«ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ
Την επέκταση της συνεργασίας με την Κίνα στον τομέα των νέων τεχνολογιών επιδιώκει η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκεπτόμενος χθες την έδρα του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei στο Πεκίνο.
«Η ελληνική κυβέρνηση για πρώτη φορά επενδύει σημαντικά στον κλάδο της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας, γιατί αυτό αποτελεί το οξυγόνο της οικονομίας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και ανακοίνωσε ότι θα κατασκευαστεί ένα τεχνολογικό πάρκο στην Αθήνα, ενώ πρότεινε την αδελφοποίηση του τεχνολογικού πάρκου Huawei με την Τεχνόπολις Θεσσαλονίκης.
Ο επικεφαλής της Huawei, ο οποίος ξενάγησε τον πρωθυπουργό σε διάφορα τμήματα της επιχείρησης -υπό τους ήχους του «Ζορμπά»- ανακοίνωσε ότι η κινεζική εταιρεία θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα τριετούς διάρκειας για την εκπαίδευση Ελλήνων φοιτητών στην τεχνολογία νέας γενιάς.
Στον κ. Τσίπρα έγινε παρουσίαση των τεχνολογικών επιτευγμάτων της Huawei, όπως τα κινητά τηλέφωνα 5G, αλλά και έξυπνες εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Wang Jianlin, πρόεδρο του χρηματοοικονομικού κολοσσού της Κίνας Wanda Group, που δραστηριοποιείται στους τομείς των εμπορικών ακινήτων, των επιχειρήσεων πολιτισμού και των χρηματοδοτήσεων.
Το 2015 το ενεργητικό του ομίλου ήταν 85,65 δισ. ευρώ και τα έσοδά του ανήλθαν σε 39 δισ. ευρώ. Ειδικά η Wanda Cultural Industry Group είναι ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός της Κίνας, με τέσσερις τομείς δραστηριοτήτων: Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, αθλητικές διοργανώσεις, τουριστικές επιχειρήσεις, παιδική διασκέδαση.
Ο πρόεδρος της Wanda Group εξέφρασε το ενδιαφέρον του κινεζικού κολοσσού για τη μαζική ανάπτυξη του κινεζικού τουρισμού στην Ελλάδα και για τη δημιουργία υποδομών ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης.
Επίσης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας στούντιο κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα. Μάλιστα, συμφωνήθηκε κλιμάκιο της Wanda Group να επισκεφθεί την Ελλάδα έπειτα από δύο μήνες και αφού γίνει η σχετική προετοιμασία.
Το βράδυ του Σαββάτου ο κ. Τσίπρας σε δείπνο με τους Έλληνες επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν σημείωσε ότι «άξονας και κορμός της ελληνοκινεζικής συνεργασίας είναι το λιμάνι του Πειραιά και προσδοκούμε γύρω από αυτό τον άξονα να αναπτύξουμε μία πολυδιάστατη οικονομική, εμπορική και πολιτιστική συνεργασία με μία χώρα που αποτελεί οικονομική υπερδύναμη, μια χώρα που τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει, ίσως, τον βασικό παράγοντα των εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο».
Υποστήριξε ότι η συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα είναι στρατηγικής σημασίας, «διότι η Ελλάδα έχει εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα, το οποίο πρέπει να το αξιοποιήσουμε: τη γεωγραφική της θέση και αυτή τη στιγμή ίσως είναι από τα ελάχιστα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα που πρέπει να αναπτύξουμε, να αξιοποιήσουμε».
Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στα κινεζικά σχέδια επισήμανε: «Στρατηγικός στόχος της Κίνας το επόμενο διάστημα είναι αυτό που ονομάζουν “Μία ζώνη, ένας δρόμος”, σε συνέχεια της στρατηγικής ανάδειξης του δρόμου του μεταξιού. Και η εξαιρετική σύμπτωση είναι πως σε ό,τι αφορά το “one road”, δηλαδή τη θαλάσσια διασύνδεση της Κίνας με τον δυτικό κόσμο, η Ελλάδα είναι πρώτος ευρωπαϊκός σταθμός.
Όμως και σε ό,τι αφορά τη σιδηροδρομική και την οδική ζώνη, πάλι η Ελλάδα είναι ο πρώτος σημαντικός δρόμος στην Ευρώπη, άρα η στρατηγική της Κίνας να αναπτύξει την οικονομική συνεργασία και τη διασύνδεσή της -εμπορική και οικονομική- με τον δυτικό κόσμο και με την Ευρώπη περνάει μέσα από την Ελλάδα».
Αλλά και ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα, Ζου Σιαολί, ο οποίος συμμετέχει στις συνομιλίες στο Πεκίνο σημείωσε πως «η συμφωνία με την Cosco -όπως είπε και ο πρωθυπουργός σας Αλέξης Τσίπρας- είναι μόνο η αρχή, το κεφάλι του δράκου. Θα ακολουθήσουν τα χέρια, τα πόδια, ολόκληρο το σώμα του».
Επισήμανε πως «η σημασία του προγράμματος της Cosco για το λιμάνι του Πειραιά δεν αφορά μόνο την ελληνοκινεζική συνεργασία στο ίδιο το λιμάνι, αλλά αποτελεί ένα σύμβολο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σύμβολο της εμπιστοσύνης της Κίνας στην ελληνική αγορά».
Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Κίνας, «υπάρχει πολλή ενέργεια για συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στον εμπορικό, αλλά και στον πολιτιστικό και τον επιστημονικό» και μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Cosco στις 8 Απριλίου έχει δεχτεί «δεκάδες αιτήσεις από άλλες αντιπροσωπείες από την Κίνα, οι οποίες θέλουν συνεργασία με την Ελλάδα».