«ΧΕΙΡΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ» ΤΗΣ ΕΛΠΕ ΣΤΟ HOT SPOT ΤΗΣ ΧΙΟΥ
Την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων «HELPE VILLAGE» στη Χίο που κατασκευάστηκε με τη συνδρομή των Ελληνικών Πετρελαίων ανακοίνωσε την Κυριακή η εταιρεία.
Το Κέντρο βρίσκεται στην έκταση του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ, στο χωριό Χαλκειός της Δημοτικής Ενότητας Καμποχώρου και για τη λειτουργία του τα ΕΛΠΕ προσέφεραν υποδομή και εξοπλισμό.
Μπορεί να στεγάσει αξιοπρεπώς πάνω από 1.100 πρόσφυγες σε 75 οικίσκους, που μετασκευάστηκαν σύμφωνα με τις απαιτούμενες διεθνείς προδιαγραφές πριν μεταφερθούν στο νησί. Από αυτούς οι 67 οικίσκοι διαθέτουν κοιτώνες, έπιπλα και συστήματα ψύξης – θέρμανσης, και καλύπτουν συνολική έκταση 2.655 τετραγωνικών μέτρων ενώ άλλοι 8 επιφάνειας 309 τ.μ. μετασκευάστηκαν σε χώρους υγιεινής.
Για την ολοκλήρωση του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων της Χίου υπήρξε συνεργασία των ΕΛ.ΠΕ με τα συναρμόδια υπουργεία, Εθνικής Αμύνης και Εσωτερικών, ενώ στις εργασίες συνέδραμαν το Πυροσβεστικό Σώμα και ο Ελληνικός Στρατός.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι πρόσφυγες θα παραμένουν στο hot spot έως 72 ώρες για την ταυτοποίησή τους, ενώ επικεφαλής του Κέντρου αναλαμβάνει αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού.
Στο νησί μεταβαίνει τη Δευτέρα αντιπροσωπεία των ΕΛ.ΠΕ, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Γρηγόρη Στεργιούλη. Η αντιπροσωπεία των ΕΛΠΕ θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνικών φορέων της Χίου, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν δράσεις υπέρ των κατοίκων του νησιού.
Στην αποστολή συμμετέχουν εθελοντές οι οποίοι και θα διανείμουν στους πρόσφυγες 200 σακίδια πλάτης με αντικείμενα προσωπικής υγιεινής και τρόφιμα. Την προσπάθεια για τη δημιουργία του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας συνδράμουν και οι εργαζόμενοι στον Όμιλο οι οποίοι συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης και ατομικής υγιεινής για τους πρόσφυγες.
Το hot spot Χίου είναι το δεύτερο που τίθεται σε λειτουργία. Έως σήμερα λειτουργούσε μόνο ένα κέντρο στη Λέσβο. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι έως την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου θα τεθούν σε λειτουργία και τα υπόλοιπα hot spot, που έχουν χωροθετηθεί σε Σάμο, Λέρο και Κω.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία κατασκευής χώρων προσωρινής φιλοξενείας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη (Διαβατά) και τον Πειραιά (Σχιστό).