DAILY MAIL: «ΝΕΑ ΛΕΣΒΟΣ» Η ΣΙΚΕΛΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ

Ως τη «νέα Λέσβο» χαρακτηρίζει τη Σικελία η Daily Mail, μετά τις χιλιάδες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών που έχουν σημειωθεί στο νησί τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι αφίξεις έχει σημειωθεί αύξηση κατά 90% τους πρώτους 3 μήνες του 2016, ενώ μόνο τις τελευταίες τρεις μέρες έφτασαν στις ακτές του περισσότεροι από 6.000 μετανάστες.

Η MailΟnline βρέθηκε μέσα σε ένα από τα σωστικά πλοία που μετέφεραν 900 άτομα στο λιμάνι του Παλέρμο, τη στιγμή που πολλοί άλλοι μεταφέρονταν με ασφάλεια σε άλλα λιμάνια. Όπως σημειώνει στο δημοσίευμά της, οι επίσημοι αριθμοί αναφέρουν ότι από τον Ιανουάριο, έφτασαν στην Ιταλία μέσω θαλάσσης σχεδόν 20.000 μετανάστες, τη στιγμή που την ίδια περίοδο το 2015 ο αριθμός άγγιζε μόνο τις 10.000.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την περασμένη νύχτα, οι μετανάστες διασώθηκαν 30 μίλια από τις ακτές της Λιβύης από ένα ευρωπαϊκό πολεμικό πλοίο το οποίο είχε διανύσει 750 μίλια για να τους παραλάβει. «Ένας από τους υπαλλήλους του ναυτικού χαρακτήρισε την διαδικασία ως “υπηρεσία ταξί”», σημειώνει το δημοσίευμα στο οποίο περιγράφεται καρέ καρέ η διάσωση και μεταφορά σε ασφαλές λιμάνι.

Αυτό που αποτελεί ευχάριστη έκπληξη ωστόσο είναι ένα βίντεο στο οποίο ένας Νορβηγός στρατιώτης που συμμετείχε στη διαδικασία διάσωσης φαίνεται να «κολλάει πέντε» με τους μετανάστες που αποβιβάζονται στο λιμάνι.

Όπως σημειώνεται, ανάμεσα στους μετανάστες που έφυγαν από χώρες όπως η Γκάνα και η Νιγηρία για να καταλήξουν στη Λιβύη και από εκεί στις ιταλικές ακτές (μέσω του πολεμικού που τους διέσωσε) βρίσκονταν 25 γυναίκες, 3 παιδιά, ένας σοβαρά άρρωστος άντρας και ένας τυφλός νεαρός σε αναπηρική καρέκλα.

«Από την περασμένη Πέμπτη, το πλοίο μου μετέφερε 1.650 μετανάστες εδώ», δήλωσε ο διοικητής του Siem Pilot, του πλοίου που διέσωσε τους μετανάστες. «Αυτό είναι ο πληθυσμός μίας μικρής πόλης της Νορβηγίας που μεταφέρθηκε εδώ με ένα μόνο πλοίο σε μία μόλις εβδομάδα -και η μεταναστευτική περίοδος δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Είναι εντυπωσιακό», συνεχίζει ενώ αναφέρει και πόσο επικίνδυνα είναι τα πλοιάρια που τους μεταφέρουν.

«Μπορεί να είναι αλήθεια ότι η παρουσία μας ενθαρρύνει περισσότερους μετανάστες, αλλά δεν είναι δική μου δουλειά να μιλάω για τα πολιτικά. Το να σώζεις περίπου 1.000 ζωές σε μία μέρα είναι τελικά μία καλή μέρα στο γραφείο», τονίζει.

Η κατάσταση πάντως έχει αρχίσει να πιέζει τις οργανώσεις που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους μετανάστες. «Ο υπερπληθυσμός, η έλλειψη νομικής πληροφόρησης, η έλλειψη προστασίας και οι ολόπλευρα επισφαλείς και αναξιοπρεπείς συνθήκες με τις οποίες οι άνθρωποι φθάνουν στη Σικελία συνεχίζονται», είπε ο Stefano di Carlo, Επικεφαλής Αποστολής των ΓΧΣ στην Ιταλία.

Η κλειστή Βαλκανική Οδός και οι Σύροι πρόσφυγες

Η απότομη αύξηση όμως είναι ανησυχητική με σχεδόν 6.000 άτομα να φτάνουν τις τελευταίες τρεις μέρες. «Αυτό δεν συμβαίνει κάθε μέρα τον τελευταίο μήνα και είναι πολύ νωρίς να πούμε αν η ροή θα συνεχιστεί. Είμαστε σίγουρα όμως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», σημειώνει εκπρόσωπος.

Σε τι μπορεί να οφείλεται όμως αυτή η αύξηση των ροών; Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο ένας λόγος είναι η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στη Λιβύη και ο άλλος η κλειστή Βαλκανική Οδός.

«Πολλοί πιστεύουν ότι το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού μέσω της Ελλάδα θα οδηγήσει τους Σύρους να ακολουθήσουν το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα προς την Ιταλία, κάτι που θα πολλαπλασιάσει τον αριθμό των νεοεισερχόμενων», τονίζει η Daily Mail που αναφέρεται και στις δηλώσεις του Ντόνλαντ Τουσκ ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα μεγιστοποιήσει την πίεση στην Σικελία. Μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η προσοχή πρέπει να στραφεί στην «κεντρική Ευρωπαϊκή Οδό». «Πρέπει να ετοιμαστούμε να δείξουμε αλληλεγγύη στην Ιταλία και τη Μάλτα» σημείωσε.

Η τελευταία φορά που καταγράφηκε μεγάλος αριθμός Σύρων στη Σικελία ήταν το 2014 πριν στραφούν προς τη Βαλκανική Οδό. ,«Νομίζουμε ότι οι Σύροι παίρνουν τον χρόνο τους τώρα για να οργανώσουν μια νέα διαδρομή από τη Τουρκία στην Σικελία», είπε ο διοικητής του νορβηγικού πολεμικού που συμμετέχει μαζί με άλλα στις επιχειρήσεις διάσωσης. «Ο επόμενος μήνας είναι που πιστεύουμε ότι θα ξεκινήσουν τα προβλήματα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *