DISCOUNT MARKT: ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΚΑΙ «ΞΕΖΟΥΜΙΣΜΑ» ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ…

«Υποτίθεται ότι δουλεύεις 4ώρο, αλλά σχεδόν ποτέ δεν δουλεύεις 4ώρο. Εργάζεσαι παραπάνω αλλά δεν πληρώνεσαι για την έξτρα αυτή εργασία. Αν κάτσεις παραπάνω από 1 ώρα, συνήθως την σημειώνουν, αλλά τα 20, 30, 40, 50 λεπτά που εξακολουθείς να εργάζεσαι, ακόμη και μετά το πέρας του 4ώρου, καταλήγουν… «υπέρ πίστεως και πατρίδας». Δεν την πληρώνεσαι την έξτρα δουλειά που προσφέρεις. Το άλλο μεγάλο πρόβλήμα εντοπίζεται στην πρωϊνή βάρδια που πιάνει δουλειά από τις 08:00 έως τις 12:00. Πρέπει να ερχόμαστε μια ώρα νωρίτερα, από τις 07:00 δηλαδή, για να ετοιμάσουμε to μαγαζί, να το καθαρίσουμε, να βγάλουμε έξω την μαναβική κτλ…Αυτή την ώρα όμως, που αποτελεί χρόνο εργασίας για εμάς, δεν την πληρωνόμαστε. Καταλήγει και αυτή υπέρ της επιχείρησης. Η ουσία είναι ότι η εταιρεία απασχολεί εργαζόμενους για τις δικές της δουλειές χωρίς να τους πληρώνει. Αυτό ισχύει και για την απογευματινή βάρδια. Το σούπερ μάρκετ μπορεί να κλείνει κανονικά στις 9 αλλά κανείς δεν φεύγει εκείνη την ώρα. Την ώρα ή τις ώρες που θα κάτσουν παραπάνω οι εργαζόμενοι έως ότου το μαγαζί είναι έτοιμο να βάλει λουκέτο…δεν τις πληρώνονται. Και το βράδυ, η παραπάνω ώρα είναι μίνιμουμ 1,5. Έχω δει συναδέλφους να φεύγουν και 3 τα χαράματα από το μαγαζί και την επόμενη ημέρα δούλευαν πρωϊ. Μια σημαντική διαφορά: Οι πρωϊνές βάρδιες, αν κάτσουν παραπάνω από 1 ώρα, το πιθανότερο είναι να σημειωθεί η υπερωρία τους, κάτι που δεν ισχύει για τις απογευματινές που εργάζονται π.χ. 17:00 έως 21:00. Αυτοί δεν παίρνουν τίποτα. Παράλληλα, η εντατικοποίηση των ρυθμών εργασίας είναι δραματική. Στα Discount δεν πρέπει κανείς να σε δει να στέκεσαι χωρίς να κάνεις τίποτα, δεν πρέπει να ξοδεύει δευτερόλεπτο ο εργαζόμενος έτσι. Ακούω πολλές φορές, και από συναδέλφους μου πιο παλιούς, να λένε «κάνε κάτι, το οτιδήποτε, ακόμη και όταν δεν έχεις δουλειά να προσποιείσαι πως δουλεύεις. Έχουν παντού κάμερες και βλέπουν τα πάντα». Σε πολλά καταστήματα επίσης, δεν υπάρχουν καν καρέκλες για τις ταμίες. Είναι υποχρεωμένες να είναι διαρκώς όρθιες. Αυτό και αν δεν είναι παράλογο. Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι όρθιοι, ακόμη και όταν η φύση της δουλειάς τους επιτρέπει το κάθισμα» δηλώνει στο bangladeshnews.gr εργαζόμενος στα Discount Markt Θεσσαλονίκης.

20160707_144059

Ο ΝΕΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ «ΒΟΛΙΚΟΣ» ΚΑΙ Ο ΑΚΟΜΗ ΝΕΟΤΕΡΟΣ…ΙΔΑΝΙΚΟΣ. 

«Δεν διστάζουν να απολύσουν κόσμο. Μέσα στα σούπερ μάρκετ βλέπεις μόνο νέους εργαζόμενους. Απολύουν πριν προλάβει κάποιος να «αναρριχηθεί» μισθολογικά, μάθει για τα δικαιώματα του και τα απαιτήσει. Τους βολεύει να έχουν νέους υπαλλήλους για να τους κάνουν ότι θέλουν. Φθηνούς εργαζόμενους. Εγώ που είμαι κάτω των 25, παίρνω 264 ευρώ μηνιάτικο και αυτοί που είναι πάνω από 25 παίρνουν 310 ευρώ. Δεν υφίσταται καμιά σημαντική διαφορά. Στην επιχείρηση αυτή είσαι αναγκασμένος να εργαστείς σε όλα τα πόστα. Ο αποθηκάριος μπορεί να γίνει ταμίας και η ταμίας αποθηκάριος. Δεν υπάρχουν ξεκάθαροι ρόλοι. Το βασικό πάντως είναι, πως στην δουλειά αυτή, οι εργαζόμενοι δουλεύουν σκληρά για «ψίχουλα». Έτσι και αλλιώς, για αυτό τον λόγο η διοίκηση επιλέγει αυτούς που επιλέγει. Ξέρει τι κάνει…».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ…

Το bangladeshnews. gr επικοινώνησε με τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στα Λαγυνά Θεσσαλονίκης προκειμένου να γνωστοποιήσει τις καταγγελίες του εργαζόμενου της. Λίγο αργότερα, είχαμε στα χέρια μας, την επίσημη ανακοίνωση από τα Discount Markt: «Aναφερόμενοι στην «ανώνυμη» καταγγελία που έθεσε υπ’όψιν μας συνεργάτης σας, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής: Η εταιρεία μας δεν μπορεί να παρακολουθήσει, ούτε βεβαίως να απαντήσει σε ανώνυμες καταγγελίες που σαφώς εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες από αυτές που φαινομενικά επιδιώκουν. Θέλουμε πάντως να τονίσουμε κατηγορηματικά και προς πάσα κατεύθυνση, ότι τέτοιες ενέργεις δεν δύνανται ούτε το ηθικό μας να πτοήσουν, ούτε να αναστείλουν την προσπάθεια που καθημερινά καταβάλλουμε, με στόχο την υγιή ανάπτυξη και την επέκταση της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας. Γνωρίζουμε ότι είμαστε μία από τις ελάχιστες επιχειρήσεις του κλάδου που έχουν παραμείνει σε ελληνικά χέρια και για τον λόγο αυτό, παρά τις αντίξοοες συνθήκες, θα συνεχίζουμε με τον ίδιο ζήλο να διασφαλίζουμε την δυνατότητα απασχόλησης στο σύνολο του προσωπικού και των συνεργατών που διατηρούμε με όρους αξιοπρέπειας, ευσυνειδησίας και τηρώντας το σύνολο των υποχρεώσεων που ορίζονται από την ισχύουσα εργατική νομοθεσία. Με βάση το περιεχόμενο της ανώνυμης αυτής καταγγελίας, είναι απολύτως βέβαιο, ότι το πρόσωπο που την εμπνεύστηκε, είτε δεν έχει σχέση με την επιχείρηση, είτε αγνοεί και δεν δύναται να κατανοήσει ουσιώδεις όρους των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού των καταστημάτων, ούτε τους όρους αμοιβής των εργαζομένων μας, ούτε πολύ περισσότερο, το περιεχόμενο των συμφωνιών που νομίμως έχουμε συνάψει μαζί τους. Με την επιφύλαξη κάθε άλλου δικαιώματος μας για την «Εγνατία ΑΕ»- Γεώργιος Γούλας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας».

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ…

«Tυγχάνει να έχω γνωστούς που εργάζονται στα Discount Markt και είμαι σε θέση να σας πω, πως οι καταγγελίες του εργαζόμενου που παραθέτετε, είναι απόλυτα αληθείς. Στο 100%. Οι απλήρωτες υπερωρίες είναι καθεστώς, όπως άλλωστε και οι εναλλαγές καθηκόντων. Δεν απολύουν μόνο γρήγορα, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στις προσλήψεις νέων ανθρώπων που συνοδεύονται από περιορισμένους μισθούς και δικαιώματα, αλλά ουκ ολίγοι εργαζόμενοι αναγκάζονται μετά από λίγο να παραιτηθούν λόγω των συνθηκών που αντιμετωπίζουν. Τα «Discount Μarkt» μπορεί να είναι φαινομενικά μια μικρή αλυσίδα εμπορίας τροφίμων, αλλά στην πραγματικότητα ακολουθούν τις μεθόδους και τις τακτικές των μεγάλων «παικτών» του κλάδου. Η εν λόγω εταιρεία «ξεζουμίζει» και αυτή τους εργαζόμενους της με μοναδικό σκοπό την μεγιστοποίηση των κερδών της» υποστηρίζει στο bangladeshnews.gr, η Καλαμαρά Γαρυφαλλιά, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

3 thoughts on “DISCOUNT MARKT: ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΚΑΙ «ΞΕΖΟΥΜΙΣΜΑ» ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ…

  • Pingback: Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ SUPER MARKET DISCOUNT MARKT ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Triklopodia

  • 11 Ιουλίου 2016 at 16:37
    Permalink

    Ετσι και χειρότερα είναι τα πράγματα στο my markeΤ
    Ο γιος μου είναι φοιτητής και δουλεύει στο σμ ταμίας
    Αλλά το κουβαλημα πάει σύννεφο
    Αυτό τον καιρό που άλλαξε η επιχείρηση χέρια από Βερόπουλος σε my market
    δουλεύει από τις 8:00 το πρωί έως το κλείσιμο 21:00 αλλά έρχεται σπίτι 22:00
    Τον έχουν προσλάβει τετράωρο υποτιθετε
    Με μισθό 230€
    Πήρε το μηνιάτικο και βλέπει 180€
    Αν δεν τον πληρώσουν κανονικά αυτού του καιρού τις υπερωρίες θα τους κάνω καταγγελία , δεν πάει αλλο του έχουν πιεί το αίμα

    Reply
  • 8 Ιουλίου 2016 at 16:56
    Permalink

    Να μην πούμε ότι σε τρέχουν από μαγαζί σε μαγαζί να κουβαλας πράγματα

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *