ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: ΤΑ… «ΝΤΑΒΑΤΖΙΛΙΚΙΑ» ΤΟΥ ΟΑΕΕ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΓΟΝΑΤΙΣΕΙ

«20.000 ευρώ και βάλε, χρωστάω στον ΟΑΕΕ. Η «κατηφόρα» ξεκίνησε από το 2012. Ενώ διατηρώ τους υπόλοιπους λογαριασμούς, υπό σχετικό έλεγχο, και αυτό όμως, με μεγάλες δυσκολίες, όταν έρχεται στις οφειλές προς το ασφαλιστικό μας ταμείο…εκεί χάνω την μπάλα. Την εφορία την κοντρολάρω με ρυθμίσεις, την ΔΕΗ και τους προμηθευτές, τους πληρώνω με δυσκολία. Το μεγάλο πρόβλημα ακούει στο όνομα…ΟΑΕΕ. Πρέπει να πληρώνω περίπου 800 ευρώ το δίμηνο. Δυστυχώς, το ασφαλιστικό μας ταμείο είναι ο μεγαλύτερος κλέφτης. Για ποιο λόγο το λέω αυτό; 12.500 ευρώ χρωστάω στον ΟΑΕΕ, αν όμως στο ποσό αυτό, προσθέσεις τους τόκους και τις προσαυξήσεις, μαζί με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την οποία μου την χρεώνουν χωρίς να μου την παρέχουν επειδή είμαι ανασφάλιστος, τότε οι οφειλές μου «εκτοξεύονται» στις 22.000 ευρώ περίπου. Για να μπορέσουμε να πάρουμε ξανά μπρος ως επιχειρηματίες, είναι απαραίτητο το κράτος, να καταργήσει τις προσαυξήσεις, να «παγώσει» τις οφειλές μας, και από εκεί και μετά, κάθε ελεύθερος επαγγελματίας, να δίνει ένα λογικό ποσό στο ταμείο κάθε μήνα. Ποσό στο οποίο μπορεί να ανταπεξέλθει. Αν μπεις στην ρύθμιση, όπως είναι τα πράγματα σήμερα, είναι αδύνατον να πληρώνεις και τις παλιές οφειλές μαζί με τις τρέχουσες εισφορές. Είχα μπει στην ρύθμιση και άντεξα να την πληρώνω…για 3 μήνες μόνο. Μετά τα παράτησα. Γονάτισα. Με τα λιγοστά χρήματα που βγάζω από την επιχείρηση μου, πληρώνω 2-3 λογαριασμούς και βάζω φαγητό στο τραπέζι. Αυτά που θα έδινα στον ΟΑΕΕ, τα δίνω για τις ανάγκες της οικογένειας μου. Αν τα έδινα στο ταμείο, πως θα συντηρούσα την οικογένεια μου; Εννοείται πως θα επιλέξω να στηρίξω τους δικούς μου ανθρώπους, παρά το ταμείο. Αν θα μπω στην διαδικασία να πληρώσω κάποια στιγμή τον ΟΑΕΕ; Ίσως, κάποια στιγμή στο μέλλον. Αν αλλάξουν οι καταστάσεις και η αγορά πάρει ξανά τα πάνω της. Προς το παρόν όμως, όχι. Οι καταστάσεις δεν μου το επιτρέπουν» δηλώνει στο bangladeshnews.gr, o Απόστολος Μουταφτσής, έμπορος υποδημάτων.

20160516_103844(0)
Απόστολος Μουταφτσής, ελεύθερος επαγγελματίας: Πλέον είναι θέμα επιβιώσης για εμάς. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας εκεί έξω, που θα έδινε προτεραιότητα στην εξόφληση του ΟΑΕΕ και όχι στην κάλυψη των βασικών αναγκών της οικογένειας του. Όσο εξακολουθούν οι…παραλογισμοί του ασφαλιστικού μας ταμείου, τόσο θα συνεχίζει να μην εισπράττει ευρώ από τους υπερχρεωμένους εμπόρους. Ακόμη και από αυτούς που ελπίζουν σε μια πιο λογική και δίκαιη ρύθμιση για τις οφειλές τους…

Σε «ασφυκτική θηλειά» γύρω από τον λαιμό εκατοντάδων χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών έχει μετατραπεί ο ΟΑΕΕ. Η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων δηλώνει ευθαρσώς ότι αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, ενώ παράλληλα θεωρούν ότι η χρέωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, χωρίς να τους παρέχεται, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο, την δεινή οικονομική τους κατάσταση. Κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για ασυνέπεια ή παραποίηση της πραγματικότητας, αφού η εικόνα που επικρατεί στην αγορά, μιλά από μονή της. Οι καταναλωτές είναι «εξαφανισμένοι» και μέσα στα μαγαζιά, οι επιχειρηματίες παραμένουν απελπιστικά μόνοι. Ο μοναδικός επισκέπτης είναι ο…ταχυδρόμος που αφήνει στο κατώφλι των καταστημάτων τους, το νέο πακέτο των λογαριασμών, που έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα, κάνοντας τα άδεια ταμεία να φαντάζουν πιο θλιβερά από ποτέ. Και συνάμα…απειλητικά. Τα λουκέτα διαδέχονται το ένα το άλλο, με τις πιθανότητες ανάκαμψης, για όσους κατορθώνουν να στέκονται ακόμη στα πόδια τους με χίλιες δύο δυσκολίες, να μοιάζουν ολοένα και πιο μακρινές. Πολλοί 50άρηδες, ακόμη και 60άρηδες επιχειρηματίες, κρατούν τα μαγαζιά τους ανοιχτά, παρά το γεγονός ότι καθημερινά «μπαίνουν μέσα», για να αποφύγουν τον…στιγματισμό του άνεργου στην ηλικία τους. Δεν είναι λίγοι και οι επιχειρηματίες εκείνοι, που κρατούν ενεργή την επιχείρηση τους, μέσω «ενέσεων» ρευστότητας από τους συνταξιούχους γονείς τους, οι οποίοι πληρώνουν μέρος ή και το σύνολο του ενοικίου, του ΟΑΕΕ, μέχρι και τους προμηθευτές των προϊόντων. Μεσήλικοι που παραμένουν στο επιχειρείν χάρη στην γονική…επιδότηση. Μια βόλτα στους κεντρικούς δρόμους, οποιασδήποτε πόλης, αρκεί για να πείσει και τον πιο δύσπιστο. Οι έλληνες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες πνέουν τα λοίσθια. Οι υποχρεώσεις τους έχουν «πνίξει», διέξοδος δεν φαίνεται πουθενά. Έχουν φτάσει στο σημείο να προτρέπουν τα παιδιά τους…να μην ασχοληθούν με την οικογενειακή επιχείρηση προκειμένου να αποφύγουν τον «Γολγοθά» των γονιών τους. Τα πολυκαταστήματα και οι πολυεθνικές συνεχίζουν να επιβιώνουν. Εκείνοι; Βρίσκονται ένα σκαλοπάτι πριν την οριστική παραίτηση τους…

oaee 1

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΦΤΑΝΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ…

«Toν έχω απλήρωτο τον ΟΑΕΕ, εδώ και 9 δίμηνα περίπου. Χρωστάω αρκετά. Και ο ΦΠΑ βέβαια είναι απλήρωτος. Από που να βρω τα χρήματα για να ξοφλήσω; Κόσμος στα μαγαζιά πλέον δεν μπαίνει. Επικρατεί μεγάλος φόβος και ανασφάλεια. Πολύ δύσκολο έως αδύνατον να ξοδέψει κάποιος χρήματα για ρούχα ή παρόμοια προϊόντα. Η κατάσταση μπορεί να ήταν πολύ διαφορετική, από αυτήν που ζούμε σήμερα, αν οι κυβερνήσεις είχαν τα κότσια να απολύσουν δημοσίους υπαλλήλους και να πριμοδοτήσουν με κίνητρα τον καταπονημένο ιδιωτικό τομέα. Με τον τρόπο αυτό, οι επιχειρηματίες θα μπορούσαν να απορροφήσουν και ένα ποσοστό των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων. Εγώ, αν κλείσω το μαγαζί μου, ποιος θα με απορροφήσει; Το δημόσιο; Αποκλείεται. Η αλήθεια είναι, ότι αν συνεχίσω έτσι, θα αναγκαστώ να το κλείσω. Δεν το αποφεύγω το λουκέτο. Και ένας από τους βασικούς λόγους, είναι και οι παράλογες εισφορές προς τον ΟΑΕΕ. Κάποτε έκανα μηνιαίο τζίρο 25.000-30.000 ευρώ και σήμερα με το ζόρι τζιράρω…900 ευρώ. Τι και ποιον να πληρώσω με τα χρήματα αυτά; Και από την άλλη έχουμε τον ΟΑΕΕ και τις παράλογες απαιτήσεις του, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο, τους ήδη «πιεσμένους» ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν είναι παράλογο να σου χρεώνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παρά το γεγονός ότι δεν στην παρέχουν; Ζητούν να τους πληρώνουμε υπέρογκα ποσά, για ποιο λόγο; Για να πάρουμε μια σύνταξη «ψίχουλα» στο τέλος; Ωραίος διακανονισμός. Για την κατάντια αυτή, ευθύνεται αποκλειστικά το κράτος και οι κυβερνήσεις. Το πιο αστείο από όλα όμως, είναι ότι ψηφίσαμε τον Τσίπρα για να… «σκίσει» τα μνημόνια και να διώξει την τρόϊκα, και στο τέλος θα μας φέρει τον…Μητσοτάκη που υποσχέθηκε και αυτός ότι θα… «ξεφορτωθεί» τα μνημόνια. Αστεία πράγματα» τονίζει με περισσή ειρωνεία στο bangladeshnews.gr, o έμπορος Γιώργος Αντωνόπουλος.

20160516_114701(0)
Γιωργος Αντωνόπουλος, ελεύθερος επαγγελματίας: Δεν υπάρχει σωτηρία για εμάς, αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα. Έχουν ρίξει όλο το βάρος σε έναν ιδιωτικό τομέα που «βογγά» από τα χρέη και την υποκατανάλωση, ενώ αν μας βοηθούσαν θα μπορούσαμε να κάνουμε θαύματα. Αντιθέτως, αυτοί επέλεξαν να μας χαντακώσουν περισσότερο…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

3 thoughts on “ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: ΤΑ… «ΝΤΑΒΑΤΖΙΛΙΚΙΑ» ΤΟΥ ΟΑΕΕ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΓΟΝΑΤΙΣΕΙ

  • 12 Ιουνίου 2016 at 15:53
    Permalink

    Έχω 2 πτυχία πανεπιστημίου (Οικονομικά και Φυσικοθεραπεία), 1 από ΤΕΕ (Μηχανικός)και 1 απο ΕΠΑΛ (Ιατρικά Εργαστήρια) ολα σε διαφορετικούς τομείς.
    Γνωρίζω άπταιστα 2 ξένες γλώσσες.
    Είμαι ομόρρυθμος εταίρος σε ένα συνεργείο με 3 υπαλλήλους. Πληρωμένους κάθε μήνα. Με μισθούς διπλάσιους και τριπλάσιους από τον μέσο όρο που απολαμβάνω.
    Τα χρήματα δεν φτάνουν για να ζήσω πόσο μάλλον να κάνω οικογένεια.
    Η επιλογή μου πλέον στο έτερο ήμισυ θα συμπεριλάβει και το εκκαθαριστικό του.
    Πήγα στην εφορία για να ανοίξω ατομική παράλληλα με την ΟΕ για να μπορέσω να δουλέψω νόμιμα τα απογεύματα μου με το δεύτερο πτυχίο πανεπιστημίου που έχω.
    Μου είπαν κανένα πρόβλημα αρκεί πάρε από τον ΟΑΕΕ μία βεβαίωση για παράλληλη έναρξη και ξεκίνησες. Στην εφορία δεν χρειάζεσαι τίποτα παραπάνω. Πήγα λοιπόν στον ΟΑΕΕ να ζητήσω την βεβαίωση για παράλληλη έναρξη. Το ταμείο μου συνολικά τότε ήταν γύρω στα 400 ευρώ. Αυτά που χρωστούσα τότε στον ΟΑΕΕ ήταν 4000 ευρώ. Μου ζήτησαν λοιπόν να πληρώσω το δίμηνο που μας έρχεται 600 ευρώ και την πρώτη δόση από τις 12 δόσεις των 4000 ευρώ. Τουτέστιν 333 ευρώ + 600 = 933 ευρώ. Τους εξήγησα ότι ένας από τους λόγους που θέλω να κάνω δεύτερη δουλειά και είναι ο σημαντικότερος είναι να καταφέρω να ορθοποδήσω και να μπορώ έτσι να πληρώνω και τον ΟΑΕΕ. Το βλέμμα τους συγκαταβατικό. Η διαδικασία όμως απόλυτη για όλους. Λίγα χρόνια μετά ακόμα δεν το έχω πληρώσει. Έφτασα πλέον στις 15000 ευρώ χρέος στον ΟΑΕΕ και τις τελευταίες 5 μέρες είμαι με 1,5 ευρώ στην τσέπη.

    Περιμένω και εγώ σαν ρομαντικός τις καλύτερες μέρες.

    Reply
  • 17 Μαΐου 2016 at 14:03
    Permalink

    Ο Ο.Α.Ε.Ε. είναι η συνέχεια τής επί ποδός εργασίας πού διέπει την ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΙΤΑ. Καταλαβαίνω την δυσχερή θέση τού ΤΑΜΕΊΟΥ πού εν μέρη είμαστε συνυπεύθυνοι και εμείς, πού λόγο καταστάσεως στην πτώση τής αγοράς και τα ΚΑΠΙΤΑΛ ΚΟΝΤΡΌΛ φτάσαμε ένα ποσοστό 80% να χρωστούν. Η πολιτεία έκανε την ρύθμιση των 100 δόσεων πού όσοι μπορούν να την συνεχίσουν την συνεχίζουν.Εδώ είναι και το παράξενο πού συμβαίνουν στον ΟΑΕΕ και μου συνέβη προσωπικά. Ενώ ήμουν συνεπείς στην από τον 5 του 2015 ρύθμιση που είχα κάνει και κάθε 29 του μήνα και αφού είχα κάνει το (σκατό μου παξιμάδι )που λέει και ο λαός μας για να πληρώσω τις ρυθμίσεις του ΟΑΕΕ και της ΕΦΟΡΙΑΣ , την 31/3/2016 ενώ είχα καταβάλει το ποσό που αντίστοιχή στο δίμηνο (700) ευρώ παρόλο που δεν μου έχει αποσταλη το ειδοποιητηριο (όπως και μέχρι σήμερα δεν έχει αποσταλεί το επόμενο ειδοπηοιτηριο) και στην απόδειξη αναφέρεται κανονικά η λέξη επιτυχημένη συναλλαγή ,όπως και η κατάθεση του ποσού της ρύθμισης εγεινε αποδεκτή . Την 26/4/2016 είχα ένα ατύχημα καταστροφή ολοσχερής από πυρκαγιά της επιχείρησης μου και στης 29/4/2016 προσέθεσαν στον λογαριασμό μου χρήματα για να καλύψω τις ρυθμίσεις στον ΟΑΕΕ & ΕΦΟΡΊΑ . Την 3/4/2016 πήγα να βάλω χρήματα για να πληρώσω τις ΔΕΚΟ και είδα στον λογαριασμό μου χρήματα τα οποία δεν είχα βάλει . Σε ερώτηση στην τράπεζα να δω από μπήκαν αυτά τα χρήματα μου είπαν ότι είναι επιστροφή από τον ΟΑΕΕ
    Η απάντηση της διευθύντριας του υποκαταστηματος του ΝΕΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ήταν ότι κατέβαλα το ποσό σε κωδικό προηγούμενου μήνα και για τον λόγο αυτό δεν έχει γίνει αποδεκτός, με αποτέλεσμα να χάσω την ρύθμιση.και ότι δεν έχουν υποχρέωση να με ειδοποιήσουν αλλά μόνο να μου τα επιστρέψουν το ποσό . ΚΑΙ ΕΓΏ ΕΡΩΤΏ 1ον) ΣΤΟ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΈΧΩ ΚΑΜΙΆ ΥΠΟΓΡΑΦΉ,ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ 2ον) ΕΧΕΙ ΑΠΟΣΤΑΛΕΊ ΜΕ ΑΠΛΌ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΊΟ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΊΑ η ΝΑ ΜΗΝ ΈΦΤΑΣΕ ΣΤΑ ΧΈΡΙΑ ΜΟΥ η ΝΑ ΧΆΘΗΚΕ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΉΠΟΤΕ ΛΌΓΟ (τον πήρε κάποιος τρίτος) 3ον) ΤΑ ΣΤΟΙΧΙΑ ΜΟΥ ΤΑ ΈΧΟΥΝ ΓΙΑΤΊ Ο ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΌΝΟΜΑ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΡΟΓΕΝΈΣΤΕΡΟ ΔΊΜΗΝΟ ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΣΥΜΨΗΦΙΣΤΙΚΈ ΑΛΛΑ ΑΚΥΡΏΘΗΚΕ.
    Ποιος τελικά είναι ο φταίχτης ΕΓΏ που εμπρόθεσμα κατέβαλα την δόση μου , η το ταμείο που δεν έκανε αντιπαραβολή του κωδικού που κατέθεσα με τον τρέχοντα τον οποίο δεν παρέλαβα με αποτέλεσμα να με πετάξει έξω το σύστημα , η το ότι το σύστημα του ΤΑΜΕΊΟΥ δεν έχει βάλει δικλίδες ασφαλείας . ΤΟ ΝΑ ΜΟΥ ΖΗΤΆΕΙ ΈΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΥΡΙΣΚΕΤΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕ ΕΜΕΝΑ ΘΕΣΗ ΝΑ ΚΑΝΩ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ
    ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΣΟ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΟΡΘΟΠΟΔΗΣΩ ΕΙΝΑΙ ΣΟΣΤΩ . Φτάνω και εγώ στο σημείο να λέω δεν πληρώνω τίποτα γιατί δεν έχω .
    Αυτή είναι η πολιτική του ταμείου επιβεβαιώνουν το ρητό που λέει πηγενε στο δημόσιο για να γίνης τεμπέλης εκεί λειτουργούν με χαρτιά και όχι με μυαλό .
    ΚΎΡΙΟΙ ένα υγείες ταμείο κοιτάχτε πως το καταντήσατε

    Reply
    • 20 Ιουνίου 2016 at 20:57
      Permalink

      Είμαστε εμείς υπεύθυνοι; Αυτά λέτε και το ηλίθιο σύστημα επιβιώνει εκατονταετίες. 3.500.000 Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες δεν πηγαίνουν να ψηφίσουν την ημέρα των εκλογών, διότι έχουν απαξιώσει το πολιτικό σύστημα.
      42 χρόνια κυβέρνησαν όλα τα κόμματα από την μία άκρη της Βουλής μέχρι την άλλη άκρη. Όλοι οι εκλεγμένοι είναι συνυπεύθυνοι και συνυπαίτιοι για την καταστροφή που βιώνουμε σήμερα.
      Κανένα κόμμα και κανένας αρχηγός δεν απαίτησε να σταματήσουν οι εγκληματικοί νόμοι, να σταματήσουν οι αντιαναπτυξιακοί νόμοι και οι παράλογοι νόμοι. Όλοι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Το εγκληματικό ΤΕΒΕ ΑΠΟ ΤΟ 1967 διοικεί μέχρι σήμερα με καταστροφικά αποτελέσματα. Το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανάπτυξης, η ένταξη όλων των καταστημάτων, σε όλη την επικράτεια, στον ΟΑΕΕ. Η ΕΦΕΎΡΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟΎ είναι κλοπή του ελαχίστου εισοδήματος, προς επιβίωση, 700.000 επαγγελματιών. Τώρα ετοιμάστε 400.000 λουκέτα. Το ΤΕΒΕ ή ΟΑΕΕ έρχεται σε όλα τα χωριουδάκια και ζητάει τετραπλάσιες εισφορές.
      Διαγραφή τώρα σε όλα τα ταμεία αυτασφάλισης – και 80 € το μήνα, ΟΓΑ & ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ ΕΤΑΑ, όσο στην Ε.Ε, θα έχουμε πολλαπλάσια ισοδύναμα, από νέες επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας και κύκλο εργασιών. Τα ταμεία αυτά είναι αυτασφάλισης και δεν είναι στο σύνταγμα, η αυτασφάλιση. Αυθαίρετα νομοθετούν, χωρίς λογικά κριτήρια. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εθνική σύνταξη, με 80 € το μήνα υποχρεωτική εισφορά.https://www.youtube.com/watch?v=4-ShknczeZQ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *