ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΣΙΝΔΟ

Ο αριθμός, η πυκνότητα και η ποικιλία των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων στη Σίνδο δημιουργεί συνθήκες υψηλού ρίσκου για την εγκατάσταση προσφύγων.
Μεγάλη είναι η ανησυχία που επικρατεί τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στους επιχειρηματίες των επιχειρήσεων της Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου από την έντονη φημολογία ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να μεταφερθούν εκεί πρόσφυγες και μετανάστες από την Ειδομένη.

Η κυβέρνηση έχει ήδη βρει δύο διαθέσιμα βιομηχανοστάσια από τα πολλά που δεν λειτουργούν στη ΒΙΠΕ και σκοπεύει τη μετεγκατάσταση 1000 – 1200 ατόμων από τον καταυλισμό που βρίσκεται στα σύνορα με τα Σκόπια.

Η ανησυχία που υπάρχει οφείλεται στους ακόλουθους λόγους:

Πρώτον, η ΒΙΠΕ Σίνδου είναι μια ενεργός περιοχή, η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή των Βαλκανίων. Διότι μπορεί να υπάρχουν κλειστά εργοστάσια, αλλά λειτουργούν περί τα 600 με ότι σημαίνει κάτι τέτοιο για την κυκλοφορία ανθρώπων και οχημάτων, κυρίως βαρέων φορτηγών.

Δεύτερον, στην περιοχή λειτουργούν χημικές βιομηχανίες που υπάγονται στους κανονισμούς Sevezo, οι οποίοι είναι εξαιρετικά αυστηροί, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι ατυχημάτων, που αν συμβούν θα προκαλέσουν ανθρωπιστική καταστροφή.

Τρίτον, πολλά από τα εργοστάσια της ΒΙΠΕ Σίνδου παράγουν τρόφιμα και ποτά, ανήκουν δηλαδή στην κατηγορία υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αυτοί που γνωρίζουν επιμένουν ότι η ισορροπία και το περιβάλλον που υπάρχει προκειμένου οι βιομηχανίες αυτές να παίρνουν τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία δεν μπορούν να διαταραχτούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση άρχισε να αναζητά βιομηχανικούς χώρους στη ΒΙΠΕ Σίνδου, λόγω της θετικής εικόνας που υπάρχει από αντίστοιχες κινήσεις σε άλλες μικρότερες ΒΙΠΕ της Β. Ελλάδος, όπως για παράδειγμα στη Δράμα. Μόνο που στη ΒΙΠΕ Δράμας υπάρχουν λίγες –μετρημένες στα δάχτυλα- βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Κυρίως βιομηχανίες επεξεργασίας μαρμάρου, τις οποίες πολύ λίγο ενοχλεί η ανθρώπινη παρουσία. Αντίθετα στη Σίνδο ο αριθμός, η πυκνότητα και η ποικιλία των δραστηριοτήτων των εγκατεστημένων επιχειρήσεων δημιουργεί συνθήκες υψηλού ρίσκου για την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών. Κάτι με το οποίο, άλλωστε, διαφωνεί ο δήμος Δέλτα, τον οποίο πάντως επισήμως δεν ενημερώνει κανείς.
Ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος στη σύσκεψη των φορέων της πόλης με το ΤΑΙΠΕΔ στις αρχές της εβδομάδας στο ΕΒΕΘ είχε προειδοποιήσει για τη ζημιά στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Ο ίδιος, μάλιστα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή β΄ Θεσσαλονίκης Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος φέρεται ενήμερος των κινήσεων της κυβέρνησης. Με βάση την εμπειρία του από το κέντρο υποδοχής προσφύγων που λειτουργεί ήδη στην περιοχή του δήμου Δέλτα, στα Διαβατά, ο κ. Φωτόπουλος προειδοποίησε τον κ. Φάμελλο ότι η διαχείριση προσφύγων και μεταναστών στο περιβάλλον της ΒΙΠΕ δεν θα είναι καθόλου απλή υπόθεση, με ότι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *