηλευτή θεωρούνται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές…Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό που πρέπει να καταβάλλεται, βάσει της συλλογικής σύμβασης/συμφωνίας διαμορφώνεται στα 2.256, 42 ευρώ. Οι μισθοί διαφοροποιούνται ανάλογα με τον δήμο στον οποίο εδράζεται η δημόσια δομή υγείας αλλά και από την ατομική απόδοση/επαγγελματική επάρκεια των νοσηλευτών η οποία προσδιορίζεται βάσει των τοπικών απαιτήσεων/συνθηκών. Όταν ένας συνάδελφος νοσηλευτής συμπληρώσει πέντε χρόνια εργασίας δικαιούται αυτομάτως αύξηση μισθού κατά 3%, σε περίπτωση που «κλείσει» 10 χρόνια το ποσοστό της αύξησης φτάνει το 8%. Οι εργαζόμενοι δικαιούνται επιπρόσθετο bonus όταν το ίδρυμα στο οποίο εργάζονται βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του και τις υπηρεσίες του. Τι συμβαίνει με τις άδειες και τα επιδόματα; Είναι ευθέως συνδεδεμένα με τον μηνιαίο μισθό και ως καλοκαιρινό επίδομα για τις θερινές διακοπές λαμβάνουμε το 50% του μισθού μας. Οι συνάδελφοι που εργάζονται απογευματινή/βραδινή βάρδια λαμβάνουν έξτρα επίδομα, όπως και αυτοί άλλωστε που δουλεύουν Σάββατο και Κυριακή!« δηλώνει στο bangladeshnews.gr η Αnna Suutarla, μέλος της Finnish Nurses Association (Φινλανδική Ένωση Νοσηλευτών).

Anna Suutarla, μέλος της Φινλανδικής Ένωσης Νοσηλευτών: «Το επάγγελμα του νοσηλευτή στην Φινλανδία δεν είναι μόνο καλοπληρωμένο αλλά απολαμβάνει και τον σεβασμό του κοινωνικού συνόλου καθώς οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι επιτελούμε σημαντικό έργο. Γνωρίζω ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι άσχημη, αλλά οι εξευτελιστικοί μισθοί των νοσηλευτών, οι απλήρωτες υπερωρίες, τα…κυκλικά ωράρια, η αναλογία του…ένα νοσηλευτή ανά 50 – 60 ασθενείς είναι θλιβερά πράγματα. Εξωπραγματικά. Δεν θα συνέβαιναν ποτέ στην Φινλανδία. Μόνο να φανταστώ μπορώ τις δυσκολίες των ελλήνων συναδέλφων».
ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΜΟΝΟ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ…

«Στην Φινλανδία δεν υφίσταται μια εθνική νομοθεσία που να ορίζει αυστηρώς την αναλογία νοσηλευτών/ασθενών, αλλά διαθέτουμε κάτι εξίσου, αν όχι περισσότερο ισχυρό, από άποψη δέσμευσης προς τις ανάγκες των ασθενών. Υπάρχουν οδηγίες και κανονισμοί σχετικά με τα καθήκοντα του νοσηλευτικού προσωπικού απέναντι στις ευπαθείς ηλικιακά ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά. Σύμφωνα λοιπόν με τον νόμο για την Κατάσταση και τα Δικαιώματα των Ασθενών (Finnish Act on The Status and Rights of Patients (785/1992), οι ασθενείς δικαιούνται παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε κάθε επίπεδο. Ο νόμος για την υγειονομική περίθαλψη (Health Care Act (1326/2010) απαιτεί οι υπηρεσίες υγείας να είναι υψηλής ποιότητας, ασφαλείς και σωστά οργανωμένες. Τα καθήκοντα των επαγγελματιών υγείας ρυθμίζονται από την σχετική νομοθεσία που πάνω από όλα διασφαλίζει ότι το υγειονομικό προσωπικό είναι εκπαιδευμένο και αποτελεσματικό (Finnish Health Care Professionals Act (559/1994). Το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε στους ηλικιωμένους είναι 24ώρη κατ’οίκον παρακολούθηση και φροντίδα. Ένας περίπου νοσηλευτής αντιστοιχεί σε κάθε ασθενή. Όποιο πρόβλημα υγείας και αν αντιμετωπίζει ο ασθενής, όσο σύνθετη ή περίπλοκη και αν είναι η κατάσταση του, δεν θα αφεθεί ποτέ μόνος. Επίσης είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για την υγεία των ασθενών αλλά και την για την ψυχική/σωματική κατάσταση των νοσηλευτών, το γεγονός πως τους διανέμουμε σε διαφορετικές βάρδιες προκειμένου να διασφαλίσουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Οι νοσηλευτές που απουσιάζουν από την εργασία τους αντικαθίστανται αμέσως από αναπληρωτές με το σύστημα γενικά της αναπλήρωσης, όπως το διαχειρίζονται οι δήμοι, να θεωρείται δικαιολογημένη και αποτελεσματική επιλογή».

finland-2

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ…

«Ξέρετε όμως ποιο είναι το πιο σημαντικό; Σύμφωνα με διεθνείς και εμπεριστατωμένες έρευνες το «σωστό» μέγεθος και η κατάλληλη δομή του νοσηλευτικού προσωπικού έχει ένα άκρως θετικό αντίκτυπο όσον αφορά την υγεία του εργατικού δυναμικού, των νοσηλευτών και βεβαίως των ασθενών. Επιδρά θετικά στην κοινωνία. Στην Φινλανδία δεν υπάρχουν αυστηρώς καθορισμένα νοσηλευτικά καθήκοντα. Υπάρχει μια ευελιξία. Τα πάντα κρίνονται βάσει των αποτελεσμάτων της νοσηλευτικής εργασίας που άλλωστε θεωρείται επιτυχημένη. Σε γενικές γραμμές αγωνιζόμαστε για να πετύχουμε ένα μείγμα που συνδυάζει τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας, τις ικανότητες του προσωπικού που πρέπει διαρκώς να ανανεώνονται και να εμπλουτίζονται με στόχο να κρατήσουμε ικανοποιημένους και υγιείς όχι μόνο τους ασθενείς αλλά και το προσωπικό που έχει επιφορτιστεί με το δύσκολο αυτό καθήκον».

 

One thought on “ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: «ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ» ΟΙ ΦΙΝΛΑΝΔΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ – ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ!

  • 2 Σεπτεμβρίου 2016 at 21:35
    Permalink

    άλλη κουλτουρα ανθρώπων, άλλη η αντίληψη του κράτους για τους πολίτες, άλλη αντίληψη των πολιτών για το «δημόσιο» και για τους συμπολίτες τους. Εκεί η πλειονότητα των φορολογούμενων(μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, εργοδοτών κλπ), πληρώνει τους φόρους του, το κράτος έχει βρεί τον(ους) τρόπο(ους) να τους εισπράττει και μπορεί έτσι να ασκήσει κοινωνική πολιτική με τη μορφή παροχής υπηρεσιών υγείας, καθαριότητας, συντάξεων αξιοπρεπών κλπ. Εξ ού και οι μεγάλοι- για τα σημερινά ελληνικά δεδομένα- μισθοι των νοσηλευτών κλπ. Τα εδώ ισχύοντα, τα γνωρίζει ο καθένας μας

    Reply
Αρέσει σε %d bloggers: