«ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΜΟΝΑΧΟΙ» ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΑΝ ΚΡΥΦΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΤΟΥ BBC ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Ξέφραγο αμπέλι το Άγιον Όρος, λέει η Ιερά Κοινότητα, με αφορμή τη νυχτερινή και χωρίς άδεια είσοδο βρετανικού τηλεοπτικού συνεργείου για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ.

Ο δημοσιογράφος Simon Reeve και τεχνικοί του βρετανικού δικτύου BBC2 μπήκαν κρυφά από τα χερσαία σύνορα στα Νέα Ρόδα και φιλοξενήθηκαν στη Μονή Εσφιγμένου από τους ζηλωτές μοναχούς.

Το πρόβλημα αφορά στη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας του Αγίου Όρους και επιτείνεται ακόμη περισσότερο, καθώς η λαθραία είσοδος σημαίνει και λαθραία έξοδο, χωρίς κανέναν έλεγχο, αναφέρεται στην επιστολή της Ιεράς Κοινότητας, η οποία στάλθηκε το περασμένο Σάββατο στον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμίρογλου, με κοινοποίηση και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Είναι αδιανόητο να μπαίνει όποιος θέλει, χωρίς διαμονητήριο και μάλιστα νύχτα, πηδώντας φράχτες από τα χερσαία σύνορα. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν κάποιος είχε τη δυνατότητα να μπει από μια ανασφάλιστη πίσω πόρτα στο Μουσείο της Ακρόπολης, να έπαιρνε ό,τι ήθελε και να έφευγε» έλεγαν στο «Έθνος», εμφανώς ενοχλημένοι, αντιπρόσωποι μονών στην Ιερά Κοινότητα. ντοκιμαντέρ

Στην επιστολή της Ιεράς Κοινότητας γίνεται λόγος για ένα αφιέρωμα «στους καταληψίες του κτιριακού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου», σημειώνεται ότι ο δημοσιογράφος είχε στόχο την τηλεθέαση, καθώς υπό κανονικές συνθήκες δεν θα μπορούσε να επισκεφθεί το συγκεκριμένο μοναστήρι, και αναφέρεται ότι στη μονή φυλάσσονται «σπανιότατα κειμήλια», την καταγραφή των οποίων απαγόρευσαν πρόσφατα οι ζηλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τηλεοπτικό συνεργείο μπήκε δύο φορές στο Άγιον Όρος τον περασμένο Δεκέμβριο.

Την πρώτη κανονικά με το πλοίο της γραμμής και διαμονητήριο. Τη δεύτερη, όμως, πέρασε παράνομα από το χερσαίο σύνορο και παραλήφθηκε από ζηλωτές μοναχούς, ενώ φιλοξενήθηκε στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου. Το 15λεπτο ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου από το BBC2, στο πλαίσιο της τηλεοπτικής σειράς Greece with Simon Reeve. Σε συνέντευξή του στον Independent στις 5 Φεβρουαρίου, ο δημοσιογράφος Simon Reeve ανέφερε ότι του επετράπη η είσοδος στη Μονή Εσφιγμένου από τους «100 αντάρτες μοναχούς, που έχουν ουσιαστικά αποκοπεί από την Εκκλησία και κάνουν ό,τι θέλουν».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *