ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Ο ΟΜΠΑΜΑ

«Όχι» σε διμερή συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα τις ΗΠΑ για τη Σύνοδο Πυρηνικής Ασφάλειας, φέρεται να είπε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Την Κυριακή η εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε, επικαλούμενη αξιωματούχους των ΗΠΑ, πως ο Ομπάμα απέρριψε μια πρόταση να έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Ερντογάν.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος προτιμούσε να συναντηθεί ο αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τον Ερντογάν.

Αν και οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν τον Νοέμβριο και μίλησαν τηλεφωνικά τον Φεβρουάριο, αναλυτές εκτιμούν ότι η Ουάσινγκτον είναι δυσαρεστημένη για την εκστρατεία που έχει ξεκινήσει ο Ερντογάν κατά κούρδων ανταρτών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον το Σαββατοκύριακο για συνομιλίες και για να προετοιμάσει το έδαφος για μία πιθανή συνάντηση Ομπάμα – Ερντογάν, ανέφερε νωρίτερα η αγγλική έκδοση της εφημερίδας Hurriyet, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

Στη συνέχεια, όμως, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ιμπραήμ Καλίν παραδέχθηκε ότι δεν έχει προγραμματιστεί διμερής συνάντηση, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για επίσκεψη που βασίζεται στη διμερή συνεργασία, αλλά για μία Σύνοδο στην οποία θα λάβουν μέρος πολλοί ξένοι ηγέτες.

«Στη διάρκεια αυτών των Συνόδων οι διμερείς συναντήσεις πραγματοποιούνται εφόσον το επιτρέπει το πρόγραμμα. Υπάρχουν συναντήσεις που έχουμε προγραμματίσει, που μάς έχουν ζητηθεί και άλλες που έχουμε ζητήσει. Η δουλειά συνεχίζεται προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση με τον κ. Ομπάμα» είπε ο τούρκος αξιωματούχος.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Ερντογάν θα παραστεί στα εγκαίνια τεμένους και πολιτισμικού κέντρου στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Ο τούρκος πρόεδρος φέρεται να ήθελε να βρίσκεται στα εγκαίνια και ο Ομπάμα, ο οποίος, όμως, φέρεται να αρνήθηκε την πρόσκληση -σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Ξένοι ηγέτες -ανάμεσά τους και ο Ερντογάν- θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια (NSS), που πρόκειται να διεξαχθεί στις ΗΠΑ στις 31 Μαρτίου και την 1η Απριλίου.
Newsroom ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *