ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ: ΟΡΙΣΤΕ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ…

«Oι λόγοι για τους οποίους έφυγα από την Ελλάδα ήταν καθαρά…φορολογικοί. Δυστυχώς, το καθεστώς που επικρατεί στην χώρα μας ήταν, είναι, και θα είναι, το χειρότερο δυνατό για έναν επιχειρηματία που θέλει να αναπτυχθεί. Στην πατρίδα μας, το κράτος έχει καταστεί συνέταιρος…με το ζόρι. Έτσι όμως, ανάπτυξη δεν θα δούμε ποτέ. Τι συντελεστές ισχύουν στην Βουλγαρία; Η φορολογία για τις επιχειρήσεις είναι μόλις…10%. Το Ταμείο Εμπόρων εδώ, ας τον ονομάσουμε ο βουλγάρικος «ΟΑΕΕ» είναι μόλις…63 ευρώ τον μήνα. Υπάρχει βέβαια και η άλλη κλάση με 55 ευρώ, αλλά εγώ έχω ενταχθεί στην ανώτερη των 63 ευρώ μηνιαίως. Ο ΦΠΑ είναι…20% για όλα τα είδη εμπορευμάτων. Δεν είναι όπως στην Ελλάδα, που ο επιχειρηματίας και ο καταναλωτής γενικότερα, έχει να «αντιμετωπίσει» πολλούς και διάφορους συντελεστές που «ρουφούν» το εισόδημα του. Στην Βουλγαρία υπάρχει μόνο ένας. Το σημαντικότερο; Η επιστροφή του ΦΠΑ στους επιχειρηματίες είναι «αστραπιαία». Μέσα σε 1,5 μήνα τον έχεις πάρει πίσω καθώς στην ουσία είναι ανταποδοτικό τέλος. Πόσο καιρό περιμένουν και «ξεροσταλιάζουν» οι έλληνες επιχειρηματίες για να πάρουν πίσω τον ΦΠΑ που δικαιούνται; Σε αρκετές περιπτώσεις, χρόνια! Ειδικότερα από τότε που μπήκαμε στα μνημόνια, «μνημόσυνα» τα ονομάζω εγώ, η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά. Δεν είναι όμως μόνο οι ευκολίες που συνοδεύουν το επιχειρείν στην Βουλγαρία που με ώθησαν να έρθω εδώ. Το κόστος ζωής είναι πολύ φθηνό εν αντιθέσει με την Ελλάδα, όπου τα πάντα είτε παραμένουν ακριβά, είτε ακριβαίνουν περισσότερο. Δείτε π.χ, τις τιμές ενοικίασης για κατοικίες. Στην Βουλγαρία τα διαμερίσματα, ανεξαρτήτως αριθμού δωματίων, πλήρως εξοπλισμένα με όλες τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές ανέσεις, σε άριστη κατάσταση, ενοικιάζονται από 150 ευρώ έως μάξιμουμ…450 ευρώ. Εξαρτάται βέβαια και από την περιοχή. Μπορεί να βρει κάποιος συμπατριώτης μου τέτοια προσφορά από έλληνα σπιτονοικοκύρη; Με τίποτα…Θέλετε να μιλήσουμε για το κόστος μετακίνησης, για τα καύσιμα; Ένα λίτρο βενζίνη κοστίζει 1,90 λέβα, δηλαδή 1 ευρώ. Πως είναι δυνατόν να μην έρθουν μετά έλληνες επιχειρηματίες στην Βουλγαρία; Για ποιο λόγο να κάτσουν στην Ελλάδα; Για να υπερφορολογούνται και να πέφτουν μαζικά σε απόγνωση; Κάτι τελευταίο: Μια παρέα 4 ατόμων μπορεί να απολαύσει σε ένα εστιατόριο ένα ολόκληρο ψητό κοτόπουλο με γαρνιτούρα, 3 σαλάτες, πατάτες, τυρί, ψωμί και ένα καραφάκι κρασί με μόλις…22 ευρώ. Δηλαδή…11 ευρώ. Στην Ελλάδα θα ήθελες τουλάχιστον…40 ευρώ για ένα τέτοιο τραπέζι» δηλώνει απογοητευμένος στο bangladeshnews.gr, o Νικόλαος Ράλλης, επιχειρηματίας που εδώ και 2 χρόνια έχει μεταναστεύσει στην Βουλγαρία. Ο κ. Ράλλης είναι ιδιοκτήτης εταιρείας εισαγωγών-εξαγωγών τροφίμων και προϊόντων γενικού εμπορίου, ενώ δραστηριοποιείται και ως σύμβουλος επενδύσεων, αγροτικών θεμάτων, real estate και τουρισμού.

nickrallis1
Nίκος Ράλλης, επιχειρηματίας: «Έφυγα από την Ελλάδα γιατί το επιχειρείν στην χώρα μας έχει καταστεί…άπιαστο όνειρο λόγω της τρομερής φορολογικής επιβάρυνσης. Δεν δουλεύουμε για να αναπτυχθούμε ως άτομα, ως προσωπικότητες και ως επιχειρηματίες. Δουλεύουμε για το κράτος. Αν δεν δοθούν όμως γενναία κίνητρα για παραμονή των ελλήνων στην χώρα τους, κίνητρα για επενδύσεις και ανάπτυξη, δεν πρόκειται να βγούμε ποτέ από την ύφεση στην οποία έχουμε βουλιάξει. Δεν μεταναστεύουν μόνο οι επιστήμονες αλλά και οι επιχειρηματίες. Και θα συνεχίσουν να το κάνουν, αν τα πράγματα δεν αλλάξουν…».
ΕΧΕΙ «ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕΙ» ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. ΨΑΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ…

«Η Βουλγαρία έχει καταστεί «μαγνήτης» για τους έλληνες επιχειρηματίες. Υπάρχουν χιλιάδες έλληνες εδώ πλέον. Και παλιοί και βεβαίως…καινούργιοι. Και διαρκώς καταφθάνουν και άλλοι. Η κατοικία μου είναι στο Σαντάνσκι και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στο Μπλακόεβγκραντ. Δεν μετανιώνω που έφυγα από την Ελλάδα. «Τακτοποίησα» όλες μου τις υποχρεώσεις και μετανάστευσα. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να παραμείνω στην πατρίδα μου. Δυσβάσταχτη φορολογία, ΕΝΦΙΑ, γραφειοκρατία και πολλά άλλα. Δεν μπορούν οι επιχειρηματίες να «αναπνεύσουν», δεν μπορούν να βγάλουν κέρδη για να επενδύσουν και να εξαπλωθούν. Είναι χαμένοι από χέρι. Τουλάχιστον εδώ, καταφέρνω να βγάζω ένα ικανοποιητικό κέρδος. Το εργατικό κόστος στην Βουλγαρία είναι σχεδόν…αμελητέο. Οι βούλγαροι εργαζόμενoι παίρνουν 2 λέβα την ώρα, δηλαδή 1 ευρώ και εργάζονται 9 ώρες ημερησίως. Η συμπεριφορά του κράτους απέναντι στους επιχειρηματίες είναι άψογη. Ούτε ταλαιπωρίες, ούτε χρονοβόρες διαδικασίες. Όλα δουλεύουν «ρολοϊ» σαν κομπιούτερ. Οι υποθέσεις μας τακτοποιούνται αυθημερόν. Μέσα σε 5 λεπτά τελείωσα με τις απαιτήσεις του ασφαλιστικού μου ταμείου. Η εξυπηρέτηση ήταν τάχιστη και αποτελεσματική. Μην ξεχάσω να σας πω και για τα σπίτια στην Βουλγαρία. Οι τιμές είναι άκρως συμφέρουσες και οι κατοικίες είναι full εξοπλισμένες. Στην Ελλάδα θα ερχόμαστε πια ως τουρίστες. Μόνο ως τουρίστες. Η προοπτική να ξανακάνω δουλειά στην Ελλάδα; Μηδενική…».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Αρέσει σε %d bloggers: