ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΕΧΡΑΚΗ

Ο Έλληνας φωτογράφος του Reuters, Γιάννης Μπεχράκης, ανακηρύχθηκε νικητής στα βραβεία Days Japan International Photo Journalism 2016, στην Ιαπωνία. Πρόκειται για μια ακόμη διάκριση για τον φωτογράφο που απαθανάτισε συγκλονιστικά την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα.

«Καλύπτω μετανάστες και πρόσφυγες τα τελευταία 25 χρόνια. Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Οι μετανάστες ερχόντουσαν στην πατρίδα μου. Κάθε νύχτα βάρκες έφταναν στις ελληνικές ακτές. Όλοι οι επιβαίνοντες ήταν τρομαγμένοι γιατί δεν γνώριζαν τι θα αντιμετωπίσουν. Οι τουρκικές ακτές απέχουν μόλις 4-5 χλμ.

giannis-mpexrakis-brabeio

Βρέθηκα στο Σουρούκ, στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, και φωτογράφιζα χιλιάδες πρόσφυγες που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από το Κομπάνι. Φέτος, στη Λέσβο ένας άντρας με τον οποίο είχαμε γνωριστεί, τότε, με αναγνώρισε. Τα κατάφερα, τα κατάφερα, μου είπε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας φωτογράφος – πριν λίγους μήνες – στη διάρκεια βράβευσής του από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian ως ο καλύτερος φωτογράφος πρακτορείων για τη χρονιά που πέρασε.

O Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα, είναι ένας από τους κορυφαίους φωτορεπόρτερ στον κόσμο και διευθυντής του φωτογραφικού τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα. Με τον φακό του έχει απαθανατίσει τα σημαντικότερα πολιτικά, πολεμικά, αθλητικά και κοινωνικά γεγονότα των τελευταίων 25 ετών.

Έχει διακριθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων με τον τίτλο του «Έλληνα φωτορεπόρτερ της χρονιάς» επτά φορές από την Fuji. Το 2000, στο Άμστερνταμ του απενεμήθη το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Ειδήσεις» στον παγκόσμιο φωτογραφικό διαγωνισμό «Word Press Photo» ανάμεσα σε 4.000 φωτογράφους από 122 χώρες και 40.000 φωτογραφίες, και αυτή είναι η πιο σημαντική παγκόσμια διάκριση στο χώρο της φωτογραφίας.

giannis-mpexrakis-brabeio (1)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *