ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΡΩΣΤΗΣΟΥΜΕ
«Έχουν κλείσει όλα τα μαγαζιά στην περιοχή, έχουμε μείνει μόνοι μας, λειτουργεί το 1 στα…30 καταστήματα. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής, έχω κατορθώσει να μην χρωστάω στον ΟΑΕΕ, οι υπόλοιποι που χρωστούσαν, δυστυχώς έκλεισαν. Η περίθαλψη των ελεύθερων επαγγελματιών από το δημόσιο σύστημα υγείας είναι κάκιστη. Αρκετοί, αναγκάζονται να απευθυνθούν σε ιδιωτικές δομές, για να αποφύγουν την ταλαιπωρία και την κούραση. Σε όποιον γιατρό και να πας, πρέπει να πληρώσεις, το λιγότερο 10 ευρώ για να σε δεχτεί. Οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με την ειδικότητα. Για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω ότι φταίνε οι γιατροι, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά, ότι το κράτος θα αργήσει να τους καταβάλλει αυτά που τους οφείλει, επομένως, από κάπου πρέπει να πάρουν και αυτοί χρήματα. Η δική μου περίπτωση; Επισκέφθηκα γυναικολόγο, μου χρέωσε…50 ευρώ για να μου γράψει εξετάσεις, και πλήρωσα και άλλα 10 ευρώ στον παιδίατρο για το παιδί μου. Η συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ υπάρχει, αλλά είναι πολύ μικρή, επομένως, όταν πηγαίνεις σε ένα ιατρικό κέντρο, εμμέσως πλην σαφώς σου λένε, πως η συμμετοχή δεν είναι…ακριβώς αυτή που αναγράφεται στο χαρτί, πρέπει να πληρώσεις κάτι παραπάνω. Και μεγάλη να μην είναι η συμμετοχή σου, τους καιρούς αυτούς, ακόμη και τα μικροποσά μετρούν και κάνουν την διαφορά. Δεν πήγα σε δημόσιο νοσοκομείο, γιατί δεν είχα χρόνο. Η αναμονή είναι πολύ μεγάλη και εγώ έχω δουλειές. Το πρόβλημα πάντως παραμένει τεράστιο. Μια γυναίκα, άνω των 40 ετών, σαν και εμένα, πρέπει να κάνει Τεστ ΠΑΠ, μαστογραφία και άλλα πολλά. Στα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα υγείας που τηλεφώνησα, όρισαν την συμμετοχή μου, στα 70 και στα 80 ευρώ. Πολλά λεφτά. Έπρεπε να ψάξω πολύ, προκειμένου να βρω κάτι φθηνότερο. Τι θα απομείνει τελικά; Κανείς ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα μπορεί να πληρώσει τον ΟΑΕΕ, θα κλείσουμε, θα μείνουμε άνεργοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αν τα χρήματα αυτά τα έδινα, σε μια ιδιωτική εταιρεία ασφάλισης, θα μου παρείχαν τις καλύτερες υπηρεσίες» δηλώνει απογοητευμένη στο bangladeshnews. gr, η Δ.Γ, ιδιοκτήτρια καταστήματος ένδυσης στην «καταπονημένη» οδό Κασσάνδου Θεσσαλονίκης.
Είναι πράγματι εξοργιστικό: Στην χρεώνουν, ακόμη και όταν δεν στην παρέχουν, με συνέπεια τα χρέη σου προς τον ΟΑΕΕ να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοοδο. Ακόμη όμως, και αν καταφέρνεις με χίλιες θυσίες, να είσαι συνεπής απέναντι στον ασφαλιστικό σου φορέα, η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι τόσο κακή, που ουσιαστικά, βγαίνεις πάλι χαμένος. Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες με σοβαρά προβλήματα υγείας, που δεν διαθέτουν την… «πολυτέλεια» της αναμονής, έως ότου έρθει η σειρά τους να εξεταστούν σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικά κέντρα υγείας, πληρώνοντας ποσά, που «αφυδατώνουν» ακόμη περισσότερο το πορτοφόλι τους, είτε, και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο, αναβάλλουν τις εξετάσεις τους, μέχρι να «γυρίσει» η δουλειά τους και αποκτήσουν τα χρήματα εκείνα που θα τους επιτρέψουν να κινηθούν με μεγαλύτερη άνεση. Το ρίσκο που αναλαμβάνουν είναι πολύ μεγάλο και μπορεί εύκολα να τους γυρίσει μπούμερανγκ. Παρά το ευχάριστο, αναμφίβολα, γεγονός ότι οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, μπορούν να εξεταστούν σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, επιδεικνύοντας μόνο το ΑΜΚΑ τους, η κατάσταση παραμένει ιδιαιτέρως άσχημη σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας. Τα δημόσια νοσοκομεία προσφέρουν εξαντλητικές αναμονές, τα ιδιωτικά κέντρα υγείας θέλουν (παρανόμως) το κατιτί τους, προκειμένου να προσφέρουν τις δικές τους υπηρεσίες, ενώ ακόμη και οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, χρειάζονται χρήματα για να… «λειτουργήσουν», χρήματα όμως που δεν υπάρχουν. Έμπορος, με σοβαρό πρόβλημα υγείας, μας αποκάλυψε, ότι χρειάζονταν άμεσα παθολόγο, το τηλεφώνημα της όμως, δεν επέφερε κανένα αποτέλεσμα, καθώς όσους προσέγγισε για τον μήνα Μάρτιο, επικαλέστηκαν πως ήταν «κλεισμένοι» από ασθενείς. Τι αναγκάστηκε να κάνει; Παρά το γεγονός, ότι εκείνο τον μήνα, στο μαγαζί της μπήκαν ελάχιστοι πελάτες, με συνέπεια, το πορτοφόλι της να είναι άδειο, πήγε σε ιδιωτικό κέντρο υγείας, όπου και «χρυσοπλήρωσε». Η απορία τους, εύλογη: Για ποιο λόγο να πληρώνουν τόσο ακριβά κάτι, που είτε δεν τους παρέχεται, είτε η παροχή του είναι τόσο ελλιπής, που υποχρεώνονται να «διπλοπληρώσουν», απευθυνόμενοι σε ιδιωτικές δομές υγείας; Αυτά προς το παρόν…
ΜΑΣ ΡΕΖΙΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΣ…
«Eγώ θα είμαι ιδιαίτερα σύντομος. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να αντιληφθεί κάποιος σε τι κωλοκράτος ζούμε και πως ταλαιπωρούμαστε. Η πικρή αλήθεια είναι, ότι αν είσαι άρρωστος στην Ελλάδα, θα αρρωστήσεις ακόμη περισσότερο. Η κατάσταση είναι άθλια, δεν έχουμε νοσοκομεία, είμαστε μόνοι μας. Μολύνθηκε η γλώσσα μου και πήγα για εξετάσεις στο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ». Όταν έφτασα εκεί, είδα να περιμένουν μόλις 5 άνθρωποι. «Ωραία» σκέφθηκα, «θα τελειώσω γρήγορα». Υπολόγιζα όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Πλάκωσαν κάτι αθίγγανοι με τα παιδιά τους, και έφτασα να περιμένω 2 ώρες. Φαίνεται πως είχαν έρθει νωρίτερα. Εκείνη την ημέρα, πήγα πολύ πίσω στην δουλειά μου. Δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους, απλά περιγράφω μια κατάσταση που έζησα. Στο τέλος, αγανάκτησα, και πήγα σε έναν ιδιώτη. «Έσκασα» 50 ευρώ. Δεν χρωστάω στον ΟΑΕΕ, πληρώνω κανονικά τις εισφορές μου, και αυτή είναι η περίθαλψη που λαμβάνω; Κοροϊδία σκέτη και τίποτα άλλο» αφηγείται εξοργισμένος στο bangladeshnews.gr, o Ε.Σ, μεσίτης.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ