ΕΚΠΟΙΖΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΤΟ…ΛΟΥΚΕΤΟ ΚΑΙ Ο «ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ» (;) ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ…

«Έγιναν λάθη. Πολλά. Καταρχήν, το σημαντικότερο για εμένα, έγκειται στην στάση των ίδιων των δικηγόρων της ΕΚΠΟΙΖΩ. Ο δανειολήπτης πάνω στον πανικό του και στην προσπάθεια του να περισώσει ότι μπορούσε, ήθελε να αποφύγει την πληρωμή της συνδρομής προς την ΕΚΠΟΙΖΩ. Τα λεφτά δηλαδή, που εν πολλοίς κρατούσαν όρθια την ένωση. Και ο λόγος που δεν ήθελε να πληρώσει, ήταν ό,τι αφενός βρίσκονταν σε δεινή οικονομική κατάσταση, αφετέρου τα 55 ευρώ της συνδρομής, του φαίνονταν τεράστιο ποσό. Και τα χρόνια της κρίσης το έχουν καταστήσει όντως…τεράστιο ποσό. Μην ξεχνάμε πως είχε να καταβάλλει και τα δικαστικά παράβολα για την υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη που ανέρχονταν στα 500 ευρώ. Και προκειμένου να μην τον «τρομοκρατήσει» ο δικηγόρος και τον χάσει από δικό του πελάτη, γιατί ο στόχος ήταν να τον «κατευθύνει» προς το δικό του επαγγελματικό γραφείο, δεν τον πίεζε ιδιαίτερα να πληρώσει την συνδρομή του προς την ΕΚΠΟΙΖΩ. Ειδικότερα, τον τελευταίο χρόνο λειτουργίας, που μειώθηκε δραματικά η ροή των πελατών και αυξήθηκε υπέρμετρα ο ανταγωνισμός, το «σενάριο» αυτό «έπαιζε» πολύ. Για να το πω όσο πιο απλά μπορώ: Ερχόνταν τρομοκρατημένος ο δανειολήπτης, κοιτώντας να γλιτώσει έστω και το ευρώ και ο δικηγόρος από την πλευρά του προκειμένου να τον κάνει πελάτη του δικού του γραφείου, δεν τον πίεζε να πληρώσει την συνδρομή και έτσι έχανε λεφτά η ΕΚΠΟΙΖΩ και τα κέρδιζε ο δικηγόρος. Όλο αυτό γινόταν δηλαδή…για να αποκτήσει ή να διατηρήσει την πελατεία του. Είναι απαραίτητο πάντως να επισημάνουμε ότι ένα μεγάλο φάσμα υπηρεσιών παρέχονταν δωρεάν: Τα ραντεβού, οι συμβουλές, οι οικονομοτεχνικές αναλύσεις, αν αξίζει κανείς να υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη. Υπήρχε δυστυχώς και η άλλη πλευρά…Άλλο μεγάλο ερώτημα: Τι συνέβη με τα λεφτά του ΕΣΠΑ; Τα πήρε τα χρήματα που δικαιούνταν το γραφείο της Θεσσαλονίκης; Ήταν περίπου 40.000 ευρώ, μπορεί και παραπάνω. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στον οποίο εμπλέκονταν οι ενώσεις, βάσει νόμου, απαιτούσε χρήματα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να εξυπηρετηθεί τόσος κόσμος. Τα κοινοτικά κονδύλια προορίζονταν για αυτόν τον σκοπό. Τα πήρε τα χρήματα αυτά; Για την ακρίβεια, πήρε τα χρήματα που έπρεπε να πάρει; Γιατί απολύθηκε ή εξαναγκάστηκε σε παραίτηση το προσωπικό; Υπήρξε αντίδραση απέναντι στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που εκπόνησε η ΕΚΠΟΙΖΩ στην Αθήνα; Οι εθελοντές ήταν πράγματι…εθελοντές ή υπήρχαν κάποιοι που πληρωνόντουσαν μαύρα; Για ποιο λόγο «μπλόκαρε» η διαδικασία της μετεγκατάστασης σε άλλο, φθηνότερο γραφείο;» αναφέρει η καταγγελία που έφτασε στα γραφεία του bangladeshnews.gr.

Aριστοτέλους 7: Σε αυτήν την πολυκατοικία, στο κέντρο της πόλης, στεγάζοταν τα γραφεία της ΕΚΠΟΙΖΩ.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ ΑΘΗΝΑΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ… «ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΕΙ» ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΖΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ…

«Προσωπικά πιστεύω ότι η ΕΚΠΟΙΖΩ Αθήνας «φοβήθηκε» την δυναμική που ανέπτυξε η ΕΚΠΟΙΖΩ Θεσσαλονίκης και για αυτόν τον λόγο την έκλεισε. Σε κάποια φάση, ο αριθμός των μελών της Θεσσαλονίκης πλησίασε αυτόν της Αθήνας. Και έτσι…της «έκοψε» τα πόδια. Διώχνοντας προσωπικό και μην αποδίδοντας τα χρήματα ως όφειλε. Η μείωση των μελών και η συνεπακόλουθη αδυναμία ανανέωσης των συνδρομών τους έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο».

DANEIO23

Η ΕΚΠΟΙΖΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΓΙΑΤΙ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΟΙ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ…

«Τίποτα από αυτά δεν είναι αληθή. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Κανένας δικηγόρος δεν προέτρεψε μέλος της ΕΚΠΟΙΖΩ να παραμελήσει τις συνδρομές του προς την ένωση, με στόχο να τον «οικειοποιηθεί» ο ίδιος. Το μεγάλο πρόβλημα της ΕΚΠΟΙΖΩ, όπως και κάθε άλλης καταναλωτικής οργάνωσης είναι, πως τα μέλη δεν ανανεώνουν τις συνδρομές τους. Πολλά από τα μέλη μας αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν φοβερά προβλήματα επιβίωσης. Δεν είχαν να πληρώσουν ούτε τα 30 ευρώ ετησίως που απαιτούνταν για την ανανέωση της συνδρομής τους. Εμείς πάντως από την πλευρά μας προτρέπουμε τους ανέργους να χρησιμοποιήσουν το ευεργέτημα της πενίας, έτσι ώστε το κράτος να τους διορίζει δωρεάν δικηγόρο. Όσον αφορά το ΕΣΠΑ, αυτό έληξε πριν 3-4 χρόνια. Το ποσό που δικαιούνταν το έλαβε η ΕΚΠΟΙΖΩ κεντρικά και το μοίρασε στα περιφερειακά της παραρτήματα. Μετά την αναστολή της λειτουργίας του γραφείου της Θεσσαλονίκης, οι συνδρομές των μελών καταλήγουν στην Αθήνα. Η δυσάρεστη αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να στηρίξουμε το παράρτημα βασιζόμενοι μόνο στις συνδρομές όσων εξακολουθούν να πληρώνουν. Τελούμε υπό αναστολή μέχρι να βρούμε μια πιο συμφέρουσα από άποψη ενοικίου τοποθεσία καθώς και έναν εργαζόμενο που να «τρέχει» τις βασικές λειτουργίες του γραφείου. Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό. Μακάρι ο κόσμος να ανανέωνε τις συνδρομές του και εμείς να παραμέναμε ανοιχτοί. Από την άλλη, μην ξεχνάτε πως το θέμα με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχει «ξεφουσκώσει». Όσοι ήταν να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη, έχουν υπαχθεί. Όσοι ήταν να λάβουν τις απαραίτητες συμβουλές για την διαχείριση των υποθέσεων τους, τις έλαβαν» δηλώνει στο bangladeshnews.gr, η Παναγιώτα Καλαποθαράκου από την ΕΚΠΟΙΖΩ Αθήνας.

Financial problems

Καταγγελία: «Όσον αφορά το θέμα της μετεγκατάστασης του γραφείου στην Θεσσαλονίκη, να ξέρετε ότι είχε εξεταστεί η προοπτική της μεταφοράς της ένωσης στο γραφείο μιας δικηγόρου της ΕΚΠΟΙΖΩ, αλλά επειδή φοβήθηκαν πως στο τέλος η ένωση θα «απορροφούνταν» από το γραφείο της εν λόγω δικηγόρου, με ότι αυτό συνεπάγεται για πελάτες και έσοδα, η ιδέα εγκαταλείφθηκεΑποδείχθηκε πως δεν το ήθελε ούτε η Αθήνα, ούτε οι άλλοι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης…»

spiti1

ΟΙ «ΙΣΧΥΡΟΙ» ΗΘΕΛΑΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΝΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΜΕΝΟ…

«Οι λόγοι που η ΕΚΠΟΙΖΩ Θεσσαλονίκης έκλεισε είναι ξεκάθαροι. Έπεσε «θύμα» της απαξίωσης και της ενορχηστρωμένης επίθεσης που εξαπέλυσαν οι κυβερνήσεις εναντίον των ενώσεων προστασίας των καταναλωτών. Στόχος τους; Να μην «δουλέψει» αποτελεσματικά και προς όφελος των υπερχρεωμένων δανειοληπτών ο νόμος Κατσέλη. Επιπρόσθετα, λόγω της κρίσης «εξαφανίστηκαν» και οι ανανεώσεις συνδρομών των μελών όπως και οι εγγραφές. Δεν έβλεπαν έτσι και αλλιώς, κάποια πρόοδο στις υποθέσεις τους και αυτό οφείλεται κυρίως στην καταστρατήγηση του νόμου. Όλες αυτές οι αλλαγές που δήθεν αποσκοπούσαν να κάνουν καλύτερο και λειτουργικότερο τον νόμο Κατσέλη, επιδείνωσαν την θέση και υπέσκαψαν τα δικαιώματα των δανειοληπτών, ώστε οι τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση στα σπίτια τους και να τους τα αρπάξουν» υποστηρίζει πρώην μέλος της ΕΚΠΟΙΖΩ Θεσσαλονίκης.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ…

«Αρνούμαι κατηγορηματικά ότι η ΕΚΠΟΙΖΩ Θεσσαλονίκης είχε στις τάξεις της δικηγόρους που έβαζαν πρώτα τα δικά τους συμφέροντα και όχι αυτά της ένωσης και των δανειοληπτών. Πρόκειται για κακόβουλα ψεύδη. Όσον αφορά το ΕΣΠΑ, το ταμείο ήταν κοινό με αυτό της Αθήνας. Χρηματοδότηση υπήρξε. Απολαύσαμε μια κάποια αυτονομία για μια χρονική περίοδο αλλά δεν κράτησε για πολύ. Ο λόγος που ανεστάλη η λειτουργία μας οφείλεται στην μειωμένη προσέλευση του κόσμου. Δεν ανανέωναν τις συνδρομές τους ενώ το «τελειωτικό χτύπημα» επήλθε από την κατάργηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπου η μεσολάβηση των καταναλωτικών οργανώσεων ήταν απαραίτητη. Ακόμη και έτσι όμως, συνεχίσαμε την λειτουργία μας. Το λάθος ήταν, ότι τις «καλές» εποχές, «απλωθήκαμε» περισσότερο από ότι έπρεπε. Σε καμία περίπτωση πάντως, υποκινούμενοι από δόλο. Επειδή η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα, νοικιάσαμε μεγαλύτερο χώρο, προσλάβαμε και άλλο προσωπικό. Όταν όμως η προσέλευση του κόσμου κατέρρευσε και κατ’επέκταση, οι συνδρομές που λαμβάναμε δεν επαρκούσαν για να καλύπτουν τα έξοδα, δεν μπορούσε να συνεχιστεί η λειτουργία μας. Υπενθυμίζω ότι η συνδρομή ανέρχονταν στα 55 ευρώ και η ανανέωση στα 30. Κάποτε απαριθμούσαμε 5.500 ενεργά μέλη. Πλέον εκτιμώ, ότι έχουν απομείνει λιγότερα…και από τα μισά» τονίζει πρώην μέλος της ΕΚΠΟΙΖΩ Θεσσαλονίκης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *