ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ: ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ… «ΠΡΩΪΝΟ» ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ…

«Mε τα αντικαταθλιπτικά γίνεται «χαμός». Δεν υπάρχει πιο «γόνιμο» έδαφος για αυτά από μια οικονομική κρίση. Τα πραγματικά νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που καταγράφονται επισήμως. Το δυστύχημα είναι, ότι η κατανάλωση τους παρατηρείται πλέον…και στις μικρές ηλικίες. Από 20 έως 30 ετών. Πρόκειται για νέους που πρόλαβαν να ζήσουν τις παλιές, καλές εποχές, και πίστεψαν λανθασμένα ότι αυτό θα συνεχιστεί εσαεί. Και ξαφνικά βρέθηκαν μπροστά…σε έναν γκρεμό. Δεν μπορούν να βρούν ούτε ένα μεροκάματο. Συνήθισαν να ζουν όμορφα και ωραία μέχρι που είδαν την…κατηφόρα. Η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών πάντως αφορά όλες τις επαγγελματικές ομάδες και ηλικίες. Είναι θέμα και προσωπικής ιδιοσυγκρασίας βέβαια. Ποια είναι η θέαση των πραγμάτων που έχει ο καθένας μας και με ποιους τρόπους διαχειρίζεται τις δυσκολίες που προκύπτουν. Δεν χρειάζεται καν να αναφέρω ότι ανάμεσα στους…λήπτες, εξέχουσα θέση καταλαμβάνουν οι «καταπονημένοι» ελεύθεροι επαγγελματίες. Το κύριο θέμα, το πρώτιστο μέλημα στα μυαλά των ανθρώπων είναι η επιβίωση, πως θα ανταπεξέλθουν στις οικονομικές δυσχέρειες, οι οποίες και πολλές είναι και… δυσβάσταχτες. Από την στιγμή όμως που ένας άνθρωπος, ο οποιοσδήποτε, κοιμάται και ξυπνά με τέτοιες σκέψεις, είναι αναπόφευκτο να χαθεί από την ζωή του το γέλιο, η χαρά, το καλαμπούρι. Πάνω από όλα πληγώνεται η ψυχούλα του. Και έτσι ψάχνει κάτι για να την θεραπεύσει. Έχω παρατηρήσει ανθρώπους, κυρίως νέους, να ντρέπονται όταν μου ζητούν τέτοιου είδους φάρμακα. Θυμάμαι όμως και έναν άνθρωπο της δικής μου ηλικίας να βουρκώνει όταν συνειδητοποίησε…πως έφτασε στο σημείο να ζητά αντικαταθλιπτικά για να «παλέψει» την κατάσταση» υποστηρίζει ο φαρμακοποιός Ελευθεριάδης Παναγιώτης.

Το λένε και οι έρευνες: Δραματική αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό του πληθυσμού με συμπτώματα μείζονος κατάθλιψης κατά την περίοδο της κρίσης. Το εύρημα επιβεβαιώνεται από επιδημιολογικές έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες καταγράφεται ραγδαία αύξηση της μείζονος κατάθλιψης από 3,3% το 2008, σε 6,8% το 2009, 8,2% το 2011 και 12,3% το 2013. Όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της έρευνας υγείας της ΕΛΣΤΑΤ, το 2014 το 4,7% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω δήλωσε ότι είχε κατάθλιψη, έναντι 2,6% το 2009. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο τμήμα της σχετικής βιβλιογραφίας καταγράφει θετική συσχέτιση μεταξύ της οικονομικής ύφεσης και του ποσοστού αυτοκτονιών.

apognosi1

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΜΑΣ. Η ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ…ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΝΟΗΘΕΙ.

«Η αύξηση στην ζήτηση των αντικαταθλιπτικών στα χρόνια της κρίσης, είναι αναμφίβολα μεγάλη. «Πιάνει» όλο το ηλικιακό φάσμα. Από παιδιά έως μεσήλικες. Η μεγαλύτερη κατανάλωση σημειώνεται από την ηλικιακή ομάδα 40 έως 55 ετών. Δεν ζητούν μόνο αντικαταθλιπτικά χάπια αλλά και αντιψυχωσικά, τα οποία αφορούν «βαριές» περιπτώσεις. Εκεί μιλάμε πλέον για σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Τα αντικαταθλιπτικά για να το πούμε απλά, τα παίρνει κανείς για να καταπολεμήσει την κακή διάθεση και την έλλειψη αισιοδοξίας. Τα αντιψυχωσικά τα παίρνεις, όταν σε έχει «εγκαταλείψει» η όρεξη για ζωή, όταν έχεις αποκοπεί από το περιβάλλον και τους ανθρώπους που το απαρτίζουν. Το φάρμακο που κάνει θραύση είναι κυρίως το Ladose. Tα αντιψυχωσικά δίδονται αποκλειστικά με εντολή γιατρού. Παρατηρούμε βέβαια μια κάποια συστολή εκ μέρους των πελατών μας όταν ζητούν τέτοιου είδους φάρμακα. Πιστεύω ότι η κατάθλιψη δεν κάνει…διακρίσεις, επομένως καταναλώνονται από όλες τις επαγγελματικές ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Είτε πρόκειται για «στριμωγμένους», λόγω χρεών, ελεύθερους επαγγελματίες, είτε για ιδιωτικούς υπαλλήλους που βιώνουν μεγάλο στρες και άγχος στους χώρους εργασίας τους. Νιώθω απογοητευμένος, αλλά προσπαθώ να διατηρήσω την αισιοδοξία μου. Αυτά που βλέπουν τα μάτια μου είναι θλιβερά και στενάχωρα. Κάνουν δυσκολότερη την καθημερινότητα μου. Είναι μεγάλο κρίμα. Μακάρι τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Αυτή η «κολώνια» κρατά χρόνια…» δηλώνει στο bangladeshnews.gr, ο Δεληγιώργης Κωνσταντίνος, ιδιοκτήτης φαρμακείου.

Δεληγιώργης Κωνσταντίνος, ιδιοκτήτης φαρμακείου: «Είναι οι θλιβερές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Άνθρωποι που αδυνατούν ή δυσκολεύονται υπερβολικά να διαχειριστούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στις ζωές τους, βρίσκουν καταφύγιο στα αντικαταθλιπτικά και στα αντιψυχωσικά. Στεναχωριέμαι πολύ, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε; Η κρίση «γονάτισε» τις αντοχές των περισσότερων και ιδού τα αποτελέσματα…».
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ…ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΩΝ; ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ…

«Όχι απλά αύξηση. Σημαντικότατη αύξηση. Πολύς κόσμος τα παίρνει. Περισσότερο οι ηλικίες από 30 εως 50 ετών. Εδώ και 4 χρόνια περίπου το φαινόμενο της λήψης αντικαταθλιπτικών – αντιψυχωσικών φαρμάκων έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Και πολύ φοβάμαι ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Ποιοι τα χρειάζονται; Οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Όλοι τους αντιμετωπίζουν φοβερά προβλήματα στις δουλειές τους. Οι πελάτες τους έχουν «εξαφανιστεί». Το ταμείο τους είναι άδειο και την ίδια ώρα «βομβαρδίζονται» από μια «βάρβαρη» φορολογία. Και το χειρότερο από όλα είναι, πως δεν βλέπουν κανένα φως στο τούνελ, δεν πιστεύουν πως θα έρθει κάποτε η ανάπτυξη. Όλα τους πάνε στραβά και «βυθίζονται» ακόμη περισσότερο. Πολλοί δεν έχουν να πληρώσουν καν τα φάρμακα που έχουν ανάγκη καθότι…ανασφάλιστοι. Ο νόμος που ψηφίστηκε τους δίνει πλέον την δυνατότητα, αλλά αυτό δεν κάνει την κατάσταση που βιώνουν καλύτερη. Προσθέστε και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Μόνο τον φόβο τους να αναλογιστεί κανείς μήπως απολυθούν, μήπως κλείσει η επιχείρηση στην οποία εργάζονται και βρεθούν στον δρόμο, φτάνει και με το παραπάνω για να αντιληφθεί σε πόσο επισφαλή θέση βρίσκονται. Προσωπικά αυτή η κατάσταση με στεναχωρεί πολύ. Δεν είναι ωραίο να βλέπεις τον κόσμο να πονά, να υποφέρει. Έχω διαπιστώσει ότι  πολύς κόσμος είναι απογοητευμένος με τον Τσίπρα. Πολλοί συμπολίτες μου έχασαν και την τελευταία ελπίδα που είχαν, όταν ο Τσίπρας τα «γύρισε». Είχαν πιστέψει πως η κατάσταση θα «γύριζε», αλλά όχι μόνο δεν «γύρισε», έγινε και χειρότερη. Το μόνο ενθαρρυντικό που βλέπω, αν μπορώ να το χαρακτηρίσω έτσι, είναι πως όσοι ζητούν καταθλιπτικά το κάνουν κατόπιν υπόδειξης γιατρού. Δεν τα αγοράζουν άναρχα. Επισκέπτονται πρώτα τον ειδικό και μετά έρχονται σε εμάς. Είναι και αυτό κάτι…» τονίζει στο bangladeshnews.gr, ο ιδιοκτήτης φαρμακείου Χρήστος Ελευθεριάδης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

One thought on “ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ: ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ… «ΠΡΩΪΝΟ» ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ…

  • 30 Ιουλίου 2016 at 19:47
    Permalink

    Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα δυστυχώς χειροτερεύουν μια ήδη τεταμένη κατάσταση.– Υπάρχουν και άλλες λύσεις. Απλά ας ψάξει ο καθένας να τιςΣο βρεί.

    Reply
Αρέσει σε %d bloggers: