ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΟΑΕΕ: ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ…ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝ…

Δούλευαν…δούλευαν…δούλευαν…πλήρωναν…πλήρωναν…πλήρωναν. Και όμως. Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ βρίσκονται στην χειρότερη μοίρα. Από την μια… «απολαμβάνουν» την ελληνική γραφειοκρατία μέχρι το «μεδούλι» τους, αφού η καθυστέρηση στην απονομή της σύνταξης κυμαίνεται από 18 έως 24 μήνες, ενώ σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης, η αναμονή μπορεί να ξεπεράσει και τα 2,5 χρόνια. Και από την άλλη, υπάρχουν αυτοί που χρωστούν στον ασφαλιστικό τους φορέα και δεν μπορούν να λάβουν τις συντάξεις τους, «θύματα» της οικονομικής δυσπραγίας που επέφερε η ατέλειωτη ύφεση. Όσοι οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ, η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν παρά μόνο αν πληρώσουν το ποσό που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Πιθανότητα…ανέφικτη αν αναλογιστεί κανείς την δεινή οικονομική τους θέση, που αποτυπώνεται μέσω των κλειστών καταστημάτων τους και των απλήρωτων υποχρεώσεων τους προς δημόσιο και ιδιωτικό τομέα…Την ίδια ώρα ο ΟΑΕΕ «ψυχορραγεί» λόγω της δραστικής υποχρηματοδότησης του από το κράτος και των οφειλών των ασφαλισμένων του, που αν και θέλουν, αδυνατούν να καταβάλλουν τις οφειλές τους. Αυτούς ποιος θα τους φροντίσει;

oaee

ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΕΧΩ ΦΤΑΣΕΙ ΟΤΑΝ ΠΑΡΩ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΥ;

«Βγήκα στη σύνταξη με 36 χρονιά εργασίας, στα 60. Ήμουν από την «φουρνιά» των τελευταίων τυχερών που πρόλαβαν. Κατέθεσα τα χαρτιά μου τον Δεκέμβριο του 2014. Έπρεπε να περιμένω 9 μήνες μέχρι να εγκριθεί η προσωρινή σύνταξη, αυτή που ονομάζουμε έναντι, και μέχρι σήμερα, 15 μήνες μετά, περιμένω να μου καταβληθεί η κανονική μου σύνταξη. Όλες μου οι οχλήσεις προς τον ΟΑΕΕ έλαβαν την ίδια απάντηση: «Δεν υπάρχουν χρήματα, περιμένουμε να…απαλλαγούμε από κάποιες συντάξεις έτσι ώστε να τις αντικαταστήσουμε με αυτές των νέων δικαιούχων». Ο υπάλληλος προφανώς εννοούσε ότι η διοίκηση του ΟΑΕΕ περιμένει…εναγωνίως να πεθάνει ένας αριθμός συνταξιούχων προκειμένου να μας δώσει τις συντάξεις τους. Και πάει λέγοντας. Προσέξτε: Μιλάμε για ένα συνταξιούχο, σαν και εμένα, που ευτυχώς δεν χρωστούσε, με όλα του τα χαρτιά συμπληρωμένα. Σκεφτείτε τι Γολγοθά τραβούν όσοι χρωστάνε ή τους λείπει κάποιο χαρτί» δηλώνει στο bangladeshnews. gr o Παναγιώτης Σαμπλίδης, συνταξιούχος του ΟΑΕΕ από την Αθήνα.

oaee_11

ΠΟΛΥ «ΣΚΟΥΡΑ» ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20.000 ΕΥΡΩ. ΝΙΩΘΟΥΝ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥΣ, ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ…

«O συνταξιούχος που χρωστά έως και 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ μπορεί να προχωρήσει σε διευθέτηση των οφειλών του με το ασφαλιστικό ταμείο. Τα χρέη του μπορούν να πληρωθούν σε 48 δόσεις μέσω της σύνταξης του. Δηλαδή το κράτος θα αφαιρεί από τις συντάξιμες αποδοχές του κάθε μήνα ένα ποσό, έως ότου αποπληρωθεί συνολικά η οφειλή του. Το μεγάλο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν όσοι χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ, καθώς το κράτος τους υποχρεώνει από την στιγμή που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν, να εξοφλήσουν το ποσό που υπερβαίνει τις 20.000 εντός δύο μηνών. Δηλαδή αν κάποιος χρωστά 25.000 ευρώ, πρέπει πρώτα να αποπληρώσει τις 5.000 ευρώ έτσι ώστε να του καταβληθεί η σύνταξη, εντασσόμενος παράλληλα και στις σχετικές ρυθμίσεις. Αν δεν κατορθώσει να πληρώσει την διαφορά, χάνει και την ημερομηνία κατάθεσης του, δηλαδή δεν θα μπορεί να διεκδικήσει τα αναδρομικά του τα οποία μπορεί να είναι ένα σεβαστό, ποσό ενώ δεν θα μπορεί να λάβει ούτε την σύνταξη του» εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ. ΑΣ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.

«Εμείς από την πλευρά μας τι λέμε; Το ποσό που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ να παγώνει και να κεφαλαιοποιείται. Να μετατρέπεται σε ασφαλιστικό χρόνο τον οποίο θα αποποιείται ο συνταξιούχος προκειμένου να καταβληθεί η σύνταξη του από το κράτος. Τι σημαίνει αυτό; Οι οφειλές του γίνονται ασφαλιστικός χρόνος, δηλαδή αν χρωστά 30.000 ευρώ, βλέπουν οι ειδικοί σε τι ασφαλιστικό χρόνο αντιστοιχούν οι οφειλές που υπερβαίνουν τις 20.000 και του αφαιρούνται αναλόγως από την σύνταξη. Δεν παίρνει δηλαδή χρήματα για τις ασφαλιστικές κλάσεις που δεν πλήρωσε. Παίρνει κανονικά σύνταξη αλλά μικρότερη. Η πρόταση μας είναι τεκμηριώμενη με πίνακες, έχει προωθηθεί μέχρι την Κομισιόν και αποτελεί ένα από τα βασικά μας αιτήματα για ένταξη στο νέο ασφαλιστικό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, αν το μέτρο αυτό εφαρμοστεί στο 50% των συνταξιούχων, ο ΟΑΕΕ θα εισπράξει περίπου 4 δισ. ευρώ. Χρήματα που δεν θα εισέπραττε ποτέ. Μην ξεχνάμε ότι πάνω από το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών χρωστούν πάνω από 25.000» υποστηρίζει ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Ï ðñüåäñïò ôçò ÅÓÅÅ Âáóßëçò Êïñêßäçò ìéëÜ êáôÜ ôçí ðáñïõóßáóç ôçò "ÅôÞóéáò ¸êèåóçò Åëëçíéêïý Åìðïñßïõ 2010", ÄåõôÝñá 29 Íïåìâñßïõ 2010.
Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος ΕΣΕΕ: Η πρόταση μας είναι μονόδρομος και όλοι βγαίνουν κερδισμένοι. Και οι ασφαλισμένοι που βρέθηκαν σε μια δύσκολη θέση δεν αφήνονται στην τύχη τους και ο ΟΑΕΕ παίρνει χρήματα που δεν θα έπαιρνε ποτέ. Οι ενεργοί οφειλέτες χρωστούν πάνω από 8 δισ. ευρώ στο ταμείο τους.
ΒΟΗΘΑΝΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ

«Oι συνάδελφοι που περιμένουν την απονομή των συντάξεων τους βρίσκονται σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση. Έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους, δεν διαθέτουν αποταμιεύσεις για να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα, τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες που τους δημιούργησε η κρίση. Γνωρίζω περιπτώσεις που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να καλύψουν μέχρι και την σίτιση τους. Δυστυχώς το σύστημα είναι έτσι δομημένο ώστε να δικαιολογεί πλήρως το σύνθημα που έχουμε στα πανό μας: «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία». Αυτό συμβαίνει και τώρα. Βλέπουμε ότι οι πολιτικές διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων στοχεύουν αποκλειστικά στα λαϊκά εισοδήματα, στα εισοδήματα των συνταξιούχων, όταν από τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες και το μεγάλο κεφάλαιο δεν παίρνουν ούτε μια δεκάρα. Παρά το γεγονός ότι έχουμε υποστεί 11 μειώσεις συντάξεων, απειλούμαστε και με νέες περικοπές από τα ασφαλιστικά μέτρα του Κατρούγκαλου, αλλά και με νέες περικοπές στον κλάδο της υγείας» τονίζει απογοητευμένος στο bangladeshnews.gr o Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης Γιώργος Κουτουνίδης.

20160307_111731
Γιώργος Κουτουνίδης, Γενικός Γραμματέας Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης: Παρά το γεγονός ότι ξόδεψαν τις αποταμιεύσεις τους για να κρατηθούν όρθιοι, δεν τα κατάφεραν, και τώρα, υπερχρεωμένοι και απελπισμένοι περιμένουν μια σύνταξη που δεν ξέρουν αν θα την λάβουν καν…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *