«ΑΣΤΕΡΩ» ΚΑΙ S.W.I.M ΣΤΗ «ΜΙΚΡΗ ΛΕΣΧΗ» ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Το αφιέρωμα «5 δεκαετίες, 50 ταινίες/Η δεκαετία του ’30» της «μικρής λέσχης» κλείνει με την προβολή της ταινίας Αστέρω, η οποία προσαρμόζει το ξένο μελόδραμα στη φουστανέλα.
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Μαρτίου και ώρα 21:00. Την ταινία προλογίζει ο Σωκράτης Καμπουρόπουλος, πρώην ειδικός σύμβουλος ΕΚΕΒΙ.
Την Αστέρω επενδύουν μουσικά οι S.W.I.M. και συνοδεύει στα φωνητικά η Νατάσα Γιανναράκη. Την ταινία προλογίζει ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, κριτικός κινηματογράφου.
Η τρίτη παραγωγή της DAG Film σκιαγραφεί το πορτρέτο της βοσκοπούλας Αστέρως, την οποία υποδύεται η πολύ γνωστή ηθοποιός Αλίκη Θεοδωρίδου, κόρη της Κυβέλης και του Κώστα Θεοδωρίδη, και τον αγαπημένο της ο Κώστας Μουσούρης. Από το Χόλιγουντ δανείζεται την υπόθεσή της και η ελληνική Αστέρω, με το σενάριο να βασίζεται σε κείμενο του Παύλου Νιρβάνα – διασκευή του μυθιστορήματος της Αμερικανίδας Έλεν Χαντ Τζάκσον Ραμόνα, μιας ρομαντικής ιστορίας μεταξύ Ινδιάνων, η οποία είχε ήδη μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη από τον Ντέιβιντ Γρίφιθ.
Η Αστέρω χάνει τα λογικά της από αγάπη για έναν πλούσιο πλην όμως καλό βοσκό, συνέρχεται ωστόσο μόλις ο αγαπημένος της αποφασίζει να ακούσει τη φωνή της καρδιάς του και όχι τις προκαταλήψεις της οικογένειάς του.
Η παρουσία μεγάλων ηθοποιών, όπως ο Μουσούρης και ο Βεάκης, η ομορφιά και η κομψότητα των γυναικών, μαζί με τη διαφήμιση που είχε γίνει από τις εφημερίδες και τα περιοδικά της εποχής, τράβηξαν στην ταινία μεγάλο αριθμό θεατών, με αποτέλεσμα η Αστέρω να θεωρείται ως η πρώτη μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία του ελληνικού κινηματογράφου.
Το αισθηματικό βουκολικό δράμα, γνώριμο είδος στο ελληνικό κοινό, γαλουχημένο με τα ειδύλλια του Περεσιάδη και του Κορομηλά, συνέβαλε στο να έχει τόση μεγάλη επιτυχία αυτή η ταινία και να γίνει ουσιαστικά ο πρόδρομος του είδους των ταινιών «φουστανέλας». Στο νέο είδος της «φουστανέλας», θα βασιστούν μεγάλες εμπορικές επιτυχίες της εποχής εκείνης, βωβές και ομιλούσες. Η εξιδανίκευση της ελληνικής υπαίθρου, που την εποχή εκείνη μαστίζεται από τα δεινά της παγκόσμιας ελληνικής κρίσης, λειτουργεί ως διέξοδος απέναντι στις αντίξοες συνθήκες της καθημερινότητας. Καθώς η ελληνική διανόηση δεν έχει ακόμα στραφεί στο αστικό προλεταριάτο και την ποιμενική υποκουλτούρα για να αντλήσει έμπνευση, οι ταινίες της εποχής εκείνης προσαρμόζουν μελοδραματικά μοτίβα από το ρεπερτόριο τόσο της ελληνικής θεατρικής σκηνής όσο και της ξένης κινηματογραφικής παραγωγής. Τον Ιανουάριο του 1944 κυκλοφόρησε στις αίθουσες η ηχητική εκδοχή της κόπιας σε μουσική του Γιάννη Βιδάλη, ενώ το 1959 γυρίστηκε από τον Ντίνο Δημόπουλο το ριμέικ της ταινίας, με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη, που γνώρισε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.
Η αποκατάσταση της Αστέρως βασίστηκε στην κόπια με γαλλικούς μεσότιτλους που ανακαλύφθηκε στη Γαλλική Ταινιοθήκη το 2003, χάρη στο κοινοτικό πρόγραμμα Lumière, το οποίο από το 1992 έθεσε τις βάσεις για την επιστάμενη έρευνα στα αρχεία όλου του κόσμου προκειμένου να ανευρεθούν χαμένες ταινίες.
Η αποκατάσταση του μοναδικού αντιτύπου της ταινίας αποτελεί καρπό συνεργασίας της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της Γαλλικής Ταινιοθήκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρεμιέρα της Αστέρως, για πρώτη φορά γυρίστηκε ζουρνάλ: ο Μιχάλης Γαζιάδης έστησε τη μηχανή του και κινηματογράφησε τον Ελευθέριο Βενιζέλο, καθώς έμπαινε στον κινηματογράφο και χαιρετούσε τους αδερφούς Γαζιάδη. Στη συνέχεια, πήρε το αρνητικό, πήγε στο εργαστήριο, το εμφάνισε και «ανάβοντας μια οκά οινόπνευμα» (!) το στέγνωσε. Σε μιάμιση ώρα, μόλις τελείωσε η προβολή της ταινίας, ο Βενιζέλος που στο μεταξύ είχε δει τον εαυτό του να μπαίνει στον κινηματογράφο, ενθουσιασμένος υποσχέθηκε ότι ο ελληνικός κινηματογράφος θα έχει πλέον φορολογία μόνο 10%, μέτρο το οποίο εφάρμοσε.
Πληροφορίες:
Η προβολή της ταινίας θα γίνει στην Αίθουσα Α. Η είσοδος είναι δωρεάν για τα μέλη της «μικρής λέσχης». Τιμή εισιτηρίου για μη μέλη: 7 ευρώ.