ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ: H TΡΑΠΕΖΑ MOY ΠΑΡΑΚΡΑΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΟΥ!

«Η αναπηρική σύνταξή μου, συνολικού ύψους περίπου 565 ευρώ μηνιαίως, κατατίθεται σε κοινό λογαριασμό που διατηρώ εδώ και δεκαετίες μαζί με την σύζυγό μου στο κατάστημα 920 της ALPHA BANK στην Αλεξανδρούπολη. Επειδή η σύζυγός μου έχει κάποια οφειλή στην Δ.Ο.Υ., κατάσχεται η μισή σύνταξή μου, αν και ο λογαριασμός μου αυτός δηλώθηκε στο TAXIS net, ως μοναδικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός από τις 1/2/2016 βάσει του ν. 4254/2014, όπως αναφέρει το αντίγραφο που έχω στα χέρια μου.

Επειδή μετά την κατάσχεση της μισής σύνταξής μου έχω πολύ σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης με την 70% αναπηρία μου παρακαλώ γιά την βοήθειά σας.

Το πρόβλημά μου αναφέρθηκε στην ALPHA BANK από την πρώτη στιγμή με διάφορες επιστολές, αλλά η Τράπεζα με ενημερώνει με τους εδώ υπαλλήλους της, οτι δεν ισχύει το ακατάσχετο γιά συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, και οτι ορθώς κατάσχεται από την Δ.Ο.Υ. το μερίδιο της συνδικαιούχου συζύγου μου, δηλαδή το 1/2 της σύνταξής μου».

ӕ͔Nɏ՗ω PϠԏ Бى БϓNjȁ͠ӔǍ ʋʼnӔǠˏÙ ԙ͠ŋŃי͠ʅցˁə͠ ň͉ʇ ԑPņ`ԇӠʁˋɈŁӠ/PHASMA/î͉ʏˁɄǓ

sintaxiouxoi_1

Σύμφωνα με γνωστό φοροτεχνικό, κανείς δεν είναι σε θέση να ελέγξει τι πραγματικά πράττουν οι τράπεζες, με τους λογαριασμούς των καταθετών τους. Στην περίπτωση του κ. Κώστα Παπαδόπουλου, κατοίκου Αλεξανδρούπολης, οι φοροτεχνικοί στους οποίους απευθύνθηκε το bangladesehnews.gr, δήλωσαν ευθαρσώς ότι τα παράπονα του εν λόγω συνταξιούχου για παράνομη παρακράτηση μέρους της σύνταξης του, είναι απολύτως δικαιολογημένα και κυρίως…νόμιμα. Ας ξεκινήσουμε όμως με τα βασικά:1) Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1222/2015, η οποία παρουσιάζεται λεπτομερώς σε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων/Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης/Διεύθυνση Εισπράξεων/Τμήμα Β… «ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ, ΣΕ ΑΤΟΜΙΚΟ Η ΚΟΙΝΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ, ΑΠΟ  ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑ (1.500) ΕΥΡΩ ΣΕ ΧΙΛΙΑ ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΠΕΝΗΝΤΑ ΕΥΡΩ ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ». Παρά το γεγονός ότι ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε τον λογαριασμό του στο TAXIS, την 01/02/2016, ώρα 09:59, με αριθμό πρωτοκόλλου 00330560, oι κατασχέσεις στις αποδοχές του, Ιανουαρίου και Μαρτίου, συνεχίστηκαν…κανονικά. Η τράπεζα ισχυρίστηκε, ότι λειτούργησε κατόπιν εντολής της Εφορίας. Όταν όμως ο κ. Παπαδόπουλος επισκέφθηκε το Δικαστικό Τμήμα της αρμόδιας Δ.Ο.Υ, τον ενημέρωσαν ότι ναι μεν, το κατασχετήριο εξεδόθη, αλλά αυτό αφορούσε τους ατομικούς λογαριασμούς της συζύγου μου, στον δε κοινό λογαριασμό, αφορά το ποσό που της αναλογεί, αφού συνυπολογισθεί πρώτα το ακατάσχετο ποσό. Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι του διευκρίνισαν κατηγορηματικά, ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η κατάσχεση καμίας σύνταξης, εφ’όσον κινείται στα όρια του ακατάσχετου, των 1.000 ή 1.250 ευρώ.

ÇëéêéùìÝíïò óå ðáãêÜêé ôçò êåíôñéêÞò ðëáôåßáò ôùí ÔñéêÜëùí (EUROKINISSI/ÈÁÍÁÓÇÓ ÊÁËËÉÁÑÁÓ)

Συμπέρασμα: Η κατάσχεση μέρους της σύνταξης του κ. Παπαδόπουλου συνεχίστηκε, παρατύπως, παρά την γνωστοποίηση μέσω ηλεκτρονικής δήλωσης στο TAXIS, ότι πρόκειται για μοναδικό ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό. Ο κ. Παπαδόπουλος πληροφορήθηκε επίσης, ότι η παρακράτηση μέρους της σύνταξης του γίνεται επί τη βάσει…εσωτερικής εγκυκλίου της τράπεζας(!), η οποία καθίστατο εκ των πραγμάτων…μη ανακοινώσιμη σε αυτόν. Και το σημαντικότερο: Δεν υφίσταται καμία «κόκκινη γραμμή» προστασίας των συντάξεων.

Αξίζει πάντως να αναφέρουμε, ότι πέρα από τα χάλια της δημόσιας διοίκησης, που οφείλονται εν πολλοίς στην αντιφατική πολυνομία, ενεργός τραπεζικός υπάλληλος, που εργάζεται σε μεγάλη συστημική τράπεζα μας έστειλε το εξής μήνυμα, που αποδεικνύει, ότι και οι τραπεζικοί υπάλληλοι, κινούνται μέσα στα ίδια «σκοτάδια»: «Ο πατέρας μου έχει χρέη, του δέσμευσαν όλους τους λογαριασμούς, αλλά στον συνταξιοδοτικό λογαριασμό της μητέρας μου, στον οποίο είναι συνδικαιούχος, δεν πείραξαν…ούτε μισό ευρώ»…Λίγο αργότερα όμως, μας απέστειλε άλλο μήνυμα που ανέγραφε: «Ψάξτε το λίγο παραπάνω. Ρώτησα έναν συνάδελφο μου, και μου λέει άλλα. Ότι είναι ακατάσχετο, αλλά για 5-6 ημέρες, αφού καταβληθεί η σύνταξη. Ότι να’ ναι λέμε».

συνταξιουχοι

ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ…

«Όλα αυτά τα τερτίπια των τραπεζών είναι άδικα, είναι παράνομα. Τελικά, ισχύει ή δεν ισχύει το ακατάσχετο; Ας ενημερώσουν τους συνταξιούχους τι ακριβώς συμβαίνει. Δηλαδή, η εσωτερική εγκύκλιος μιας τράπεζας είναι ανώτερη από τον νόμο; Μια τράπεζα είναι ανώτερη από τους νόμους του κράτους; Αν αυτό είναι αλήθεια, πως θα καταφέρει ο φορολογούμενος, ο συνταξιούχος να βρει άκρη; Να πεθάνουν οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν, για να τα… «κονομήσει» η τράπεζα. Να μην τους φτάνει η σύνταξη για να καλύψουν τις βιοποριστικές τους ανάγκες, προκειμένου να εισπράξουν οι τραπεζίτες. Δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε πολλά τέτοια περιστατικά. Αυτό όμως ήταν από τα πιο «χοντρά». Είναι αδιανόητο για άτομα με αναπηρία να υπάρχει αυτή η αναλγησία των τραπεζών και του κράτους. Αυτοί οι άνθρωποι πλήρωναν κανονικά τους φόρους τους και τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Σήμερα βλέπουμε, συνταξιούχο του ΟΑΕΕ να βρίσκεται με κατασχεμένη σύνταξη για ενα χρέος της συζύγου του. Για ενα χρέος που το ίδιο το κράτος δημιούργησε με τον ΕΝΦΙΑ, που θα ηταν…δήθεν «έκτακτος» φόρος και τελικά κατέστη μόνιμος, και με τόσους άλλους φορομπηχτικούς νόμους που φόρτωσαν στις πλάτες των εργαζομένων συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών» δηλώνει εξοργισμένος στο bangladeshnews.gr, ο Xάρης Ευθυμιάδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ασφαλισμένων-Ανασφάλιστων Νομού Θεσσαλονίκης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *