ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ

Διήμερο εκδηλώσεων για την προσφυγιά θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα στην περιοχή της Σταυρούπολης, υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και με την υποστήριξη της οργάνωσης «Άρσις».

Για την ερχόμενη Κυριακή στις 5 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί ομιλία του συγγραφέα Παύλου Κανονίδη στο εντευκτήριο του συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης. Τη Δευτέρα στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης «Χρήστος Τσακίρης». Εκεί θα μπορούν όλοι να φέρουν τρόφιμα ή είδη πρώτης ανάγκης αντί για εισιτήριο.

«Βλέπουμε σήμερα να συμβαίνουν όσα ακούγαμε από τους παππούδες μας. Θέλουμε να απαλύνουμε τον πόνο των προσφύγων» ανέφερε, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», Κώστας Παπαδόπουλος. Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Συλλόγου για τη διοργάνωση του διημέρου λόγου και τέχνης, σε συνεργασία με το Ράδιο Ακρίτες και τη μηνιαία εφημερίδα Εύξεινος Πόντος, ο καλλιτέχνης Γιώργος Πουλαντζακλής τόνισε ότι σκοπός των εκδηλώσεων αυτών είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου στο θέμα της προσφυγιάς καθώς οι μνήμες των ποντίων από την προσφυγιά που γνώρισαν είναι ακόμη ζωντανές. «Θέλουμε να δώσουμε μια νότα αισιοδοξίας και παρηγοριάς και οι μνήμες να μείνουν ζωντανές. Πρέπει οι Έλληνες να είμαστε σε εγρήγορση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Το δράμα των προσφύγων είναι η κινητήρια δύναμη για την διοργάνωση του διημέρου» είπε, από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης και τόνισε ότι «σε γενικές γραμμές ο ελληνικός λαός επειδή έχει ακούσματα και βιώματα προσφυγιάς είναι πιο ευαισθητοποιημένος στο θέμα παρά τις σειρήνες της ξενοφοβίας, του εθνικισμού και του ρατσισμού».

«Στις αρχές του περασμένου αιώνα ο ελληνισμός ξεριζώθηκε από τη Μικρά Ασία και σήμερα στη Συρία γίνεται μια νέα ανακατανομή του πληθυσμού. Οι μεγάλοι βομβαρδίζουν και ο πληθυσμός ξεριζώνεται. Ο πόνος της προσφυγιάς έγινε τραγούδι και αυτά τα τραγούδια θα ερμηνευτούν στη συναυλία της ερχόμενης Δευτέρας» πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα οι καλλιτέχνες Αχιλλέας Βασιλειάδης, Πολύκαρπος Κοντοζίδης, Μελίνα Χατζηκαμάνου και μουσικοί από το τμήμα του μουσικού εργαστηρίου των Ακριτών του Πόντου Σταυρούπολης, θα ερμηνεύσουν, υπό την μουσική επιμέλεια του Γιώργου Πουλαντζακλή, ποντιακά τραγούδια σε μουσική και στίχους ανώνυμων και επώνυμων που περιγράφουν τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.

Τα ρούχα και τα τρόφιμα που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν στην οργάνωση «Αρσις» για να τα διαθέσει στη συνέχεια στους πρόσφυγες ενώ όσα χρήματα δώσουν εθελοντικά οι θεατές θα διατεθούν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να κάνουν δωρεά on line στο www.unhcr.gr/how2help ή κατάθεση χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Alpha Bank 101-00-2002055436, IBAN GR89 0140 1010 1010 0200 2055 436 και της Τράπεζας Πειραιώς 5055011562-423, ΙΒΑΝ Gr11 0172 0550 0050 5501 1562 423.

Πηγή: www.seleo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *