ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟ ΤΟ COMICDOM CON ATHENS 2016

Το μαγικό σύμπαν των κόμικς ανοίγει και πάλι τις πύλες του, μέσα από το διεθνές Φεστιβάλ που άλλαξε τα δεδομένα στην εγχώρια σκηνή, το Comicdom Con Athens, το οποίο πραγματοποιείται για ενδέκατη χρονιά, από τις 15 έως τις 17 Απριλίου, από τις 11 το πρωί έως τις 9.30 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο.

Αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι η αγάπη για την 9η τέχνη, αυτή των κόμικς, δεν γνωρίζει καλλιτεχνικά ή γεωγραφικά σύνορα, το Comicdom Con Athens επιστρέφει ανανεωμένο, μεγαλύτερο και πλουσιότερο, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22 – Κολωνάκι), αλλά επεκτείνεται και σε δυο νέους χώρους: το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31 – Κολωνάκι) και το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

Ο Charlie Adlard, σχεδιαστής του The Walking Dead θα είναι στο Comicdom Con Athens 2016.

Με διοργανωτές την Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και τον Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, το σημαντικότερο διεθνές Φεστιβάλ κόμικς στην Ελλάδα ξεκινά θριαμβευτικά τη δεύτερη δεκαετία του με εκλεκτούς καλεσμένους, προβολές, εκθέσεις, δράσεις, εκδηλώσεις και συναρπαστικά street events.

Διεθνείς προσκεκλημένοι  

Τιμώμενος Έλληνας καλλιτέχνης είναι ο Tomek, ο οποίος επιμελείται και το επίσημο εικαστικό του Comicdom Con Athens 2016. Όπως κάθε φορά, στο Φεστιβάλ, συμμετέχουν διεθνείς προσκεκλημένοι από όλες τις σχολές της 9ης τέχνης. Οι 12 φετινοί καλεσμένοι, τους οποίους οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν στα Q&A και signings, είναι:

– Ο Βρετανός Charlie Adlard, σχεδιαστής του «The walking dead», της σειράς κόμικ που ενέπνευσε ένα από τα μεγαλύτερα φαινόμενα της σύγχρονης pop κουλτούρας και πυροδότησε την παγκόσμια zombie – mania.

– Ο διάσημος Γάλλος δημιουργός Ted Benoit, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με σημαντικά έντυπα και είναι ένας από τους καλλιτέχνες, που αναβίωσαν τη θρυλική σειρά του Edgar P. Jacobs, «Blake & Mortimer».

Δημήτρης Κάσδαγλης.

–  Ο Βρετανός συγγραφέας κόμικς, Al Ewing, που, αυτήν την περίοδο, γράφει τους δημοφιλείς τίτλους της Marvel: «Ultimates», «New Avengers» και «Contest of champions».

– Ο βραβευμένος με Eisner Award, Κροάτης σχεδιαστής κόμικς και εικονογράφος Goran Sudzuka.

– Ο Βορειοϊρλανδός σχεδιαστής P. J. Holden, γνωστός για τη δουλειά του στο 2000AD (η επίσκεψή του πραγματοποιείται με τη συμβολή της Πρεσβείας της Ιρλανδίας στην Αθήνα).

– Η Christina Plaka, η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης manga της Γερμανίας και κάτοχος του πρώτου παγκοσμίως master στις «Σπουδές manga» (η επίσκεψή της πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Goethe).

Christina Plaka.

– Ο Ισραηλινός Mysh, δημιουργός κόμικς και animator, σκηνοθέτης και σχεδιαστής πολλών τηλεοπτικών σειρών, ταινιών μικρού μήκους, μουσικών βίντεο κλιπ και κόμικς (η επίσκεψή του πραγματοποιείται με τη συμβολή της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα).

– Η Sookyoung Yoo, Νοτιοκορεάτισσα mangaka και ερευνήτρια, με αντικείμενο την οπτική έκφραση των manga και τα manga για γυναίκες.

– Η Γαλλίδα colorist, εικονογράφος και δημιουργός Madeleine DeMille, ευρύτερα γνωστή για το χρώμα της στη σειρά «Blake et Mortimer».

– Οι τρεις ιδρυτές της πρώτης κυπριακής κόμικς ανθολογίας, «Current comic book anthology», Τάσος Αναστασιάδης, Νέαρχος Κωνσταντίνου και Άννα Φωτιάδου, οι οποίοι θα μας συστήσουν την ανερχόμενη κυπριακή σκηνή κόμικς.

Εκθέσεις

– «Manga Pioneers»: Η διεθνής έκθεση του CCA2016 πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Kyoto Seika University International Manga Research Center και το Kyoto International Manga Museum και παρουσιάζει, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, μια έκθεση manga, με έργα των – πρωτοπόρων στο είδος –  Hideko Mizuno και Hiroshi Hirata.

– «Εν Αιθρία 7»: Από φέτος, η ιστορική έκθεση κόμικς και εικονογράφησης εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, συγκεντρώνοντας 44 αδημοσίευτα έργα και περισσότερους από 50 καταξιωμένους, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες δημιουργούς, καταγράφοντας την ακμαία και δημιουργική εγχώρια σκηνή των κόμικς.

– «Ανοιχτά σύνορα: Τα ευρωπαϊκά κόμικς σήμερα»: Η 9η τέχνη ενώνει καλλιτέχνες και από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία ανεπανάληπτη έκθεση.

– «Spotlight on Tomek»: Ο τιμώμενος καλλιτέχνης της φετινής διοργάνωσης ανθολογεί ορισμένες από τις καλύτερες δουλειές του, σε μία μικρή, αλλά άκρως αντιπροσωπευτική έκθεση.

Προβολές

Σε συνεργασία με τη Fox, παρουσιάζεται σε avant – premiere η αποκλειστική προβολή του πρώτου επεισοδίου της νέας τηλεοπτικής σειράς «Outcast», από τον Robert Kirkman, δημιουργό του «The walking dead». Παράλληλα, σε συνεργασία με την Tanweer, θα προβληθεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ειδικό αφιέρωμα, με τίτλο «DC Films presents: Dawn of the justice league», στο οποίο ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ισόβιος fan των κόμικς, Kevin Smith, παρουσιάζει σκηνές από το «Batman v Superman: Η αυγή της δικαιοσύνης», αλλά και ένα sneak peak από τη standalone ταινία τής «Wonder Woman».

Γιώργος Μπότσος.

Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν, σε συνεργασία με την 20th Century Fox, την ταινία «Ο Σνούπι και ο Τσάρλι Μπράουν – Πίνατς η ταινία», η οποία μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το πιο επιτυχημένο comic strip όλων των εποχών, για πρώτη φορά με τη χρήση CGI.

Το πρόγραμμα των προβολών ολοκληρώνουν animation (τόσο από την πλούσια ταινιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου, όσο και σε συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων, Animasyros), η μικρού μήκους cult anime περιπέτεια δράσης με πολλή rock μουσική, «The rockin’ dead – Enter popacalypse», και το «Comicdom: The documentary», με θέμα το ίδιο το Φεστιβάλ και την ελληνική σκηνή κόμικς.

Η αφίσα του Comicdom Com Athens 2016.

Street events

Το Comicdom Con Athens βγαίνει για πρώτη φορά στους δρόμους, με πολλές εκπλήξεις, αλλά και ένα street party με τον παραγωγό του Red FM 96,3, Γιώργο Αποστόλου, σε ένα dj set με rock μουσικές, εμπνευσμένες από διάσημους ήρωες κόμικς και σχετικές κινηματογραφικές μεταφορές.

Παρουσιάσεις – ανοιχτές συζητήσεις

Παρουσιάσεις νέων τίτλων, αλλά και ανοιχτές συζητήσεις (panels), με θέματα από την ιστορία της 9ης τέχνης στην Ελλάδα, μέχρι τις σύγχρονες τάσεις στα υπερηρωικά κόμικς.

Workshops και masterclass

Workshops για τις τεχνικές του σεναρίου και της εικονογράφησης, από τους διεθνείς προσκεκλημένους του Φεστιβάλ και τους διεθνούς φήμης Έλληνες δημιουργούς Μιχάλη Διαλυνά και Ηλία Κυριαζή. Masterclass του βετεράνου Τάσου Αποστολίδη, ευρύτερα γνωστού, μεταξύ άλλων, για τις μπεστ σέλερ πολυμεταφρασμένες μεταφορές του στις κωμωδίες του Αριστοφάνη.

Η έκθεση «Manga Pioneers» παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό τα manga των Hideko Mizuno και Hiroshi Hirata.

Διαγωνισμός Comicdom Cosplay

Ήρωες από όλο το φάσμα της pop κουλτούρας ζωντανεύουν επί σκηνής, με τον νικητή να εκπροσωπεί τη χώρα μας στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Euro Cosplay, στο MCM EXPO του Λονδίνου.

Sketch event

Sketch event, με θέμα το pop culture φαινόμενο «The walking dead», με τη συμμετοχή των διεθνών και Ελλήνων σχεδιαστών.

Απονομή ελληνικών βραβείων κόμικς

Τα βραβεία στους καλύτερους Έλληνες δημιουργούς κόμικς της προηγούμενης χρονιάς απονέμει μια Ακαδημία επαγγελματιών, αποτελούμενη, μεταξύ άλλων, από δημιουργούς, εκδότες και δημοσιογράφους του χώρου.

Ciao Bibi.

Bazaar

Bazaar ελληνικών καταστημάτων κόμικς και εκδοτικών εταιρειών, με όλες τις νέες κυκλοφορίες και σημαντικές εκπτώσεις σε παλαιότερες, Artists Alley με τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, και Χώρος Ανεξάρτητων Δημιουργών, με πλήθος εκδόσεων και αμέτρητα signing events.

Παιδικό πρόγραμμα

Οι μικροί φίλοι της 9ης τέχνης θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε σεμινάρια εξοικείωσης με τα κόμικς, μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι, και να παρακολουθήσουν ταινίες κινουμένων σχεδίων.

Πληροφορίες

Ελληνοαμερικανική Ένωση: Μασσαλίας 22 – Κολωνάκι, τηλ.: 210 3680900. Πλήρες πρόγραμμα του Comicdom Con Athens 2016 και συνεχείς ενημερώσεις, στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: comicdom-con.gr και στο αντίστοιχο facebook event.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *