ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρεις επιδημιολόγους πεδίου στέλνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες επιδημιολογικής επιτήρησης στις δομές που φιλοξενούνται πρόσφυγες. Επίσης, σε συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές αρχές βρίσκεται το ελληνικό υπουργείο Υγείας για την καθολική εμβολιαστική κάλυψη των προσφύγων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο Ανδράς Ξανθός, αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα δήλωσε ότι στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του τμήματος επιδημιολογικής επιτήρησης και απόκρισης του ECDC, Δρ Ντένις Κουλουμπιέρ διαπιστώθηκε αμοιβαία η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδος-ΕΕ ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, το ECDC θα αποστείλει άμεσα τρεις επιδημιολόγους πεδίου που θα παραμείνουν για έναν μήνα στη χώρα μας, και στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από άλλους συναδέλφους τους, ώστε να βελτιωθεί το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης των προσφυγικών πληθυσμών.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο, «οι ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες θα προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στο ήδη καλό έργο που κάνουν οι ελληνικοί φορείς με τη δήλωση κρουσμάτων λοιμωδών νοσημάτων, μέσω του ειδικού εντύπου του ΚΕΕΛΠΝΟ».

Ωστόσο, ο κ. Μπασκόζος αναγνώρισε την ανάγκη αυξημένης προσοχής, καθώς με την εναλλαγή των εποχών αλλάζουν και τα νοσήματα. «Θα δώσουμε έμφαση σε νοσήματα που μεταδίδονται από έντομα, καθώς και σε προβλήματα υγείας που προκύπτουν από αλλοιωμένα τρόφιμα, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία στη χώρα μας» εξήγησε.

Όπως είπε, στόχος των δημοσίων φορέων υγείας είναι να υπάρχει πλήρης κάλυψη των αναγκών υγείας των προσφύγων, με απώτερο στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και του ντόπιου πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός συμπλήρωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια καθολικού εμβολιασμού των παιδιών-προσφύγων για πολυομυελίτιδα, διφθετίτιρα, τέτανο και ιλαρά, ερυθρά και παρωτίτιδα.

Ερωτώμενος για την επάρκεια εμβολίων ο κ. Ξανθός εξήγησε ότι οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» έχουν stock εμβολίων για άμεση διάθεση στην Ελλάδα και παράλληλα η χώρα είναι έτοιμη να διεκδικήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την κάλυψη του οικονομικού κόστους που συνεπάγεται το προσφυγικό.

«Από χώρα διέλευσης προσφύγων έχουμε πια μετατραπεί σε χώρα μονιμότερης παραμονής. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, περίπου 53.000 πρόσφυγες βρίσκονται σε 25 περίπου καταυλισμούς ανά την Ελλάδα. Βιώνουμε τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και προφανώς αυτό ξεπερνά τις δυνατότητες μιας μεμονωμένης χώρας. Ακόμα και τα πιο οργανωμένα κράτη θα είχαν πρόβλημα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Όμως, έχουμε την διαβεβαίωση των ευρωπαίων εταίρων μας ότι θα μας βοηθήσουν να καλύψουμε το οικονομικό κόστος. Ήδη έχουμε λάβει 3,3 εκατομμύρια ευρώ που μεταξύ άλλων θα καλύψει και την πρόσληψη προσωπικού που αφορά δομές υγείας. Στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Υγείας στο Άμστερνταμ το προσεχές Σαββατοκύριακο θα τεθεί εκ νέου το ζήτημα της κοινοτικής χρηματοδότησης για το προσφυγικό» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Τέλος, ο κ. Ξανθός επεσήμανε την ανάγκη να πεισθούν οι πρόσφυγες να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, για να έχουν καλύτερη υγειονομική φροντίδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *