ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ: ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ

Αναλογιστείτε το εξής σενάριο, το οποίο μπορεί να φαινόταν μακρινό για την συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, τα χρόνια προ κρίσης, σήμερα όμως, είναι πολύ πιθανό να κληθούν να διαχειριστούν μια κατάσταση, που ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες τους. Ας υποθέσουμε ότι είστε νοικοκυρά και σας διαγνώστηκε καρκίνος. Ο σύζυγος έχει χάσει την δουλειά του και μαζί τις πρόνοιες της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι οικονομίες σας έχουν εξανεμιστεί λόγω των δυσβάσταχτων φορολογικών υποχρεώσεων και τα περιουσιακά σας στοιχεία, με εξαίρεση το ιδιόκτητο σπίτι σας, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα. Οι συγγενείς και οι φίλοι σας, βρίσκονται στην ίδια ακριβώς κατάσταση με εσάς, επομένως δεν μπορείτε να βασιστείτε στην βοήθεια τους. Η διάγνωση, σας πανικοβάλλει και προσπαθείτε να κλείσετε ραντεβού για ακτινοθεραπείες σε δημόσιο νοσοκομείο. Στο άκουσμα του χρόνου αναμονής, τρομάζετε ακόμη περισσότερο. Ο καρκίνος δεν είναι γριπή. Το μακάβριο «ταξίδι» του εντός του οργανισμού σας, μπορεί να έχει ξεκινήσει ήδη. Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, προσποιηθήκαμε ότι μας ενδιαφέρει να περιθάλψουμε την 64χρόνη, ανασφάλιστη, συγγενή μας, στην οποία διαγνώστηκε καρκίνος τραχήλου μήτρας, σε ένα από τα πιο δημοφιλή ιδιωτικά κέντρα υγείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα ποσά που ζήτησαν είναι…αστρονομικά. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καταφέρει ένας ανασφάλιστος συμπολίτης μας να τα πληρώσει. Επομένως, ανοίγονται μπροστά του, τρεις επιλογές: Είτε «τζογάρει» με την τύχη του και περιμένει την σειρά του, έως ότου, έρθει η ώρα να εξεταστεί σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, με ότι συνεπάγεται αυτή η αναμονή για την επιβαρυμένη του υγεία, είτε…κάνει τα αδύνατα δυνατά για να βρει το ποσό των χρημάτων που απαιτεί η ιδιωτική κλινική… είτε ελπίζει σε ένα θαύμα και στο τέλος πεθαίνει. Για την ευθύνη της πολιτείας, δεν θα κάνουμε το παραμικρό σχόλιο, καθώς είναι αυτονόητη.

iatroi_proslipseis_02

Α) ΙΑΤΡΙΚΟ & ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΥΓΕΙΑ»

Η γραμματέας του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος μου ζήτησε…να διαλέξω ένα γιατρό από μία λίστα στην οποία απεικονίζονταν τα ονόματα τους. Η εύλογη παρατήρηση μου, ότι δεν μπορώ να βασίσω την θεραπεία του συγγενικού μου προσώπου στην τύχη, χωρίς να γνωρίζω το «ποιόν»  του γιατρού, απαντήθηκε ως εξής: «Δεν μπορώ να σας προτείνω εγώ γιατρό, γιατί θα φαινόταν σαν να τον προκρίνω έναντι των άλλων, και αυτό θα έχει ως συνέπεια να χάσω την δουλειά μου. Θα με απέλυαν». Αφού έλαβε την…αμέριστη κατανόηση μου για το πρόβλημα της, μπήκαμε στο ψητό. Διάλεξα τον γιατρό, με συνέδεσε με το γραφείο του, του περιέγραψα το πρόβλημα, τον ευχαρίστησα που με άκουσε προσεκτικά, και μετά περίμενα, την γραμματέα του τμήματος να με καλέσει, προκειμένου να με ενημερώσει για το κόστος της θεραπείας. Για να σώσω την ανασφάλιστη συγγενή μου από βέβαιο θάνατο, έπρεπε να πληρώσω τα εξής ποσά:

1)Η ακτινοθεραπεία, δηλαδή το κόστος για 30 συνεδρίες, ανέρχεται στα 6.700 ευρώ.
2)Η βραχυθεραπεία, για την οποία υπολόγισαν ότι θα χρειαστούν 2 συνεδρίες, κοστολογήθηκε στα 1.800 ευρώ.
3)Αμοιβή Γιατρού: 2.000 ευρώ. Στην ερώτηση μου, αν θα μπορούσαμε να πετύχουμε καλύτερη τιμή, σε περίπτωση που αποφεύγαμε το κόψιμο απόδειξης, η γραμματέας μου απάντησε, ότι για ένα τέτοιο διακανονισμό…υπεύθυνος είναι μόνο  ο γιατρός. Με παρότρυνε επίσης να συμπληρώσω μια αίτηση για…έκπτωση παρεχόμενων υπηρεσιών, η οποία…συνήθως δίνεται σε όσους καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Στην δική μου περίπτωση όμως, που αναγκαστικά θα ακολουθούσα τον δρόμο της ιδιωτικής θεραπείας μέχρι τέλους, ίσως θα μπορούσα να πετύχω κάτι καλύτερο.

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ: 10.500 ευρώ

aktinologiko

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ…

«Αν έχει χρήματα καλώς, αν δεν έχει όμως, πως θα απευθυνθεί σε μια ιδιωτική δομή υγείας; Η πικρή αλήθεια είναι, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τον ανασφάλιστο. Οι επιλογές του τελειώνουν, εκεί που τελειώνει το δημόσιο σύστημα υγείας. Όταν  οι ασφαλισμένοι δυσκολεύονται υπέρμετρα ή ακόμη και αδυνατούν να πληρώσουν την συμμετοχή που απαιτεί μια ιδιωτική κλινική, πως περιμένουμε να πληρώσει ο ανασφάλιστος; Θα χρειαστεί χιλιάδες ευρώ. Από που θα τα βρει; Να γνωρίζετε ότι κάθε ιατρικό-διαγνωστικό κέντρο έχει το δικό του «τιμοκατάλογο». Αφορά την συμμετοχή του ασθενή, η οποία «μεταφράζεται» σε αμοιβές γιατρών, ως αντίτιμο λόγω των σύγχρονου εξοπλισμού που διαθέτει η κλινική και πάει λέγοντας» υποστηρίζει στο bangladeshnews.gr η Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος  του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθήνας.

ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ…

«Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Ο ΕΟΠΥΥ επισήμως, καλύπτει το 100% της θεραπείας ενός ασθενή σε μια ιδιωτική κλινική. Είναι παράνομο, όταν ζητά από έναν ασθενή να πληρώσει συμμετοχή. Ξέρετε όμως για ποιο λόγο το κάνουν; Επειδή αντιμετωπίζουν το clawback, το rebate, καθώς και τις μεγάλες καθυστερήσεις του κράτους στις πληρωμές του απέναντι στους παρόχους, τα παίρνουν από τον ασθενή για να ισοφαρίσουν την ζημιά.  Έτσι, για την Αθήνα, ο ασθενής θα πρέπει να πληρώσει για μια ριζική θεραπεία, από 2.000 ευρώ έως 5.000 ευρώ. Μπορεί και παραπάνω. Επαναλαμβάνω όμως, ότι η απαίτηση συμμετοχής εκ μέρους του ασθενή, είναι παράνομη. Οφείλει να καταβάλλει μόνο την αμοιβή γιατρού και τίποτα άλλο. Για τους ανασφάλιστους δεν το συζητώ. Δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώσουν τα ποσά αυτά. Τεράστια η ευθύνη του κράτους. Έπρεπε να είχαμε το λιγότερο, 60 με 65 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, και εμείς ως δημόσιο σύστημα υγείας, διαθέτουμε μόλις 24, συν άλλα τρία, που τοποθετήθηκαν πρόσφατα σε νοσοκομεία της χώρας, αλλά ακόμη δεν λειτουργούν» τονίζει στο bangladeshnews.gr o Γιώργος Πισσάκας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και συντονιστής διευθυντής Ακτινοθεραπευτικού Ογκολογικού Τμήματος Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».

aktinotherapeia_isa2

Β) «ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ»

Το τηλεφώνημα σε αυτή την περίπτωση ήταν ακόμη γρηγορότερο. Ένας ευγενέστατος ακτινοθεραπευτής, μου παρουσίασε μια… «ακτινογραφία» του κόστους, τονίζοντας παράλληλα, ότι είναι πολύ πιθανό να χάσω τον…μπούσουλα με αυτά που πρέπει να καταβάλλω ως κόστος. Ιδιαίτερη εντύπωση μου προκάλεσε μία αποστροφή του λόγου του, στην οποία χαρακτήρισε ως «μικρό κλάσμα» την αμοιβή του γιατρού που θα πραγματοποιούσε τις θεραπείες, συγκριτικά με αυτά που απαιτεί το Διαβαλκανικό. Αυτό είναι το κόστος:

1)Για 28 συνεδρίες ακτινοθεραπείας απαιτούνται περίπου 3.500 -3.700 ευρώ.
2)Σε αντίθεση με το «ΥΓΕΙΑ», ο συγκεκριμένος γιατρός μου είπε, ότι η συγγενής μου θα χρειαζόνταν και χημειοθεραπείες. Αν και δεν ήταν η ειδικότητα του, εκτίμησε το κόστος, περίπου στα 2.500 ευρώ.
3)Σε περίπτωση που δεν είχαν προηγηθεί αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, και έπρεπε να πραγματοποιηθούν εντός του κέντρου, το κόστος αυξανόνταν κατά περίπου 600 ευρώ.
4)Αμοιβή γιατρού: 1.000 ευρώ.

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ: 7.800 ευρώ.

Äéáìáñôõñßá óôï áíôéêáñêéíéêü íïóïêïìåßï 'Áãéïò ÓÜââáò ãéá ôçí åëÝõèåñç ðñüóâáóç ôùí áíáóöÜëéóôùí êáñêéíïðáèþí óôá íïóïêïìåßá,ÐÝìðôç 30 Éáíïõáñßïõ 2014 (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ «ΠΑΙΖΕΙ» ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΛΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ…

«Πρακτικά ο ανασφάλιστος δεν έχει την δυνατότητα επιλογής, από την στιγμή που τα οικονομικά του, δεν του επιτρέπουν να απευθυνθεί σε μια ιδιωτική δομή υγείας. Αναγκαστικά θα περιμένει έως και 6 μήνες για να εξεταστεί σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Αν όμως η πολιτεία έδινε την δυνατότητα στους ανασφάλιστους, κάτι που ισχύει για τους ασφαλισμένους, να μπορούν να επισκεφθούν μια ιδιωτική κλινική και το κόστος θεραπείας να το καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, τότε η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική. Από την στιγμή που το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό και είναι υποστελεχωμένο, τότε ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να καθορίζει ανενόχλητα τις τιμές, αφού «παίζει» χωρίς να αντιμετωπίζει ανταγωνισμό» δηλώνει ο Γιώργος Βήχας, εθελοντής γιατρός στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

One thought on “ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ: ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ

  • 8 Απριλίου 2016 at 00:04
    Permalink

    Η λύση για τα παραπάνω είναι κάποια ιδιωτική ασφάλιση υγείας με 3000 ή 5000 ευρώ συμμετοχή, όσο ακόμα είμαστε υγιείς φυσικά, σε συνδυασμό με κάποιο πρόγραμμα για επιδόματα σε περίπτωση που διαγνωστούν σοβαρές ασθένειες.
    Μπορεί να μην μας καλύπτει για μικρό νοσηλείες σε ιδιωτικές κλινικές αλλά περιορίζουμε αρκετά το ετήσιο κόστος κάνοντας το προσιτό για τους περισσότερους, και στην περίπτωση που χρειαστεί κάποια βαρυά νοσηλεία το μόνο κεφάλαιο κεφάλαιο που θα χρειαστούμε να είναι τα 3000 ή ακόμα και τίποτα λαμβάνοντας το επίδομα που έχουμε προσυμφωνήσει.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *