ΕΝΑ ΠΑΛΑΤΙ ΞΕΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΤΟΥ ΙΖΜΙΤ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Αθήνα

Ένα αρχαίο παλάτι προσδοκούν να φέρουν στο φως τούρκοι αρχαιολόγοι στο Ιζμίτ της βορειοδυτικής Τουρκίας, εκεί που άλλοτε άκμασε η πρωτεύουσα της αρχαίας Βιθυνίας, η Νικομήδεια. Οι ανασκαφές θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο, έπειτα από χρόνια προετοιμασιών, αφού τα πρώτα στοιχεία για την ύπαρξη θαμμένων αρχαιοτήτων στην περιοχή αναδύθηκαν από τα ερείπια του φονικού σεισμό της 17ης Αυγούστου του 1999 στην περιοχή του Μαρμαρά.

Με τη γη να τρέμει από τους μετασεισμούς, τις ελπίδες για επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια να λιγοστεύουν, τα συνεργεία ξεκίνησαν μερικά 24ωρα μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου να απομακρύνουν τα συντρίμμια των κατεστραμμένων κτηρίων. Ακριβώς τότε ήταν άρχισαν να αποκαλύπτονται τα ίχνη της αρχαίας πόλης.

Πρώτα, βρέθηκαν διάσπαρτα αρχαία αντικείμενα, ενώ αργότερα, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης περιοχής, ήρθαν στο φως ανεκτίμητης αξίας αγάλματα, κίονες αρχαίων οικοδομημάτων, αλλά και ερείπια κτηρίων.

Ανάμεσα στα ευρήματα είναι ένα ακέφαλο άγαλμα του Ηρακλή, που πλέον φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό και Εθνογραφικό Μουσείο του Ιζμίτ. Το άγαλμα βρέθηκε ανάμεσα στα μπάζα ενός γκρεμισμένου κτηρίου. Οι ιδιοκτήτες του το είχαν πετάξει εκεί, προκειμένου να αποφύγουν την εμπλοκή της αρχαιολογικής υπηρεσίας, αφού ήξεραν πως οι τεχνικές εργασίες θα «πάγωναν» εάν γινόταν γνωστός ο εντοπισμός του επιβλητικού αγάλματος.

Εκτός από το άγαλμα του Ηρακλή, βρέθηκε ένα επίσης ακέφαλο άγαλμα της θεάς Αθηνάς, αλλά και μία μαρμάρινη πλάκα που φέρει ανάγλυφη παράσταση των Ρωμαίων αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Κωνσταντίνου.

Με όλους αυτούς τους θησαυρούς στα χέρια τους, οι αρχαιολόγοι δεν άργησαν να εντοπίσουν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της θαμμένης πόλης, που ήταν χτισμένη σε μια έκταση 60 στρεμμάτων. Σε όχι πολύ μεγάλο βάθος, βρέθηκαν τα ερείπια πιθανότατα ενός παλατιού της ρωμαϊκής εποχής, ενός αρχαίου θεάτρου, αλλά και υπόγεια τούνελ που καταλήγουν στον κόλπο του Ιζμίτ.

Δεδομένης της σπουδαιότητας των ευρημάτων, η αρμόδια Διεύθυνση Πολιτισμού προχώρησε στην περίφραξη της υπό έρευνα περιοχής, ζητώντας παράλληλα την 24ωρη φύλαξή της.

Σε δηλώσεις του στη Hurriyet ο διευθυντής του Μουσείου του Ιζμίτ, Ριτβάν Γκιολτζούκ ανέφερε ότι αρχαιολόγοι και ερευνητές από διάφορες χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να λάβουν μέρος στις ανασκαφές. Σύμφωνα με τον Γκιολτσούκ, το άγαλμα του Ηρακλή βρέθηκε το 2001 στη συνοικία Τσουκιουρμπάγ. Ακολούθησε μία περιορισμένη ανασκαφή και μετά άρχισαν οι διαδικασίες για τις απαλλοτριώσεις. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν εκ νέου το 2009, οπότε και αποκαλύφθηκε η μαρμάρινη πλάκα με την ανάγλυφη παράσταση.

«Για πρώτη φορά θα γίνουν έρευνες με γεωραντάρ, προκειμένου να εντοπίσουμε τις θαμμένες αρχαιότητες. Θα ξεκινήσουμε τις ανασκαφές τον Απρίλιο. Υπάρχει κρυμμένο ένα μεγάλο μνημειακό σύνολο και το ενδιαφέρον της αρχαιολογικής κοινότητας είναι τεράστιο» πρόσθεσε. Οι ανασκαφές θα πραγματοποιηθούν από την επιστημονική ομάδα του Μουσείου Κοτζαελί, υπό την επίβλεψη καθηγητών του Πανεπιστημίου Κοτζαελί.

ΠΗΓΗ: Άννα Ανδίρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *