ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ: «ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ»

Την εκτίμηση ότι οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου για τη συνέχιση της αξιολόγησης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας, στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε χθες στην εκπομπή «Ενικός» και στον Ν. Χατζηνικολάου.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς πότε επιστρέφουν οι θεσμοί, ο πρωθυπουργός είπε αυτή την ώρα γίνεται προσπάθεια να πειστεί το ΔΝΤ να συμφωνήσει να κάνει μια στροφή στον ρεαλισμό. Εξέφρασε την εκτίμηση για επιστροφή στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και πρόσθεσε ότι το Πάσχα θα έρθει μαζί με την ανάσταση της οικονομίας.

«Δεν ήμουν από αυτούς επιθυμούσα διακαώς την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, έκανα όμως αυτή την υποχώρηση διότι έπρεπε να υπάρξει συμφωνία. Τώρα λοιπόν αυτό το οποίο πιστεύω αλλά πιστεύω και όλοι οι ευρωπαίοι συνειδητοποιούν, είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια επιστροφή στο ρεαλισμό από την πλευρά του Ταμείου για να προχωρήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι δεν συσχετίζει την αξιολόγηση με την προσφυγική κρίση ούτε και είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης να επικαλεστεί την προσφυγική κρίση για να βγει εκτός των πλαισίων της συμφωνίας.

Σημείωσε όμως ότι η προσφυγική κρίση εκ των πραγμάτων, πρέπει να βάλει σε άλλο πλαίσιο τον τρόπο σκέψης στην Ευρώπη, «διότι αυτή τη στιγμή οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης συνειδητοποιούν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ μεγάλο κίνδυνο». Επικαλέστηκε δε τις δηλώσεις του Φρ. Ολάντ ότι αν η Ευρώπη είχε ενδώσει στις πιέσεις κάποιων ανοήτων για το Grexit, η Ευρώπη σήμερα δεν θα είχε τη δυνατότητα να προφυλαχθεί. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε που είπε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει ταυτόχρονα δύο κρίσεις. «Τούτη την ώρα λοιπόν πρέπει οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης να συνειδητοποιήσουν τις μεγάλες απειλές. Και σε ό,τι αφορά το θέμα της διαφωνίας ανάμεσα στους θεσμούς θα πρέπει να ζητήσουν από το ΔΝΤ μια ξεκάθαρη τοποθέτηση: Ή συμφωνείς με το πρόγραμμα και μένεις, άρα έρχεσαι σε ρεαλιστικούς στόχους ή δεν συμφωνείς με το πρόγραμμα και θες να αποχωρήσεις, να μας το πεις ανοιχτά. Αυτή είναι η άποψη μου και την λέω ανοιχτά. Αυτή πιστεύω ότι πρέπει να είναι και η στάση της Ευρώπης, διότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή περιθώριο για νέες διαφωνίες», είπε ο πρωθυπουργός.

«H παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει να κάνει με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, άλλωστε το γεγονός ότι δεν χρειαστήκαμε 25, όπως αρχικά είχε υπολογιστεί, αλλά μόλις 5,7 δισ. ευρώ, μας δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες και χωρίς την παρουσία του Ταμείου. Μόνο από τον ESM», εξήγησε ο πρωθυπουργός και παρατήρησε ότι η παρουσία του ταμείου έχει σχέση με τις πιέσεις που υπάρχουν και στο γερμανικό κοινοβούλιο για την αναγκαιότητα της παρουσίας του. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «το ζήτημα τώρα είναι να υπάρξει επιτέλους μια συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς για να προχωρήσουμε», καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις μέσα στο πλαίσιο και το γράμμα της συμφωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *