ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα διπλωματικά σκάνδαλα του Ηνωμένου Βασιλείου μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη στο τέλος του χρόνου. Ο λόγος; Πρόκειται για την ερωτική ιστορία – μία «απαγορευμένη αγάπη» του προέδρου της Μποτσουάνα Sir Seretse Khama και της Αγγλίδας -προερχόμενης από τη μεσαία τάξη-  συζύγου του,  Ρουθ Γουίλιαμς που  άντεξε παρά τα εμπόδια και την οργή. Η ζωή και η σχέση τους μεταφέρονται στη μεγάλη οθόνη σε μια ταινία με τίτλο  United Kingdom. Τους ομώνυμους ρόλους θα ερμηνεύσουν οι Βρετανοί σταρς David Oyelowo και Rosamund Pike, ενσαρκώνοντας  το ζευγάρι του οποίου η σχέση έγινε το επίκεντρο της κρίσης μεταξύ της Βρετανίας και γειτονικής της  Μποτσουάνα, Νότιας Αφρικής, η οποία ήταν έτοιμη εκείνη την εποχή να εγκαθιδρύσει το απαρτχάιντ.

για την ιστορία…

Ο Σερέτσε, ήταν σπουδαστής Νομικής στην Οξφόρδη και ζούσε πολύ κοντά στην Marble Arch. Συναντήθηκε με τη Ρουθ σε έναν χορό του  Ιεραποστολικού Συνδέσμου στο Λονδίνο το 1947, στον οποίο είχε πάει με την αδερφή της Μίριελ.  Φλέρταραν επί ένα χρόνο και αποφάσισαν να παντρευτούν τον Σεπτέμβριο του 1948. Ο  νεαρός τότε Σερέτσε δε ζήτησε τη συγκατάθεση κανενός και κυρίως της οικογενείας του, γιατί ήξερε εκ των προτέρων ότι δεν επρόκειτο να έχει τη συγκατάθεσή τους. Αντιστάθηκε σθεναρά στο θείο του Tshekedi Khama, αντιβασιλέα της φυλής Bamangwato που είχε σταλεί στο Λονδίνο προκειμένου να τον πείσει να επιστρέψει και να παντρευτεί μια γυναίκα της φυλής του. Από την άλλη πλευρά, η Ρουθ εργαζόταν ως υπάλληλος στην ασφαλιστική εταιρεία Lloyds και στο πόλεμο ήταν οδηγός ασθενοφόρου στην Βοηθητική Πολεμική Αεροπορία των Γυναικών. Ήταν κόρη στρατιωτικού, ο οποίος ασχολήθηκε στη συνέχεια με το εμπόριο τσαγιού, γεννημένη στο Blackheath, νότια του Λονδίνου.

Η βρετανική κυβέρνηση και ο θείος του Σερέτσε συμμάχησαν ώστε να απαιτήσουν να εγκαταλείψει τη λευκή σύζυγό του, ή να εγκαταλείψει τα εδάφη της φυλής του  και να αφήσει την πατρίδα του. Στη Μποτσουάνα, παραδοσιακά, η σύζυγος του αρχηγού θεωρείται ως η μητέρα της φυλής, και ο Tshekedi δεν θα μπορούσε να αποδεχτεί μια λευκή γυναίκα σε αυτό το  ρόλο. Μέσω του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή και του Υπουργείου Αποικιών προσπάθησε να αποτρέψει το γάμο.

Ο ιερέας που είχε συμφωνήσει να τους παντρέψει αρνήθηκε την τελευταία στιγμή και τους είπε ότι θα μπορούσε να τους παντρέψει  μόνο αν η κυβέρνηση συμφωνήσει με το γάμο τους.

Οι δυο νέοι ζούσαν στον στρόβιλο της ρομαντικής αγάπης τους και δε φαντάστηκαν ποτέ ότι η αγάπη τους θα βρισκόταν παράλληλα στη δίνη μιας διπλωματικής κρίσης. Ήταν τότε που η Νότια Αφρική έκανε έντονα διαβήματα προς την βρετανική κυβέρνηση ότι αν ανεχθούν το γάμο μιας λευκής γυναίκας σε χώρα της Αφρικής, θα υπάρξει συνταγματική κρίση της Κοινοπολιτείας.  Ακόμα και οι δικοί τους άνθρωποι τους έλεγαν ότι με το γάμο αυτό θα αποδυναμωθεί η βρετανική αυτοκρατορία στην Αφρική και η Βρετανία θα διαταράξει τις σχέσεις της με τη Νότια Αφρική, κάτι για το οποίο εκείνη την περίοδο ειδικά ήταν εντελώς απρόθυμη να πράξει..

Η ταινία με τη συγκλονιστική ιστορία τους θα βγει στις αίθουσες στο τέλος της χρονιάς. Η επική φύση της  ιστορία αγάπης, και το σκηνικό της βρετανικής αυτοκρατορίας, όπως και το τι σημαίνει να είναι κάποιος βασιλιάς στην Αφρική του απαρτχάιντ, βάζουν την ταινία ανάμεσα σε αυτές που θα διεκδικήσουν πολλά βραβεία στα επόμενα Όσκαρ. Η συνέχεια προσεχώς επί της οθόνης…

 

Αφήστε μια απαντήση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *