ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΤΗΣ EGYPTAIR

Η ελληνική πλευρά συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της EgyptAir που εξαφανίστηκε μεταξύ Κρήτης και Αλεξάνδρειας, αναπτύσσοντας στρατιωτικά αεροσκάφη και την φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς.

Η πτήση με 66 επιβαίνοντες, που είχε απογειωθεί από το Παρίσι με προορισμό το Κάιρο, είχε χαθεί από τα ραντάρ λίγο μετά την είσοδο στον αιγυπτιακό ενάεριο χώρο τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, η Αθήνα έχει αναπτύξει το πρωί της Πέμπτης ένα αεροσκάφος C130 και το αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποιήσεως EMB-145 H.

Επιπλέον, δεύτερο C-130 βόρεια της Κρήτης κινείται προς την περιοχή, όπως και η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς. Στην Κάρπαθο βρίσκεται ένα ελικόπτερο Super Puma και κινείται για μεταστάθμευση δεύτερο ελικόπτερο S-70.

Δεν υπήρξε εκπομπή «Mayday»

Σύμφωνα με τον διοικητή της Πολιτικής Αεροπορίας Κωνσταντίνο Λιντζεράκη, το αεροσκάφος εξήλθε του ελληνικού FIR στις 03:26 (ώρα Ελλάδας) κι ενώ πετούσε στα 37.000 πόδια.

Όπως δήλωσε στο Mega ο κ. Λιντζεράκης, ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας είχε ήδη επικοινωνήσει με τον πιλότο του αεροσκάφους όταν εκείνο βρισκόταν στην Κέα και ο πιλότος δεν ανέφερε κάποιο πρόβλημα.

Ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας προσπάθησε να επικοινωνήσει εκ νέου με τον πιλότο της EgyptAir,  όταν το αεροσκάφος βγήκε από το ελληνικό FIR και πέρασε στο FIR της Αιγύπτου, προκειμένου να τον ενημερώσει για την αλλαγή FIR και πύργου ελέγχου. Ωστόσο, ο πιλότος δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις του ελεγκτή.

Στις 03:29 κι ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν επτά μίλια εντός FIR Αιγύπτου χάθηκε από το ραντάρ. Αμέσως ενημερώθηκε το Κάιρο, ενώ επιχειρήθηκε να εντοπιστεί το αεροσκάφος από στρατιωτικά ραντάρ, σε περίπτωση που πετούσε πολύ χαμηλά. Ωστόσο, ούτε αυτή η προσπάθεια είχε αποτέλεσμα.

Έτσι, άμεσα ξεκίνησαν οι διαδικασίες έρευνας και διάσωσης από την πλευρά της Ελλάδας, όπως τόνισε ο διοικητής της Πολιτικής Αεροπορίας.

Από τις δηλώσεις του κ. Λιντζεράκη προκύπτει ότι ο πιλότος του αεροσκάφους δεν δήλωσε ότι βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς και ότι δεν ελήφθη εκπομπή σήματος Mayday, δηλαδή σήματος κινδύνου του αεροσκάφους.

Το αεροσκάφος της EgyptAir με 66 επιβαίνοντες έπρεπε να προσγειωθεί στο Κάιρο στις 03:15 τοπική ώρα (04:14 ώρα Ελλάδας). Αιγύπτιοι αξιωματούχοι εξέφραζαν, σε ανώνυμες αναφορές τους στις εφημερίδες της χώρας, την εκτίμησή τους το πρωί πως το αεροσκάφος συνετρίβη στη θάλασσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *