BOΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ: ΕΝ ΜΕΣΩ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ «ΚΑΒΑΛΟΥΝ» ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΥΛΙΚΑ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ…

«H έλλειψη προσωπικού συνιστά τεράστιο πρόβλημα. Δεν έχουν πραγματοποιηθεί σοβαρές προσλήψεις εδώ και χρόνια. Το 1/3 του προσωπικού περίπου έχει φύγει χωρίς να αντικατασταθεί. Πριν από 10 χρόνια εργάζονταν τέσσερις νοσηλεύτριες στην απογευματινή/νυχτερινή βάρδια. Πλέον, σε εφημερία θα συναντήσεις το πολύ…2 νοσηλεύτριες απόγευμα/βράδυ. Κάποτε λέγανε πως οι αναπληρώτριες προϊστάμενες εργάζονταν μόνο πρωϊ. Τώρα, λόγω των συνθηκών, εργάζονται και αυτές απόγευμα/βράδυ. Η έλλειψη προσωπικού δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Μας λείπουν και υλικά. Από τα πιο απλά έως τα πιο σύνθετα. Γάζες, σύριγγες, αδιάβροχα, υλικά χειρουργείου και άλλα πολλά. Να φανταστείτε πως φεύγουν νοσηλευτές, ακόμη και εν μέσω χειρουργείων, για να «πεταχτούν» σε κοντινά νοσοκομεία με… «αποστολή» την εύρεση υλικών που μας λείπουν. Εδώ και ένα χρόνο, αυτό συμβαίνει συνέχεια. Σκεφτείτε τους κινδύνους που παραμονεύουν: Ο νοσηλευτής που τρέχει του «σκοτωμού» με το δικό του όχημα για να προμηθευτεί τα απαραίτητα υλικά, είναι πιθανό να υποστεί ατύχημα στον δρόμο. Μπορεί τελικά να μην καταφέρει να βρει το υλικό που χρειαζόμαστε για το χειρουργείο. Τα σενάρια που «παίζουν» είναι πολλά και δυσοίωνα. Και βεβαίως δεν λείπουν οι συντεχνίες και οι κλίκες, όπως και σε κάθε νοσοκομείο άλλωστε. Μπορεί η διοίκηση να…ευνοεί κάποιους εργαζόμενους εις βάρος κάποιων άλλων, με το σκεπτικό «κράτα με να σε κρατώ για να ανεβούμε στο βουνό και να μην πέσουμε από την εξουσία». Τα αλληλοδιαπλεκόμενα συμφέροντα είναι πολύ ισχυρά. Π.χ., αν είσαι νοσηλεύτρια και έχεις βλέψεις να γίνεις προϊσταμένη είναι απαραίτητο να κάνεις κάποια…πράγματα. Η νοσηλευτική διοίκηση μπορεί να σε τοποθετήσει στην θέση που επιθυμείς αρκεί να είσαι πειθήνια, υπάκουη και να μην δημιουργείς προβλήματα με την συμπεριφορά σου. Κοντολογίς να πράττεις ότι λέει η διοίκηση, κάνοντας τα «στραβά» μάτια…σε ότι «στραβό» βλέπεις. Το ίδιο ισχύει αν είσαι γιατρός και έχεις βλέψεις για μια διευθυντική θέση. Αν… «συμπλεύσεις» με την διοίκηση είναι πολύ πιθανό να πετύχεις τον στόχο σου. Αυτές οι τακτικές συνέβαιναν παντού και πάντα στην Ελλάδα. Και εξακολουθούν να συμβαίνουν. Ο χώρος της υγείας δεν αποτελεί εξαίρεση» δηλώνει απογοητευμένη στο bangladeshnews.gr βοηθός νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο Παιδών «Π. & Α. Κυριακού».

AGLI9

ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΣΧΕΔΟΝ… «ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ»!

«Η μεγαλύτερη παρανομία που συντελείται όμως, είναι η χρησιμοποίηση των βοηθών νοσηλευτών…ως νοσηλευτών. Οι βοηθοί και οι νοσηλευτές κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα, αν και τυπικά τα καθήκοντα τους είναι διαφορετικά. Όλοι ανεξαιρέτως αναφέρονται απευθείας στους γιατρούς και λαμβάνουν οδηγίες από αυτούς. Πολλές φορές θα συναντήσεις έναν βοηθό νοσηλευτή να «κρατά» μόνος του ένα ολόκληρο τμήμα κατά την διάρκεια της απογευματινής ή νυχτερινής βάρδιας. Για το θέμα αυτό έχουν γίνει συζητήσεις με το Υπουργείο Υγείας και τις διοικήσεις των νοσοκομείων προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Δεν μπορούμε να μιλάμε για έλλειψη προσωπικού, για έλλειψη υλικών, για όλα εκείνα τα προβλήματα που «ταλαιπωρούν» τα νοσοκομεία μας και την ίδια ώρα να συμμετέχουμε όλοι μαζί σε μια παρανομία, η οποία μας επιφορτίζει με καθήκοντα για τα οποία δεν είμαστε πιστοποιημένοι να κάνουμε. Για το θέμα αυτό κατέθεσε και επερώτηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδης στον Πολάκη. Ο υπουργός παραδέχθηκε πως όντως υπάρχει πρόβλημα, πως πρέπει να επιλυθεί σε συνδυασμό με την αναγνώριση της μακροχρόνιας υπηρεσίας/εμπειρίας των βοηθών νοσηλευτών. Aκόμη και σε αυτό όμως αντιδρά το συντεχνιακό μας κατεστημένο, γιατί αν λυθούν τα προβλήματα αυτά, οι «μεγάλοι» και «τρανοί» συνδικαλιστές μας δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης! Σαν βοηθός νοσηλευτή δεν έχω το δικαίωμα να κάνω ενδομϋικές και ενδοφλέβιες ενέσεις, ούτε καν να χορηγώ φάρμακα στους ασθενείς από το στόμα. Αναφέρομαι γενικά στις νοσηλευτικές πράξεις. Αν κάνουμε ένα λάθος όμως, τι θα συμβεί μετά; Θα βρεθούμε στο δικαστήριο και ο δικαστής εύλογα θα μας ρωτήσει για ποιο λόγο ασχοληθήκαμε με πράγματα που δεν αφορούν τα καθήκοντα μας. Θα κατηγορηθούμε για αντιποίηση επαγγέλματος και ενδεχομένως να βρεθούμε πίσω από της…φυλακής τα σίδερα. Η αλήθεια είναι πως θα φταίω…και δεν θα φταίω».

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΝΑ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ…

«Τι εννοώ με αυτό; Όταν το νοσοκομείο σου λέει «σε χρειάζομαι γιατί δεν έχω προσωπικό», τι μπορείς να κάνεις; Δεν έχεις επιλογή. Στην πραγματικότητα όμως είμαστε ακάλυπτοι. Επομένως, είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη η αναγνώριση και η πιστοποίηση του νοσηλευτικού έργου που ασκούν οι βοηθοί νοσηλευτές τόσο στις δημόσιες όσο και στις ιδιωτικές δομές υγείας. Για να αποκατασταθεί αυτή η χρόνια αδικία αλλά και για να αποφύγουμε ενδεχόμενες κακοτοπιές…»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *