«ΧΑΡΑΤΣΙ» ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΣΑΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΦΕΡΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Σε θρίλερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση Αθήνας-δανειστών σε σχέση με το φορολογικό με την ελληνική πλευρά να καταθέτει νέα πρόταση μήπως και εκτονώσει τις πιέσεις – κυρίως από το ΔΝΤ – να φορολογηθούν για πρώτη φορά και τα πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Το επίδικο αντικείμενο είναι το όριο του αφορολόγητου στην συνάντηση που έγινε στον 6ο όροφο του ΥΠΟΙΚ μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών, επιχειρώντας να βρουν συμβιβαστική λύση.
Οι δανειστές επιμένουν στη φορολόγηση χαμηλών εισοδημάτων ενώ η ελληνική πλευρά επιδιώκει να «σπρώξει» τις επιβαρύνσεις προς τα μεσαία εισοδήματα.
Η φορολόγηση αυτή, για την οποία εμμένει το ΔΝΤ, ζητείται να γίνει είτε με μείωση του αφορολόγητου της φορολογικής κλίμακας είτε με μείωση του αφορολόγητου της έκτακτης εισφοράς.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 9.550 ευρώ, σήμερα καλύπτεται από το αφορολόγητο, με βάση την ελληνική πρόταση που προβλέπει αύξηση του συντελεστή από το 22% στο 22,5% θα πληρώσει φόρο 49 ευρώ, ενώ αν περάσει η πρόταση των δανειστών θα κληθεί να καταβάλει 501 ευρώ.
Προκειμένου να ξεπεραστούν αυτές οι πιέσεις, η ελληνική πλευρά έχει χαμηλώσει τον πήχυ των επιβαρύνσεων στις 20.000 ευρώ στοχεύοντας στα μικρομεσαία εισοδήματα.
Η ελληνική πρόταση προβλέπει ότι στα εισοδήματα της τάξης των 20.000 θα εφαρμόζεται συντελεστής 30%.
Αυτό σημαίνει ότι εισόδημα 25.000 ευρώ που σήμερα επιβαρύνεται με φόρο 3.800 ευρώ, αν προκριθεί η ελληνική πρόταση το ποσό αυτό θα αυξηθεί στα 4.300 ευρώ, ενώ με την πρόταση των δανειστών θα ανέλθει στα 3.900 ευρώ.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, το 36% των μισθωτών έχει αποδοχές κάτω από 700 ευρώ.
Τα έσπασαν για τα «κόκκινα» δάνεια
Νωρίτερα ωρίς αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου για τα «κόκκινα» δάνεια.
Η απόσταση των δύο πλευρών είναι μεγάλη και συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου το Σάββατο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδίως το ΔΝΤ επέμεινε στην άποψη «όλα στο σφυρί», με αποτέλεσμα να μην επέλθει συμφωνία.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι θεσμοί φέρονται να κάνουν μια παραχώρηση εξαιρώντας από την πώληση την α’ κατοικία, ωστόσο με τα κριτήρια και τα όρια που πιθανότατα ισχύουν για τον νόμο Κατσέλη.
Επιπλέον, δέχονται κάποια επιχειρηματικά δάνεια που συνδέονται με α’ κατοικία, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά δάνεια ΜμΕ που είχαν ληφθεί με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.