«ΑΣΥΜΦΩΝΙΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ
Εικόνα ευρωπαϊκής δυσαρμονίας για το προσφυγικό σχηματίστηκε στη Σύνοδο, με την Ελλάδα και την Αυστρία να βρίσκονται στο επίκεντρο, τις χώρες του Βίζεγκραντ να πιέζουν και την Ιταλία να ζητά κόψιμο κονδυλίων στους «απρόθυμους» ενώ η Γερμανία ποντάρει σε συμφωνία με την Τουρκία και η Κομισιόν προσπαθεί να φέρει τους «28» σε ενιαία γραμμή. Απούσας της Τουρκίας, λόγω των επιθέσεων στην Άγκυρα, η ΕΕ προσβλέπει σε συνάντηση με την τουρκική ηγεσία στις αρχές Μαρτίου.
Οι αναφορές από αξιωματούχους της ΕΕ δείχνουν προς το Σαββατοκύριακο 5ης και 6ης Μαρτίου. Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, υπενθυμίζεται, ακύρωσε την προγραμματισμένη παρουσία του στις Βρυξέλες σε αυτή τη Σύνοδο λόγω της πολύνεκρης επίθεσης στην τουρκική πρωτεύουσα.
Καίρια για το χρονοδιάγραμμα δεν είναι μόνο η πιεστική κατάσταση στο ίδιο το προσφυγικό, αλλά και το πολιτικό ημερολόγιο: Η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία υφίσταται τη μεγαλύτερη πολιτική πίεση στο εσωτερικό, περνά την «έμμεση δοκιμασία» των τριών κρατιδιακών καλπών στις 13 Μαρτίου. Νέα Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ είναι προγραμματισμένη για τις 17 και 18 Μαρτίου.
Μετά τις εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε πως «προτεραιότητα παραμένει» το συνολικό πακέτο που είχε συμφωνηθεί με την Τουρκία, με στόχο τη μείωση των προσφυγικών ροών.
«Πρέπει να αποφύγουμε τη μάχη μεταξύ σχεδίων Α’, Β’ και Γ’, δεν έχει κανένα νόημα επειδή δημιουργεί ρήγματα εντός της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά ο Τουσκ.
Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε «πολύ ικανοποιημένη» με τις συζητήσεις, σημειώνοντας πως «όλα τα μέλη της ΕΕ έδειξαν ότι θέλουν κοινή λύση».
«Δεν είναι μόνο σημαντικό ότι η ΕΕ μένει στο σχέδιο δράσης με την Τουρκία, αλλά κυρίως πως γίνεται αντιληπτό ως προτεραιότητα» υπογράμμισε η Μέρκελ μιλώντας τα ξημερώματα της Παρασκευής. «Στην Ευρώπη είμαστε πάντοτε όλοι εταίροι» ανέφερε.
Στο τραπέζι της Συνόδου βρέθηκε ιδιαίτερα η Αυστρία, καθώς τα τελευταία μέτρα στα οποία προχώρησε -με πλαφόν εισόδου προσφύγων στα σύνορα- ήταν η σαφέστερη ένδειξη στην περιοχή πως η κατάσταση κινδυνεύει να οδηγήσει τα κράτη μέλη να δράσουν μεμονωμένα.
Η Κομισιόν είχε εκφράσει ανοικτά τη διαφωνία της με τις αυστριακές κινήσεις και μετά τις εργασίες της πρώτης ημέρας, ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν ανέφερε πως εκτός από την κριτική «υπήρξε και κατανόηση» για τη Βιέννη -λέγοντας πως η θα μείνει στις αποφάσεις της.
«Υπάρχουν φυσικά εκείνοι που λένε ότι θα ήταν απλούστερο να τους πάρει όλους η Αυστρία, ή η Γερμανία και η Σουηδία, αλλά αποδείξαμε ότι πρέπει να μείνουμε σε κοινές λύσεις» τόνισε