ΑΝΕΡΓΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ: ΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Ο «ΕΦΙΑΛΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ «ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ» ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ…

«Eίμαι άνεργος εδώ και 4 χρόνια. Έχω να κολλήσω ένσημα εδώ και μια τετραετία. Κάνω δουλειές του «ποδαριού». Το χρέος του στεγαστικού μου δανείου ανέρχεται στις 70.000 ευρώ. Το έλαβα από την τότε «Εμπορική». Τον Οκτώβριο θα κλείσω 2 χρόνια από την υπαγωγή μου στον νόμο Κατσέλη. Η πρωτόδικη απόφαση μου επιδίκασε μηδενική δόση και τώρα είμαι στην αναμονή, μέχρι να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία του νέου δικαστηρίου που θα αφορά και την τελεσίδικη απόφαση. Οι απλήρωτες δόσεις έχουν «αγγίξει» τις 10.000 ευρώ. Βέβαια, όταν ζήτησα την βεβαίωση οφειλών, στο χαρτί που μου απέστειλε η τράπεζα αναγραφόταν το ποσό των 68.297 ευρώ. Οι εκκρεμούσες δόσεις είχαν παραληφθεί. Οι εισπρακτικές εταιρείες μου τηλεφωνούσαν συνέχεια, και εμένα και την σύζυγο μου, αλλά ήταν κάτι για το οποίο ο δικηγόρος μου, με είχε ήδη ενημερώσει. Από την στιγμή όμως που κατέθεσα τα χαρτιά μου για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη τα τηλεφωνήματα των εισπρακτικών «αραίωσαν» και μετά σταμάτησαν. Το μεγάλο μου πρόβλημα, αυτό που με «κρατά» διαρκώς πίσω είναι η ανεργία. Ακόμη και τα περιστασιακά μεροκάματα τείνουν να εξαλειφθούν. Ευτυχώς η σύζυγος μου εργάζεται. Όταν «ζορίζουν» τα πράγματα, δέχομαι βοήθεια από την μητέρα μου και την πεθερά μου. Η κατάσταση πάντως που βιώνω είναι άκρως ψυχοφθόρα. Και δάνειο να μην είχα, η ανεργία δεν «παλεύεται» με τίποτα. Το βασικό είναι να έχεις μια δουλειά, ένα σταθερό εισόδημα. Από την τελευταία μου δουλειά, υπάλληλος σε επιχείρηση εισαγωγής και εμπορίας παιδικών ρούχων, απολύθηκα στα τέλη Μαϊου του 2012. Από τότε ψάχνω μάταια για εργασία. Έξω επικρατεί… «μεσαίωνας». Δεν μπορείς να δουλεύεις για 10 ώρες ή και παραπάνω και να παίρνεις 20 ευρώ μεροκάματο. Αν χρειαστώ μια γυναίκα δηλαδή για να φυλάει τα παιδιά μου, όσο εγώ και η γυναίκα μου δουλεύουμε, όλος ο μισθός μου θα καταλήγει εκεί.  Όπως τα πήρα, έτσι θα τα δώσω. Δεν βάζω καν σε όλα αυτά, τα έξοδα μεταφοράς και άλλα απρόβλεπτα που μπορεί να συμβούν ανα πάσα ώρα και στιγμή. Δυστυχώς, οι εργοδότες ζητούν πιτσιρικάδες για να δουλεύουν σαν τα «μουλάρια» και να τους πληρώνουν με «ψίχουλα». Και όταν είσαι 47 χρονών δεν μπορείς να έχεις διαρκώς σκυμμένο το κεφάλι. Οι εργοδότες πιέζονται και αυτοί και κοιτούν να «κλέψουν» έστω και 2 ευρώ από τους υπαλλήλους τους…Το είπα και θα το ξαναπώ: Οι τράπεζες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Σου έδωσαν κάτι και το θέλουν πίσω με τόκο. Μόνο αν έχεις μια δουλειά μπορείς να τις αντιμετωπίσεις. Αλλιώς θα είσαι «αιχμάλωτος» τους…» δηλώνει στο bangladdeshnews.gr, o Σάββας Μπαλτατζής, άνεργος δανειολήπτης. Παντρεμένος με παιδιά.

Σάββας Μπαλτατζής, άνεργος δανειολήπτης. Παντρεμένος με παιδιά: «Περιστασιακές δουλειές μόνο. Πηγαίνω κυρίως σε έναν φίλο μου, που στήνει πάγκο στην λαϊκή με βιολογικά προϊόντα. Με φωνάζουν που και που σε κανένα catering, έχω επίσης ένα γνωστό που ασχολείται με κήπους και όταν απαιτείται σκάψιμο ή κουβάλημα με παίρνει μαζί του. Ασχολούμαι επίσης με μετακομίσεις, μεταφορές. Δουλειές του «ποδαριού» με λίγα λόγια. Και επειδή αφορούν μία μόνο ημέρα, κανείς δεν σου κολλά ένσημα. Η ανεργία έχει βαρύτατες συνέπειες. Μια από αυτές με επηρεάζει και με αφορά άμεσα: Είμαι «αιχμάλωτος» του δανείου μου από την στιγμή που δεν έχω εργασία και δεν μπορώ να πληρώσω τις δόσεις του…».
ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΥΠΑΧΘΕΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ «ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΣ» ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΑ… «ΜΑΡΤΥΡΙΑ».

«Υπάρχουν κάποια δεδομένα που οι περισσότεροι συμπολίτες μας δεν τα ξέρουν καθώς η δημοσιοποίηση που έλαβαν δεν ήταν επαρκής, για να μην πω καλύτερα…πως έμειναν στο «σκοτάδι». Οι τράπεζες μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Κοινοβουλίου, έλαβαν 148,1 δισ. ευρώ ως βοήθεια. Έκτοτε έλαβαν και άλλα πολλά…Αν όλα αυτά τα έδιναν όμως στους δανειολήπτες, το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων θα είχε λυθεί και θα ανακουφίζονταν οι άνθρωποι που αντιμετώπιζαν προβλήματα λόγω χρεών. Προχθές συνομιλούσα με έναν οδηγό ταξί, ο οποίος μου εξομολογήθηκε ότι «σκίζεται» στην δουλειά, πως δουλεύει 14 ώρες την ημέρα για να αποπληρώσει τα δάνεια του προκειμένου να αποφύγει την υπαγωγή του στον νόμο Κατσέλη. Από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του 2015 ο νόμος Κατσέλη άλλαξε…5 φορές. Αυξήθηκαν τρομερά οι τυπικές προϋποθέσεις, «πλημμύρισαν» με ένα απίστευτο χαρτομάνι τα δικαστήρια, με κρυφό στόχο να απορρίπτεται μέρος των αιτήσεων των δανειοληπτών. Με δύο λόγια, να δυσκολέψουν υπέρμετρα την ζωή όσων ήθελαν να υπαχθούν στον νόμο. Ακούστε όμως και ένα πραγματικά «τρελό»: Αν η σύζυγος σας ήθελε να υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη, αλλά εσείς ως σύζυγος της, είχατε επιβαρυμένο ποινικό μητρώο, καταδικαστήκατε π.χ. για μια μικρή οικονομική απάτη ή ακόμη και για ρευματοκλοπή, παρόμοιες υποθέσεις έχω χειριστεί κατά κόρον, δεν θα είχε το δικαίωμα να υπαχθεί στον νόμο. Επειδή εσείς καταδικαστήκατε, δεν μπορεί η σύζυγος σας, που ουδεμία σχέση ενδέχεται να μην είχε με την παρανομία σας, να υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη. Γενικά πάντως, πρόκειται για έναν καλό νόμο, παρά την αυστηροποίηση των όρων υπαγωγής σε αυτόν. Παλιότερα η πτώχευση μιας ομόρρυθμης εταιρείας ήταν 4 φορές πιο εύκολη υπόθεση, από το να μπει κάποιος σήμερα στον νόμο Κατσέλη. Και οι τράπεζες έχουν «παίξει» βρώμικα παιχνίδια εις βάρος των δανειοληπτών. Καθυστερούσαν υπερβολικά να παραδώσουν τις βεβαιώσεις οφειλών στους δανειολήπτες. Ενώ ο νόμος όριζε 10 μέρες, η διαδικασία έφτανε μέχρι και τους…3 μήνες. Για όλα αυτά έγιναν καταγγελίες στον Συνήγορο του Καταναλωτή καθώς και σε άλλες τραπεζικές αρχές» υποστηρίζει στο bangladeshnews.gr, o δικηγόρος Βίκτωρας Τσιλώνης και συνιδρυτής της πρώτης πλατφόρμας online νομικών υπηρεσιών, www.newlaw.gr.

victor23
Βίκτωρας Τσιλώνης, δικηγόρος και συνιδρυτής της πλατφόρμας online νομικών υπηρεσιών, www.newlaw.gr: «Η αδικαιολόγητη αύξηση των τυπικών προϋποθέσεων για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη, λειτουργεί εις βάρος των δανειοληπτών. Στόχος, ο αποκλεισμός σημαντικής μερίδας όσων θέλουν να επωφεληθούν των ευεργετιικών διατάξεων του συγκεκριμένου νόμου. Αν σε όλα αυτά προσθέσετε, και την εξίσου αδικαιολόγητη αργοπορία των τραπεζών να παραδώσουν τις βεβαιώσεις οφειλών στους δικαιούχους, αντιλαμβάνεστε ότι το «κλίμα» για τους δανειολήπτες δεν καθίσταται και ιδιαίτερα φιλικό…».

Σύμφωνα πάντως με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος»:

«…Δάνεια ή ρυθμίσεις οφειλών σε τράπεζες ανάλογα με τη βαθμολογία (το σκορ) που θα συγκεντρώνει ο δανειολήπτης και θα αφορά τη φερεγγυότητά του προβλέπει νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα τεθεί σε διαβούλευση με τους θεσμούς τον Σεπτέμβριο. Το πλαίσιο επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και εισάγει και στην ελληνική πραγματικότητα τον θεσμό του «credit bureau», της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου. Πρόκειται για φορέα ο οποίος αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα ενός καταναλωτή ή μιας επιχείρησης και δίνοντάς του/της βαθμολογία τον/την κατατάσσει στο τι ύψος δανείου μπορεί να πάρει ή τι είδους ρύθμιση μπορεί να κάνει στην τράπεζα.

Μέσα από μια ψηφιακή πλατφόρμα η Υπηρεσία θα είναι συνδεδεμένη με την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Δεν θα έχει απευθείας πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα του φυσικού προσώπου ή του νομικού προσώπου (εταιρείας). Μέσα από ένα ειδικό λογισμικό, δίνοντας τα στοιχεία του οφειλέτη θα παράγεται ένα αποτέλεσμα βαθμολογίας. Θα τσεκάρεται για παράδειγμα το ύψος των χρεών προς την Εφορία και τις τράπεζες αλλά και η συμπεριφορά του, δηλαδή αν είναι συνεπής ή όχι στην αποπληρωμή των οφειλών, αν υπάγεται σε ρυθμίσεις ή αν έχει προβεί σε διακανονισμούς. Οπως επίσης θα ελέγχεται και η περιουσιακή κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ουσιαστικά η Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες, βάσει ενός κανονισμού που θα έχει ετοιμάσει η Υπηρεσία Πίστωσης και Πλούτου, θα της δίνουν βαθμολογία της φερεγγυότητας του οφειλέτη. Στη συνέχεια η Υπηρεσία θα δίνει το σκορ στον ενδιαφερόμενο, προκειμένου εκείνος με τη σειρά του να διαπραγματεύεται με την τράπεζα το δάνειο που θέλει να λάβει ή τη ρύθμιση που θέλει να πετύχει. Εννοείται ότι όσο ψηλά είναι στην κλίμακα τόσο πιο εύκολη θα είναι η ικανοποίηση του αιτήματός του.

«…Η Υπηρεσία Πίστωσης και Πλούτου δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά του «Τειρεσία», δηλαδή μιας «μαύρης» λίστας οφειλετών. Θα λειτουργεί ως αξιολογητής και θα βαθμολογεί τους δανειολήπτες μέσα από ένα διαφανές σύστημα κριτηρίων».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *